Diversen

Bloemenquiz

.

deel 8

 

22. De dwaas zette op hoge toon de bloemetjes buiten. 
      Narcis, Narcissus. 

23. Deze struik is een kledingstuk van mezelf.
      Jasmijn, Jasminus 

24. De bloem van het orkest.
      Viool, Viola

Narcis, Narcissus
Narcus, Narcissus
Jasmijn, Jasminus.
De naam is afgeleid van het Perzische woord ‘yasmin’, dat ‘geschenk van God’ betekent. Jasmijn staat symbool voor puurheid, eenvoud, bescheidenheid en kracht. In de Filippijnen is jasmijn de nationale bloem. Ze is wereldwijd bekend met bijnamen als Maagd van Orléans, Schone van India en Duce di Toscane. Het bekendst is de connectie met Damascus, waar in goede tijden in elk huis wel een jasmijnplant te vinden is. De geur van de verleidelijke plant zou, heel sprookjesachtig, nóg sterker zijn bij een wassende maan. Jasmijn is rustgevend en kalmerend en dat maakt Jasmijn een ideale slaapkamerplant.
Jasmijn, Jasminus.
Van de bloemen van de jasmijn wordt thee gezet. Ook wordt er parfum van gemaakt. Boeddhisten en Hindoes zien de plant als een symbool voor reinheid. Daarom wordt hij vaak gebruikt bij offerceremonies. In China is het bovendien een symbool van vrouwelijkheid en schoonheid.
Viool, Viola
Viool, Viola

 

deel 7
 

19.  Het koppig dier wil niet horen. 
       Ezelsoor, Stachus 

20.  Een lichaamsdeel van een dier maar pas op, trek het niet aan.  
       Kattestaart, Amaranthos 

21.  Onze grootouders werden hier blij van. 
       Begonia

Ezelsoor, Stachys
Ezelsoor, Stachys
Kattestaart, Amaranthos
‘Wat benijd ik jou toch om je schoonheid en je zoete geur!’ zei de amarant tegen de roos, in een fabel. Maar de roos antwoordde treurig: ‘Ik bloei een tijdje, maar al snel verwelken mijn bloemblaadjes… Maar jouw bloemen blijven eeuwig bestaan.’ Amarant verwijst naar de dieprode kleur van de bloem, maar betekent ook ‘eeuwigdurend’.
Kattestaart, Amaranthos
Amaranthos is een woord wat uit het Grieks stamt en het betekent zoiets als 'nooit vervagende bloem', verwijzend naar de rode bloeisels die lang blijven aanhouden.
Begonia
Begonia

deel 6

16. Vader is een heel eind weg.
      Papaver, Klaproos

17. Deze larve is aardig voor mij.
      Madeliefje, Bellis perennis

18. Een bloem om op te schieten.
      Roos, Rosa

Klaproos, Papaver.
Met het dragen van een 'poppy', ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de 1e en 2e Wereldoorlog. Dankzij de bloedrode blaadjes en zwart kruisvormig binnenste is zij het symbool voor alle gesneuvelde soldaten.

Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeide op plaatsen waar iemand vermoord was: de bloem zou het bloed van het slachtoffer hebben omgezet in die mooie rode kleur.
Klaproos, Papaver.
Lang is gedacht dat er daarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren.

Dat komt echter doordat de zaden van de bloem pas ontkiemen als ze aan licht worden blootgesteld. De als gevolg van gevechten en bombardementen omgewoelde grond rond de loopgraven van de 1e Wereldoorlog zorgde voor een ideale voedingsbodem.
Madelief, Bellis perennis.
Madelief, Bellis perennis.
Roos, Rosa.
Roos, Rosa.

deel 5

13. De naam van dit bloempje is gelijk aan de naam van een dier
      waarvan men ooit vermoedde dat hij kindertjes bezorgde. 
      Ooievaarsbekje, Geranium

14. Rugzakje van een schapenhouder.  
      Herderstasje, Capsella

15. Deze bloem moet je in het oog houden.
      Iris, Lis

Ooievaarsbekje, Geranium
Ooievaarsbekje, Geranium
Herderstasje, Capsella
Herderstasje, Capsella
Iris, Lis
Iris, Lis.
In de tijd van de hertogen van Brabant (11de - 12de eeuw) werd Brussel omringd door moerassen vol goudgele irissen. De legende wil dat deze bescheiden waterplant de mannen van de hertog ooit een strategische overwinning schonk. Zij wisten dat de plant alleen in ondiep water van enkele centimeter groeit. Zij wisten dus dat zij met hun paarden door de moerassen konden galopperen... daarbij zorgvuldig de plekken volgend waar irissen groeiden, want daar is het water niet diep.
De tegenstanders waren botanisch minder onderlegd, en zij stormden met hun paarden de moerassen in en bleven er steken...

