Groentips & Groeninfo

Afrikaantjes, een wondermiddel tegen aaltjes?

 

 Tegen aaltjes waren er tot nu toe weinig milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden. Tegen bodemaaltjes is het "doodgewone" afrikaantje een zeer milieuvriendelijke bestrijdings-methode en wordt door amateurtuinders hier en daar toegepast.

 Naast de vele positieve verhalen over deze aaltjesdoder moeten er toch enige kant-tekeningen geplaatst worden bij het gebruik van afrikaantjes tegen aaltjes. Net zoals bladrammenas werkt het afrikaantje niet tegen alle aaltjessoorten. Ook niet alle soorten afrikaantjes werken even goed, voor ons land is het meest gekweekte Afrikaantje (Tagetes patula) het beste.


Werking


De aaltjesdodende werking van afrikaantjes werd ontdekt in 1953 door een bloembollenkweker. Daarna is onderzoek gedaan waarbij bleek dat de dodende werking alleen optrad bij levende afrikaantjes en niet bij extracten of ondergewerkte afrikaantjes.

De aaltjes moeten de wortel binnendringen en worden dan gedood doordat bij het beschadigen van cellen een dodelijke stof ontstaat. Alleen aaltjes die diep in de wortel dringen worden gedood. Dit zijn de zogenaamde wortellesieaaltjes die voorkomen op peen, sla, andijvie, augurk, prei, selderij, witlof en aardbeien. Ook rozen kunnen aangetast worden door dit aaltje, net zoals alle andere leden van de rozen-familie. Wortelknobbelaaltjes en cystenaaltjes (aardappels!) zijn niet gevoelig voor het afrikaantje.


Soorten


Van het afrikaantje (Tagetes) zijn 3 soorten verkrijgbaar in Nederland.

De soort die voorheen werd aanbevolen als hét ras tegen aaltjes: Tagetes minuta 'Nemanon', gaf in onderzoek ondanks zijn enorme omvang (1,5m hoog) geen afname van de besmetting te zien. De werking van T. erecta (grootbloemige hoge soort) is dit wel aangetoond maar minder goed dan het gewone afrikaantje.


Het gewone afrikaantje (Tagetes patula) gaf het beste resultaat. Het zaaien moet gebeuren na 10 mei (vorstgevoeligheid) en voor 20 juli (later geeft onvoldoende gewasontwikkeling). Het is niet mogelijk om afrikaantjes tussen een ander gewas te zaaien. De werking tegen aaltjes is dan veel minder.

Ook moet alle onkruid zorgvuldig weggehouden worden anders kunnen de aaltjes daar op overleven.


Wanneer de afrikaantjes na het teeltseizoen ondergewerkt worden dragen de wortelresten bij aan de bodemstructuur en de boevngrondse delen aan het organische stofgehalte en het leven van de bodem.

Naar tips voor de groente tuin..

Home..

meer
Targetes patula..
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST