Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr.1 (januari/februari) Oplage 400 stuks

Beste Leden

De winter had ons even in z'n greep; maar net zo snel als hij kwam was hij alweer verdwenen. Ondanks nattigheid, ijs, kou en sneeuw, is er alweer van alles te zien in de tuin. De knoppen zwellen, de Hamamelis (toverhazelaar) staat uitbundig te bloeien. Sneeuwklokjes zijn al bijna zover en de winterbloeiende sneeuwbal (Viburnum Bodnantense 'Dawn') toont haar welriekende bloemen al maanden. Vergeet niet ernaar te kijken of ze te plukken voor een vaasje. Dan ontdek je dat ze echt heel erg lekker geuren. Sneeuwklokjes pluk ik trouwens ook en die ruiken oh zo lekker. En als het weer even niet meezit, dan is er voldoende moois te zien in verschillende musea.

Altijd al willen weten wanneer en waar de eerste tuinen werden aangelegd? Bezoek dan op 14 februari de lezing van Els de Weijer over de geschiedenis van de tuinarchitectuur! Ik hoop u daar te zien.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei Meppel

Viburnum bodnantense 'Dawn'

28 januari 2019

 

14 februari: Lezing Els de Weijer over de geschiedenis van de tuinarchitectuur

Haar werk is haar hobby. Of andersom. Zelfs tijdens vakanties vindt ze niets leuker dan tuinen bezoeken. Inmiddels heeft Els de Weijer veel mooie, oude en bijzondere tuinen in Europa gezien en gefotografeerd. Van de foto’s die ze tijdens haar reizen heeft gemaakt en met de kennis die ze tijdens haar opleiding heeft opgedaan bij het vak kunstgeschiedenis, heeft ze deze lezing samengesteld. 

Hoe ontstonden eeuwen geleden de eerste tuinen, welke planten gebruikte men en hoe ontwikkelde de tuinarchitectuur zich. We beginnen in de oudheid, bespreken de Romeinse tuin, foto’s van het prachtige Alhambra, tuinen uit de renaissance in Italië en baroktuinen in Frankrijk en nog veel meer. Zij laat zien hoe maatschappij, politiek, kunst en tuinarchitectuur in de loop der eeuwen met elkaar verweven zijn. We eindigen bij een hedendaagse kunstenaar die al deze elementen in zijn werk terug laat komen.
Datum: 14 februari 2019
Plaats: Schouwburg “Ogterop” in de “Engelenbak”
Adres: Zuideinde 70, 7941 GK Meppel
Aanvang 20.00 uur  Voor leden gratis; niet leden betalen € 5,00
 
 

Gezocht: Nieuw bestuurslid Groei en Bloei Meppel

Vindt u Groei en Bloei ook zo'n leuke vereniging? En wilt u daaraan uw steentje bijdragen? Dan hebt u nu de kans om gedachten in daden om te zetten. In maart 2019, tijdens de algemene ledenvergadering, neemt onze secretaris Trienke Spijkerman afscheid van ons bestuur. Haar bestuursperiode (maximaal 2 x 4 jaar) zit er dan helaas op.  

Daarom zoeken wij per medio maart een nieuwe, enthousiaste secretaris om ons team te versterken. Geniet u van Groei en bloei? Houdt U van organiseren? En kunt U met de computer overweg? Vindt u het leuk om mee te werken aan het programma? Of wilt u weten of deze functie wellicht iets voor u is? 

Voor inlichtingen kunt u terecht bij de huidige secretaris Trienke Spijkerman 0522-255884 of 06-30149172 of e-mail spijker.man@kpnmail.nl of bij de voorzitter van Groei en Bloei Meppel e.o. Tilly Vriend mail f2htillyvriend(at)hetnet.nl

 

 

 

Hamamelisfeesten van 7 januari 2019 tot 28 februari 2019 in Arboretum Kalmthout

De winterperiode is voor Arboretum Kalmthout een bijzondere tijd. Wanneer de meeste andere tuinen nog in winterslaap zijn, leeft de arboretumtuin helemaal op met de winterbloeiers. De toverhazelaars, Hamamelis is hun wetenschappelijke naam, zijn werkelijk betoverend. Ze bloeien ongeacht kou of sneeuw met gele, oranje en rode bloemen op de kale takken en verspreiden een krachtig maar heerlijk zoet parfum door de hele tuin. De verzameling toverhazelaars is de grootste in heel Europa en bevat enkele van de oudste en grootste gekende exemplaren. Door de arboretumtuin is een speciale wandelroute uitgestippeld die je langs alle winterbloeiers leidt.