Vandaag de dag groeit de iris nog steeds in zijn natuurlijke omgeving, bij Brussel. Sinds 1991 is de iris het embleem voor het gewest Brussel.

deel 4

10. Een buitengewoon ijverig meisje.
      Vlijtig Liesje, Impatiens   

11. De beker van de hoge priester uit het oude testament. 
      Aronskelk, Arum 

12. Het is niet voor de regen maar het staat goed in de vensterbank.    
      Parapluplant, Cyperus   

Vlijtig Liesje, Impatiens
Vlijtig Liesje, Impatiens
Aronskelk.
Toen Jozef en Kaleb naar het beloofde land trokken namen zij de staf van Aeron mee. De hele weg namen ze een druiventros mee op de staf. Toen ze de druiventros eraf haalden, staken ze de stok in de grond. Op die plek schoot toen een Aronskelk (Arum) uit de grond.
Aronskelk, Arum
Het werd het zinnebeeld van een gezegende vruchtenoogst. De kelk is de beker waar de insecten invallen en zo met stuifmeel bedekt raken. De aronskelk zou gevlekt zijn omdat hij onder het kruis stond waaraan Jezus hing.
Parapluplant, Cyperus
Parapluplant, Cyperes

deel 3

7. Een roos met een ferme tik.

    Klaproos, Papaver

8. Hoofddeksel van een geestelijke

    Monnikskap, Acconitum

9. Een voorjaarsbode op wintergrond

    Winterklokje, Galanthus

Klaproos, Papaver
Klaproos, Papaver
Monnikskap, Aconitum
Koning Winter heerste nog op aarde maar koning Lente was al in aantocht. Toen ontvouwde het eerste bloemetje zijn bloemblaadjes. Koning Winter nam het ter hand en wilde het een naam geven. Hij zei dat de bloem de winter toebehoorde dus gaf hij het de naam ´sneeuwbloem´.
Koning Lente was het helemaal niet eens met koning Winter. Hij pakte de bloem ter hand zei dat de bloem de lente aankondigt en noemde het daarom ´lenteklokje´.
Langzamerhand ontstonden door de warmte van koning Lente groene vlekjes op de witte bloemblaadjes. Koning Winter vond dat de bloemblaadjes vooral wit waren en dit plantje bij de winter behoorde.
Koning lente zei echter dat de groene vlekjes de lente aankondigden. Daar werden beide koningen het toch eens.
Koning Winter en Koning Lente besloten tot een compromis te komen en het bloemetje sneeuwklokje te noemen, een bloemetje dat in de winter groeit en de lente aankondigt
Winterklokje, Galanthus

deel 2

4. Bloem in een prinselijk knoopsgat   
    Anjer, Dianthus   

5. Vulling voor het bed van een heilige vrouw.
    Lievevrouwen bedstro, Galium

6. Een bloem met een zuivelproduct.
    Boterbloem, Ranunculus

Anjer, Dianthus.
Waarom Prins Bernhard altijd een witte anjer in zijn knoopsgat droeg? Daarover zijn de geleerden het niet eens.
Misschien werd in zijn studententijd, de jaren twintig, het dragen van een bloem modieus gevonden. Of misschien vond Bernhard dat iets excentrieks wel bij hem paste.
Hoe het ook zij: later is 'zijn' anjer een symbool van grote betekenis geworden.
En dat zit zo.
Nadat de Duitse troepen op 10 mei 1940 ons land binnenvielen, zochten veel Nederlanders naar mogelijkheden om zich te verzetten. Besloten werd om de eerstvolgende Koninklijke verjaardag te benutten voor protest. En de eerste die jarig was, was Prins Bernhard, op 29 juni.
In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en andere plaatsen werd zijn verjaardag gevierd. Want iedereen droeg een anjer in het knoopsgat, het handelsmerk van de Prins.
In werkelijkheid toonden Nederlanders met deze bijeenkomsten hun onvrede. De dag werd Anjerdag genoemd, en zou ook de volgende oorlogsjaren worden herhaald.
Na de bevrijding, in 1945, groeide er een speciale band tussen Bernhard en de Nederlandse oorlogsveteranen. Tientallen jaren vond de veteranenherdenking plaats op Bevrijdingsdag, 5 mei.
Maar in 2005, een jaar na het overlijden van Bernhard, kregen de veteranen hun eigen herdenkingsdag. Op 29 juni, Bernhards geboortedag. Twee jaar later werd de cirkel rondgemaakt: de witte anjer werd het officiële symbool voor de veteranenherdenking.
Lievevrouwe bedstro, Galium
Lievevrouwe bedstro, Galium
Boterbloem, Ranunculus

deel 1

1. Deze bloem herinnert aan loon naar verraad.
    Judaspenning, Lunaria

2. Lid van de Koninklijke familie.
    Margriet, Leucanthemum

3. Denk vooral aan mij.
    Vergeet-mij-nietje, Myosotis

Judaspenning, Lunaria.
De plant dankt zijn naam aan de zaaddoosjes die op penningen lijken. Judas verraadde Jezus met een kus voor 'dertig zilverlingen'. Volgens sommige volkslegenden zou Judas toen hij zich verhing de zilverstukken onder zijn galg hebben laten vallen of hebben weggeworpen. Daaruit groeide de Judaspenning die alle jaren weer de zilverlingen laten zien als een herinnering aan het verraad van Judas.
Margriet, Leucanthemum
Vergeet-mij-nietje, Myosotis
meer

BloemenQuiz

Gedurende 2019 zal deze rubriek in het teken staan van de BloemenQuiz.

Met regelmatige tussentijd zijn er nieuwe vragen  met de antwoorden van de vorige uitgave. 

Op het eind van dit jaar heb je een volledige quiz die je voor vele gezellige gelegenheden kunt gebruiken.

 

 

 

06
Oct
Oogst: basilicum, hazelnoot, tomaat
03
Oct
dierbare foto