Verslag cursus zaaien en stekken deel 1

Maandagavond 25 februari was het eerste deel van de cursus zaaien en stekken, gegeven door Wim Maljaars. 24 deelnemers  kregen een uitgebreide les over zaaien en stekken. Wanneer is de beste tijd om te zaaien, welke zaden hebben een voorbewerking nodig en vooral waarop strooi  je het zaad?
Zaaien van zaad van je eigen planten geeft niet altijd dezelfde plant terug. Deelnemers weten nu wat F1, F2 betekent!

Stekken geeft vaak betere resultaten maar let er op dat je altijd stekken neemt van een goede, gezonde plant. Bij stekken worden de eigenschappen van de plant een op een doorgegeven, ook de slechte eigenschappen.
Stekken doe je volgens Wim niet op water, zijn doel is dat aan het eind van de cursus niemand meer stekjes op water zet maar in de aarde. De aarde moet dan  bestaan uit 1/3 brekerszand en 2/3 potgrond.

Na ruim een uur college was het tijd voor de praktijk. Allemaal zaaigrond maken, en zaaien maar. We kregen diverse zakjes zaad om uit te kiezen. Ook stekken natuurlijk, allemaal stekjes.
En op 6 april zien we wie de mooiste plant heeft gekweekt.

Cursus zaaien en stekken 25/02 en 6/04

Ook de tweede cursus is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Deze training bestaat uit twee dagdelen. Het beste is natuurlijk om twee dagdelen mee te maken, het is echter ook mogelijk om voor slechts 1 dagdeel mee te doen.

Data: maandag 25 februari 2019 van 19.00-21.00 en zaterdag 6 april van 10.00-12.00 uur
Locatie: Joyplant, Dorpsstraat 2, Ritthem
Deelname:  U kunt zich voor 2 dagdelen tegelijk inschrijven of apart.
De kosten zijn € 3,50 per dagdeel voor leden en € 6,00 per dagdeel voor niet-leden.
Maximaal aantal deelnemers: 15

Opgeven vóór 11 februari deel 1en voor deel 2 vóór 23 maart. Graag aangeven welke delen u wilt volgen. KLIKT U HIER VOOR HET INSCHRIJFFORMULIER.

Het eerste dagdeel zal voor een groot deel uit theorie bestaan, waarin u de basisbegrippen leert van het zaaien en stekken. Hierin komen vele facetten aan bod zoals, soorten kiemers, kiemrust, grondsoorten, zaaitijden, watergift, stek soorten, stektijden, stekmedium, ziekten en plagen in stek.

Het laatste deel van de eerste training zal bestaan uit het zelf zaaien en stek maken. De tweede training neemt u de gezaaide en gestekte planten mee, zodat we de resultaten kunnen bespreken. In de tweede sessie gaan we nogmaals aan de slag met de zaden/stekken zodat u al het geleerde in de praktijk kunt brengen.

Aanmeldingen via het aanmeldingsformulier op de website

Wendela van Dijken, cursussen

Verslag 1e cursusavond zaaien en stekken

Maandagavond 25 februari was het eerste deel van de cursus zaaien en stekken, gegeven door Wim Maljaars. 24 deelnemers  kregen een uitgebreide les over zaaien en stekken. Wanneer is de beste tijd om te zaaien, welke zaden hebben een voorbewerking nodig en vooral waarop strooi je het zaad?

Stekken doe je volgens Wim niet op water, zijn doel is dat aan het eind van de cursus niemand meer stekjes op water zet maar in de aarde. De aarde moet dan bestaan uit 1/3 brekerszand en 2/3 potgrond.

Na ruim een uur college was het tijd voor de praktijk. Allemaal zaaigrond maken en zaaien maar. We kregen diverse zakjes zaad om uit te kiezen. Ook stekken natuurlijk, allemaal stekjes. En op 6 april zien we wie de mooiste plant heeft gekweekt.

Zomerijver