Elke zondag zijn er Nederlandstalige wandelingen met gids. De wandeling duurt ongeveer één uur en brengt je langs de toverhazelaars en de andere winterbloeiende planten.

Waar: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8 , 2920 Kalmthout (Belgie) 

Prijs : maandag t/m zaterdag € 7, zondag & sneeuwklokjesweekend € 8,5.  kinderen -12 jaar gratis.

Sneeuwklokjesdagen in februari en maart

Binnenkort is het weer zover. Hebt u ze al gezien in uw tuin? In februari en maart zijn in het hele land tuinen en parken te bezoeken, want dan bloeien de sneeuwklokjes. De Nederlandse tuinenstichting  (NTs) houdt elk jaar een agenda bij van tuinen die dan te bezichtigen zijn vanwege hun fraaie collectie sneeuwklokjes.

Kijk voor een overzicht op: Opens external link in new windowhttps://www.tuinenstichting.nl/

OPROEP: deelname Open Tuinen Carrousel Drenthe 2019

Let op! Open Tuinen Carrousel Drenthe op 25 en 26 mei 2019 in de afdeling Hoogeveen/ Meppel

De afdelingen van Groei en Bloei Drenthe zijn enthousiast over de de Open Tuinen Carrousel Drenthe. Daarom gaan we er in 2019 mee door. 

In 2019 zijn de tuinen van de afdeling Meppel en Hoogeveen/De Wolden al vroeg in het jaar, op 25-26 mei aan de beurt (in tegenstelling tot wat wij eerder vermeldden) 

Hebt u een mooie tuin die u graag met andere enthousiaste tuiniers wilt delen? Iedereen die haar of zijn tuin wil openstellen voor het publiek kan zich aanmelden. Ook als u uw tuin tijdens het Landelijk Open tuinen weekend, op 15-16 juni wilt openstellen.

Opgave vóór 15 februari 2019 bij Baukje Miedema Tel. 0522 -253900 of E-mail: b.miedema@telfort.nl Geef dan gelijk door of u één of beide dagen uw tuin wilt openstellen.  

 

 

 

Excursie naar Gardenista: op 18 mei 2019

Voor de busexcursie naar het nieuwe jaarlijkse buitenevent van Groei en Bloei Gardenista  op Langoed Ophemert hebben diverse leden zich aangemeld. Veel leden wisten nog niet of zij op de aangegeven datum konden. De termijn van de vroegboekkorting is verlengd. Vandaar: Degenen die alsnog mee willen, kunnen zich nog aanmelden bij Baukje Miedema Tel. 0522 -253900 of E-mail: b.miedema@telfort.nl

Voor meer info over Gardenista kijk op: Opens external link in new windowhttps://gardenista.nl/

 

De gevolgen van klimaatverandering voor de tuin: lezing op 14 maart 2019

Geen enkele tuinier hoopt op een herhaling van de  lange hete zomer van 2018. Het was een hele klus om de planten heelhuids de zomer door te krijgen. In het najaar hebben we op basis van de inbreng van onze leden een lijst Initiates file downloadhier samengesteld met zgn. droogteresistente planten. Dat bleek nog niet zo eenduidig; wat het bij de een prima deed, stond bij een ander bij de bedreigde soorten. 

Ik beloofde ook, dat wij op dit thema terug zouden komen. We zijn dan ook verheugd dat wij een deskundige hebben gevonden die op ons verzoek een lezing  over dit thema heeft samengesteld. 

Deze lezing: Klimaatverandering: wat doen we eraan?  zal na de Algemene ledenvergadering, op 14 maart worden gegeven door Rixt van Gosliga, tuinconsulent. Zij zal ingaan op de gevolgen van de klimaatverandering op onze tuin. En de keuzes die we zelf kunnen maken. 

