Groei & Bloei Tuinmetamorfosewedstrijd 2019

Vervang je dit jaar een deel van je tuin of de hele tuin? Ga je een werkelijke metamorfose in je tuin of op jouw balkon teweeg brengen, door jouw buitenruimte om te toveren tot een groene oase, van grijs naar groen? Doe dan mee met deze wedstrijd en win cadeaubonnen ter waarde van € 100,- en € 50,-.

Wat is jouw winst:

• Een beter leefklimaat voor de dieren in de tuin
  • Een betere afwatering van hemelwater
  • Een kleurrijker uitzicht voor jezelf

Wat moet je doen om een kans te maken op een van de aantrekkelijke prijzen?

1. Maak een foto vóór en een foto ná de tuinmetamorfose.
  2. Schrijf een korte toelichting op de verandering van de oude naar nieuwe situatie. Welke maatregelen zijn er getroffen om de natuur een handje te helpen?
  3. Plaats beide foto’s tussen 1 augustus en 1 november 2019 op de Facebook pagina van Groei&Bloei Alphen aan den Rijn of mail de foto’s naar: info(at)alphen.groei.nl.

Tip: Kies een dag met licht bewolkt weer voor het maken van de foto.

Een deskundige en onafhankelijke jury maakt op 20 november de winnaar bekend waarna de winnaar(s) de prijzen ontvangen. Dit vindt plaats op Langeroode voor aanvang van de lezing over tuinieren met en zonder regen.
Iedereen kan meedoen. We zijn enorm benieuwd naar de resultaten!

voorbeelden uit Hengelo

In de jury: leden Steenbreek Alphen aan den Rijn

Peter Westgeest - Gemeente Alphen aan den Rijn

Corry Dierdorp - IVN Alphen aan den Rijn

Wiel van der Mark - Archeon

Jan van der Kooij - Archeon

Wilma Gerver - Groei & Bloei Alphen aan den Rijn

Wat is een Tuinreservaat?

Een tuinreservaat is een paradijsje voor wilde dieren en planten. In dorpen en steden zijn deze tuinen belangrijke leefgebieden voor veel soorten. Denk aan bekende tuinsoorten als de merel en egel, maar ook aan andere vogels, vlinders, kikkers, zoogdieren, libellen en planten. Tuinreservaten bieden ruimte voor deze soorten, tegen de trend van verstening in.

Is mijn tuin een reservaat?

Een tuinreservaat hoeft geen rommelige ongeordende verzamelplek te zijn van allerlei planten die je eigenlijk niet wilt hebben. Ook als je van een strakkere tuin houdt kun je een aantrekkelijk plekje creëren voor plant en dier. Voor welke soort tuin je ook kiest, er zijn tien kenmerken die je helpen om van je tuin een tuinreservaat te maken. Als je tuin zeven van de tien kenmerken bezit, dan komt je tuin in aanmerking voor het stempel tuinreservaat.

Tien kenmerken

1) Een natuurlijke vijver met een geleidelijk aflopende oever

2) Struiken en bomen met vruchten, bessen en noten

3) Zo min mogelijk bestrating (maximaal een derde van de tuin)