Sociaal jaarverslag 2018 Groei & Bloei afd. Haren/Eelde

Terwijl de eerste sneeuwklokjes in onze tuin het jaar 2019 inluiden, buigt het bestuur van Groei & Bloei afd. Haren en vooral de secretaris, over wat het jaar 2018 ons heeft gebracht. Een lange, warme, kurkdroge zomer met soms elders in Nederland hele zware regenbuien. Deze gebeurtenissen geven wel stof tot nadenken en laten zien dat het  noodzaak is om dingen te veranderen. Het gemakkelijkste is dat planten die tot voor enkele jaren geleden onze winters niet konden overleven, dit nu wel kunnen. Soms met een goed doordachte standplaats en een beetje hulp, maar toch. Ook was het goed zichtbaar welke planten goed gedijen bij lange, warme, droge zomers. Het gemis aan honingbijen, vlinders en andere nuttige insecten baarde de nodige zorg.

En daarmee komen we misschien tot het meest “sociale” aspect van dit verslag. Wij Groei & Bloeiers zouden mede actief moeten worden om iedereen te wijzen op het belang van groene tuinen en dat volkomen bestrate tuinen b.v. een belemmering vormen voor het voortbestaan van insecten, vogels en een goede waterhuishouding. Ook bermen en andere groenstroken zijn minstens zo belangrijk. We bedoelen niet met een vingertje zwaaien, maar door een goed voorbeeld te geven en deze zaken te noemen bij b.v. open tuinen.

Ook zou het goed zijn (klein)kinderen meer te betrekken bij bloemen en planten en de natuur. Niet alleen met tuinkers op een bordje, maar met een stukje eigen tuin of bloembak. Een grote supermarktketen heeft hier al 2 jaar op ingespeeld en niet zonder resultaat. De kleine potjes met groentezaden werden enthousiast gespaard, geplant en geoogst. Een bloemstukje maken, ook al kunt u het zelf eigenlijk niet, vinden ze geweldig. Misschien mogen ze de resultaten op school laten zien en er iets over vertellen.

Komen we tot het jaaroverzicht. Het bestuur vergaderde om de zes weken om een zo interessant mogelijk jaarprogramma voor de leden te maken. We maakten op diverse beurzen en markten reclame voor onze vereniging, o.a. de beurs Tuin & Sfeer, de Plantjesmarkt in de Hortus, Kunst &  Cultuurmarkt in Haren, Wintermarkt Glimmen en de Fraeylemaborg. Behalve het werven van nieuwe leden, werden de bloementaartjes en ander bloemwerk, gemaakt door diverse bestuursleden en leden, goed verkocht. Margriet en haar commissie organiseerden 2 bloemschikcursussen, ook met veel succes. De lezingen werden prima bezocht maar helaas viel de belangstelling voor de lezing over orchideeën een beetje tegen. Mogelijk omdat de locatie afwijkend was. Een leuk uitje bleek het bezoek aan de gereedschapsfirma De Witt. De reis naar Bingerden kon niet doorgaan, maar we zijn al bezig met het opnieuw organiseren van dit reisje. Een delegatie van ons bestuur woonde het jubileumfeest van het honderdjarig bestaan van afd. Groningen bij. De Nieuwsbrieven zien er bijzonder aantrekkelijk uit dankzij Janny Douwes. Ook verzorgt zij stipt de nieuwsflitsen. De Open Tuinen commissie, met als aanvoerster Bärbel hebben van de Open Tuinen een fantastisch weekend gemaakt. Ook de 2 tuinfietsrondjes werden goed bezocht. Een naar twee particuliere tuinen en de laatste in aug. naar de Duo Tuinen aan de Helperzoom in Groningen. Tineke Gijsberts gaf daar een prima rondleiding.

De aangekondigde kerstdemo. Bloemschikken is om 2 redenen niet doorgegaan; de beoogde bloemschikkers konden niet in november en in het Rayon (provinciaal overleg) is afgesproken de planning van de bloemschik demo’s beter op elkaar af te stemmen. Er is teveel in korte tijd. In plaats daarvan zijn onze leden via de nieuwsflits geattendeerd op een kerstdemo van de Guirlande groep.

Eigenlijk liep de hele organisatie van onze afdeling op rolletjes. Ook de financiën zijn prima op orde dankzij de zorgvuldigheid van onze penningmeester, de adverteerders in de Nieuwsbrieven, de Rabobank club actie en de verkoop van het bloemwerk. Een goed budget blijkt echt nodig, sprekers worden steeds duurder, zeker bekende. Rest ons een oproep aan u: nieuwe bestuursleden zijn hard nodig. Het huidig bestuur loopt al lang mee en soms maken omstandigheden het moeilijk een bestuursfunctie vol te houden. Het is wel zo dat we altijd kunnen vertrouwen op de personen die een bepaalde taak op zich hebben genomen. Vindt u een bestuurstaak net iets te veel? Het is ook mogelijk lid te worden van een commissie of behulpzaam te zijn bij een bepaald programma. We hebben u hard nodig!

Diverse leden zijn behulpzaam geweest bij het realiseren van onze programma’s Audrey Douglas, Sophie Kramer, Janneke Kruijer, Herma van Mal, Tineke Koning en wellicht nog meer mensen. Hoeveel leden heeft onze afdeling tot slot? We begonnen met 186 leden, 31 december waren dit 175

Toos Flentge,

secretaris.