Zet deze datum alvast in uw agenda! 

wanneer: 14 maart, 20:00 uur

wat: lezing over de gevolgen van de klimaatverandering o.a. voor onze tuin

waar: Theater Ogterop, Zuideinde , Meppel

kosten: gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,00

 

 

Tentoonstelling Marjolein Bastin: Tekenen is ademen t/m 17 maart 2019 in noord-veluws museum

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van Marjolein Bastin (1943) organiseert het Noord-Veluws Museum een grote tentoonstelling van haar originele aquarellen. Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar  tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij de mensen. Tijdens de tentoonstelling vinden er bijzondere activiteiten plaats, zoals signeermiddagen en lezingen.

Waar: noord-veluws museum , Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet

Openingstijden: ZONDAG: 13:00 tot 17:00 uur, DINSDAG T/M ZATERDAG:10:00 tot 17:00 uur

Gelezen: Moestuinen te huur

Ook genoten van de fijne stukjes van Piet over zijn moestuin, in 2018? Nu kunt U zelf een moestuin beginnen:

Gelezen in de Steenwijker Courant van 22/1/2019:

'De winter is erg geschikt om alvast na te denken over een eigen moestuin, om eigen groenten of kruiden te verbouwen. De groenten uit eigen tuin smaken lekkerder en zijn vrij van bestrijdingsmiddelen.

Volkstuinvereniging Ons Genoegen heeft op diverse locaties in de gemeente Steenwijkerland nog enkele moestuinen vanaf 100 m² in de verhuur voor geïnteresseerden. 

Meer info: Sabine Lange via 0521-520546 of via Opens external link in new windowwww.volkstuinensteenwijk.nl

 

Meerdaagse tuinreis 2019 naar Parijs

In 2019 gaat de Groei en Bloei 5 daagse tuinreis naar Parijs en omgeving. Vertrek 13 juni 2019. We bezoeken o.a. het Chateau de Chantilly, met 17e eeuwse tuinen van de beroemde tuinarchitect André Le Notre, de Jardin Atlantique op het dak van het station Montparnasse, we brengen een bezoek aan huis en tuin van Claude Monet in Giverny. Zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug zijn wereldberoemd. We bezoeken de Tuileries en de tuin van Palais Royal, Parc Monceau, Parc André Citroën, Père Lachaise. Prachtige tuinen in een schitterende omgeving.

Alle details, zoals het programma, de gegevens over het hotel en de prijs vindt u in de Initiates file downloadbijgevoegde flyer

Gaat u mee? Vul dan het Initiates file downloadaanmeldingsformulier volledig in en stuur dat naar Dalstra reizen, Postbus 67, 9230 AB Surhuisterveen

Voor inlichtingen kunt u bellen of mailen met bestuurslid / contactpersoon meerdaagse tuinreis Baukje Miedema, Stationsweg 50, 7941 HG Meppel. 0522 -253900 E-mail:b.miedema(at)telfort.nl

Tuin van Monet in Giverny

Thematentoonstelling Bomen zijn als mensen: tot en met 24 maart 2019 in Wageningen

De tentoonstelling ‘Bomen zijn als mensen’ is samengesteld met werken uit de collectie van Het Depot. De grote lijn van de tentoonstelling  is dat in de meeste houten beelden de boom nog te herkennen is: nerven, noesten en stronken zijn onderdeel van die beelden. Wanneer u de buitenbeelden bekijkt ziet u dat de bomen vrijwel nog helemaal boom zijn. 

U ziet in de tentoonstelling bomen waar wat aan toegevoegd is, zoals de boom van Jeroen Meijs. U ziet bomen waaruit een tors gemaakt is en waarbij de originele belijning van de nerven als het ware een toegift geeft op de uitgehakte en gestileerde vorm, bijvoorbeeld de figuren van Jan Van Aldenhoven, Jan Pater en Giancarlo Tramontin.

Opens external link in new windowMeer info

waar: Beeldengalerij Het Depot, Arboretumlaan 4, 6703 BD  Wageningen

T 0031 (0)317 467 720 (bereikbaar op donderdag en vrijdag)

Openingstijden donderdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

  • 14 februari Lezing: Geschiedenis van de tuinarchitectuur door Els de Weijer
  • 14 maart Algemene ledenvergadering begint om 19:15 uur 
  • 14 maart Lezing Klimaatverandering, wat doen we eraan? door Rixt van Gosliga

Het complete programma 2018-2019 van Groei en Bloei Meppel e.o. is Opens external link in new windowhier te vinden.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 Initiates file downloadinformatie voor nieuwe adverteerders

 

 

Informatie