Activiteiten & Actueel

Het bos ontwaakt door Ruud Kloezeman, boswachter bij Natuurmonumenten

Frisgroene blaadjes, tapijten van witte bloemen en het kwetteren van vogels. Het Leuvenumse Bos krijgt weer kleur en ontwaakt na de winter. In dit bos en op het stuifzand komen edelherten, zwijnen en ree├źn voor. Het is een belangrijk leefgebied voor wild.

Wroetsporen in de grond verraden de nachtelijke escapades van wilde zwijnen en pootafdrukken van herten tonen de route die zij in het donker gelopen hebben tijdens hun zoektocht naar eten. Overdag houden deze dieren zich het liefst schuil tussen de bomen en struiken. Toch is het niet ondenkbaar dat je tijdens een wandeling een van deze dieren tegenkomt. Een unieke en voor de meeste mensen een bijzondere ervaring.

Door het bos slingert de Leuvenumse Beek. Het is de langste beek van de Veluwe en is wel 26 kilometer lang! Het water is kraakhelder en weerspiegelt de wereld langs de waterkant. Vanaf het Uddelermeer stroomt de beek dwars door het bos richting het Veluwemeer bij Harderwijk en mondt hierin uit. Bij deze monding staat een vogelkijktoren met uitzicht over het meer en de omringende graslanden.

Langs de oevers van de beek flitst met regelmaat een blauwgeel bolletje voorbij. Dat is de ijsvogel. Razendsnel zoekt dit kleurige vogeltje zijn eten in het water. Zodra hij een vis heeft gevangen vliegt hij naar een takje in de buurt en verorbert daar zijn buit.

Geleidelijk is het bos over gegaan in een weids landschap. Het uitzicht strekt zich uit over de vele graslanden van natuurgebied Veluwemeerkust tussen Nunspeet en Harderwijk. Vanaf april schieten paarse, witte, roze en gele bloemen uit de grond.


Tijdens de lezing vertellen we graag meer over deze bijzondere en aan elkaar grenzende natuurgebieden en haar bewoners.


meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver