Activiteiten & Actueel

Tuinbezoeken 2019

In het tuinseizoen bezoeken we regelmatig tuinen. Soms zijn dat tuinen van leden (het is altijd leuk, leerzaam en vooral gezellig om bij andere tuiniers te kijken), soms ook andere tuinen in de omgeving of een kwekerij.

Alle leden van Groei&Bloei Deurne/Venray kunnen de tuinen bezoeken, maar het is wel nodig om je daar steeds apart voor aan te melden. De tuineigenaren hebben dan van tevoren een idee op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Het is voor jou een kleine moeite om je aan te melden en voor de organisatoren een hele hulp. In de nieuwsbrief staat steeds hoe je je aan moet melden.

Eventuele kosten voor entrees en de kosten voor het vervoer (we gaan voornamelijk met eigen auto’s) worden hoofdelijk omgeslagen.

Actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ 23 maart

De jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ werd dit jaar al vroeg in seizoen gehouden (zodat je langer plezier hebt van je planten) en wel op zaterdag 23 maart bij Intratuin in Venray. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur kreeg je twee mooie planten in ruil voor een stoeptegel bij onze stand in de winkel. De actie was erg succesvol; er zijn bijna twee containers met tegels gevuld. En dus zijn er veel tuinliefhebbers blij gemaakt met een paar mooie planten. En natuurlijk was het een mooie promotie voor Groei&Bloei!

Kwekerijbezoek Koningstuin Helenaveen 16 april

Op dinsdag 16 april brachten we een bezoek aan Boomkwekerij Koningstuin, Helenaveen voor een rondleiding over het bedrijf. Koningstuin is een internationaal begrip als het gaat om winterharde grotere tuinplanten. Er is een prachtige collectie van onder andere bijzondere naaldgewassen, dwergconiferen, heesters, tuinbonsai en Niwaki.

Na ontvangst door de eigenaren Maurice en Barbara Erkelens en een inleiding over de geschiedenis en de filosofie van het bedrijf, nam Barbara Erkelens ons mee op een rondgang over de kwekerij terwijl ze ondertussen vertelde over de bijzondere naaldgewassen die de vakmensen opkweken en verkoopklaar maken voor klanten praktisch over de hele wereld. Wat bijzonder opviel is de aandacht die iedere plant én de presentatie van de plant krijgt. Hier wordt duidelijk gekweekt voor het hogere marktsegment!

Na de rondgang was er koffie en thee met een heerlijk stuk vlaai. Daarna konden we, onder deskundige leiding van Rien Erkelens (oprichter van het bedrijf én Groei&Bloei-lid) nog naar aparte variëteiten gaan kijken.

Foto’s van het bezoek staan op de fotopagina.

28 april 2019, bezoek aan Limburgse voorjaarstuinen

Op diverse zondagen zijn er drie mooie tuinen te bewonderen in Hout-Blerick (www.brookergarden.nl), in Roosteren (www.hoeveschettereind.nl) en in Klimmen (www.decarishof.nl). Entree € 3,-- per tuin.

Op zondag 28 april hebben we de eerste twee bezocht. Schitterende tuinen, mooi aangelegd en perfect verzorgd. Mooi om te zien hoe de beide eigenaren een heel eigen invulling met de diverse kleuren tulpen aan hun tuin gegeven hebben. Hoeve Schettereind heeft bewust gekozen voor een kleurig geheel, passend bij de oude boerenhoeve, terwijl Brookergarden in de borders meer binnen een beperkt kleurgamma blijft.

Overigens zijn de tuinen ook op diverse dagen in de zomer en vroege herfst open, zeker ook de moeite waard om dan te bezoeken. Zie de websites voor de exacte data.

Foto’s van het bezoek staan op de fotopagina.

Excursie naar Gardenista 15 mei

Er zijn nog plaatsen vrij in de bus, voor de excursie op 15 mei naar Gardenista het landgoed van Kasteel Ophemert. Beslis snel en maak in ieder geval voor 1 mei je betaling over. Het is een ledenprijs/reis. Je moet je lidmaatschapskaart meenemen.

We vertrekken om 9 uur vanaf Haageind en verzamelen om half 4 weer voor de terugreis; we zijn dan om 17.00 uur weer thuis. De kosten bedragen € 29,50. Dit is inclusief busvervoer, entreebewijs en koffie met gebak. Betalen is opgeven. Maak het bedrag over op Rabobank IBAN NL88 RABO 0104.1456.25 K.M.T.P. afd. Deurne onder vermelding van 15 mei 2019 en je adresgegevens.

25 mei 2019, Bezoek aan kwekerij Muijderman in Veldhoven

Veel tuinliefhebbers hebben ieder jaar weer zin in andere en nieuwe planten. Daarom gaan we op zaterdagochtend 25 mei naar kwekerij Muijderman in Veldhoven op zoek naar iets moois.

