Nieuwsbrief november 2018 nr. 14

Beste leden,

Wat een geweldige herfstkleuren. Nog maar niet te spreken van die mooie paddestoelen, die nu al zo'n beetje aan het verdwijnen zijn.
En een blad dat ik in de tuin heb!!!!
Genoeg te doen.
En nu op naar de Kerst!
De cursus kerstbloemschikken staat gepland op 13 december a.s..
De kosten 20 euro. Voor niet leden 25 euro.
In de Groei en Bloei staan weer zulke geweldige kerstversieringen. Prachtig!
Maar zoals onze gevorderde bloemschikdames havezate Mensinge versieren is ook niet te versmaden. Van 15 t/m 27 december kunt U daar terecht.

De eerstvolgende lezing is 16 januari 2019 en gaat over Franse tuinen. Het is daar dan waarschijnlijk warmer dan bij ons.

Het bestuur wenst U een mooi kerstfeest en een goed en gezond 2019!

Met hartelijke groeten,
Thea van Gool , bestuurslid, namens het bestuur.

Kerstworkshop

Workshop Kerstbloemschikken op donderdag 13 december

Wij organiseren dit jaar een kerstworkshop op donderdag 13 december.

Er is keuze uit 4 werkstukken, zie foto's.

De kosten bedragen 20,00 euro inclusief materiaal. Niet leden van Groei en Bloei betalen 25 euro. De kosten kunnen worden overgemaakt op rek. nr. NL54RABO0399413073 t.n.v. KMTP Roden.

De workshop vindt plaats bij Barels, Hoofdstraat 36 te 9307 PB Steenbergen. De aanvang van de workshop is om 19.30 uur.

Aanmelden kan bij Gerda Fluks-gerda.fluks(at)gmail.com-tel. 0594-632195

Magische Kerst in Mensinge

Een aantal dames van de groep gevorderde bloemschiksters verzorgt een aantal keren per jaar, bij speciale gelegenheden, de aankleding van verschillende of enkele kamers met bloemstukken. Vaak is dit met Pasen en de Kerstdagen.

Met de komende Kerstdagen worden de bibliotheek en de herenkamer door de dames ingericht. Andere kamers worden door bloemisten uit Roden en de regio ingevuld. Tevens wordt het voorterrein sfeervol aangekleed.

Best de moeite waard om eens te kijken. De Kersttentoonstelling "Magische Kerst in Mensinge" is te bezoeken vanaf 15 december. Kijk voor de openingsuren op de site van Museum Havezate Mensinge.

Lezing januari

Franse tuinen

Op woensdagavond 16 januari 2019 neemt Martin Knol u mee op een reis langs de mooiste Franse tuinen.

Uiteraard zijn er beroemde tuinen bij die u gezien moet hebben: de tuin van Monet in Giverny, Jardin des Plantes en Parc Andre Citroen in Parijs. Maar ook minder bekende tuinen in Normandie en Bretagne zoals Kestellic, Kerdalo en kwekerij Le Page.

Het tuinenfestival van Chaumont sur Loire wordt letterlijk en figuurlijk belicht en tot slot zal Martin iets laten zien van een kasteeltuin die hij zelf restaureerde: Chateau La Trousse in de Marne.

De meeste tuinen zijn te groot om ideeen op te doen voor de eigen tuin, maar het geeft zeker inspiratie voor een tuinenreis naar Frankrijk.

Citaat Martin Knol: "Ik onderneem met hoofd, hart en handen! Na 10 jaar hovenier zijn en 20 jaar groen onderwijs ben ik steeds blijven leren door mij open te stellen voor nieuwe dingen. Ik vind het interessant om kennis , kunde en mensen met elkaar te verbinden in mooie projecten. Ik denk altijd in kansen. Een tuin is voor mij pas geslaagd wanneer blijkt dat 'het werkt'. Mensen moeten er blij van worden en het plaatje moet mooi zijn. Dan ben ik ook blij!"

Op donderdag 11 oktober was de eerste lezing van dit seizoen, in het Wapen van Drenthe, door Lianne Pot van Lianne’s Siergrassen.

Een dertigtal toehoorders waaronder 9 niet-leden beleefden een plezierige avond met een enthousiaste spreekster en fraaie foto’s. De uitleg over prairie- en steppetuinen en de vele verschillende grassen was inspirerend. Er waren na afloop ook verschillende grassen te koop.

Bij de traditionele loterij na de lezing viel één familie wel verrassend vaak in de prijzen, wat reden was voor veel hilariteit.

Al met al een gezellige en geslaagde avond!

Op 13 november vond de tweede lezing van dit seizoen plaats, een verhaal over bijzondere bomen en heesters, door Wiecher Huisman, van Arboretum Arcadië  in Gasselte.

Voorafgaand aan de lezing was een korte ingelaste ledenvergadering over de nieuwe privacywetgeving, en Hendrik Polling vertelde ons wat dat voor onze vereniging betekent. Het voorstel om ons volgens voorschrift aan deze nieuwe wet te houden werd met algemene stemmen aangenomen.

Na de ledenvergadering volgde de lezing. Wiecher Huisman is een onderhoudend verteller en zijn verhaal werd geïllustreerd met foto”s uit het Arboretum en ook veel fraaie foto’s van struiken en bomen die hij in het (verre) buitenland is tegengekomen. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor onbekende familieleden van de voor de meeste tuiniers bekende bomen en heesters. Het is de moeite waard om het arboretum te gaan bezoeken!

De lezing werd door 29 mensen bezocht, waarvan twee niet-leden.