De kwekerij is in 1963 gestart in Zeelst en is inmiddels op een nieuwe locatie uitgegroeid tot een kwekerij met een breed assortiment tuinplanten, die veelal zelf worden opgekweekt. Je vindt de kwekerij aan de Volmolenweg 9, 5504 PT Veldhoven. Kijk alvast even op de website www.kwekerijmuijderman.nl

We vertrekken om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Ossenbeemd aan het Haageind. Geef aan Hettie van Beek (liefst per mail) hettievanbeek@gmail.com, 0493 313352, door dat je meegaat en ook of je eigen vervoer hebt en of je medepassagiers kunt meenemen. We verwacht dat we rond 14.00 uur weer in Deurne zijn.

1 juni 2019, Eendaagse tuinenreis

Dit jaar ging de eendaagse tuinreis op zaterdag 1 juni naar Brummen en omgeving op de Veluwe.

We hebben gekozen uit het Brummens tuinarrangement wat bestaat uit 3 prachtige tuinen, zeer verschillend en opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting.

We bezochten de volgende tuinen:

Tuin aan het Leusveld, een romantische tuin omgeven door natuurgebied.

De Brummense Overtuin, een parkachtige tuin van 5000 m2

De Johannahof, een tuin van plantenliefhebbers met kleurige borders waar vaste planten weelderig bloeien en groeien.

Omdat de tuinen zo dicht bij elkaar liggen brachten we aan het eind van de dag nog een bezoek aan Rozenkwekerij De Wilde in Zutphen.

In de Brummense Overtuin maakten we gebruik van de aangeboden lunch.

 

De foto’s van de tuinen staan op de fotopagina.

9 juni, Open tuinen in Griendtsveen/Helenaveen

De volgende tuineigenaren stelden op zondag 9 juni, Eerste Pinksterdag, van 10 uur tot 4 uur hun tuin open voor publiek.

  

Toon Kortoomspark, fam. Willems.

Griendtsveenseweg 80, 5753 SB Deurne/Zeilberg.

Typering: Grote tuin met spreuken, beelden, grote bomen en hagen.

Wandelpad naar fundamenten turfstrooiselfabriek.

Livemuziek op het terras die dag.

  

Fam. Vossen Lavendellaan 29, 5766 PP Griendtsveen

Typering: Levend straatwerk (bloem) mooie zichtlijnen met hagen.

Mooie plantengroepen en leuk tuinhuis. Alles zelf gemaakt!

  

Fam, Lagarde Soemeersingel 55, 5759 RC Helenaveen

Typering: Grote tuin met mooie waterpartij vol vis, grote plantengroepen.

Ook een kas om te kweken, groentetuin en mooie volière.

  

Fam. Van Bavel Meester Theelenstraat 35, 5759 RS Helenaveen

Typering: Prachtige moderne tuin, kippen, sedumdak op bijgebouw.

Prachtig uitzicht op akkers en natuur. Strakke tuin!

  

Fam. Joosten Pastoor Kerssemakersstraat 9, 5759 RH Helenaveen.

Typering: Mooie voortuin met grote groepen planten.

Achtertuin vol afwisseling, strak gazon, zitjes, groentetuin met kippen.

  

Fam. Verhees Hogebrug 3, 5757 RS Liessel-Zuid.

Typering: 2 wolvarkens, imkers met bijenstand, uitleg voedselbos om 3 uur door Hans van Rijswick. Voedselbos, groentetuinen, beginnende pluktuin, kruidentuin, groot terrein.

Het Eibernest had een website voor deze dag: www.heteibernest.nl

 

De foto's van de tuinen staan op de fotopagina.

4-daagse tuinenreis naar Vlaanderen

Bezoek aan tuinen in Ysselsteyn

Bezoek aan tuinen in Ysselsteyn op dinsdag 9 juli van 19.00 uur tot 21.00 uur.

  

Fam. Rongen

Ysselsteynseweg 91 (tegenover het sportveld), 5813 BK Ysselsteyn

Tuin met veel Buxus, rotsplanten, klimop en heel veel andere bolvormen.

  

Fam. Janssen

Kievitsweg 15, 5813 CA Ysselsteyn

Een open hoektuin met een variatie van winterharde en bloeiende planten.

"Je leeft niet voor de tuin, de tuin leeft voor jou".

  

Fam. Willems

Rouwkuilenweg 3, 5813 BH Ysselsteyn

Een tuin met een gevarieerde beplanting, die bij een natuurgebied ligt.

Het is een tuin met weinig onderhoud en met wandelpaden.

Bloem en Tuin in Nuenen

12 t/m 21 juli 2019

Bezoek aan Dahliatuin in Castenray

begin september 2019 (7 of 8 september zaterdag of zondag)

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915