Excursie: dagtocht naar Noord-Limburg

Op deze dag zullen we drie tuinen bezoeken, waarbij we beginnen in Jardin de Louise, de tuin van George en Agnes Wullems. Deze tuin is in 1988 angelegd op een braakliggend maisveld. Als je de tuin nu ziet is dat niet meer voor te stellen. De naam Louise is een eerbetoon aan de overleden vrouw van meneer Wullems; zij was een gepassioneerde tuinvrouw.

Een tuin van 4.800 m² met een grote verscheidenheid aan planten, vijvers bomen, hagen, zitjes. De oprit wordt geflankeerd door leibomen van Acer campestre. Links van de oprit is een formele tuin met buxushagen waarbinnen blauwe beplanting. Rechts van de oprit ligt een roze tuin, gevolgd door een witte tuin en een gele tuin. Helemaal achter vinden we de verzonken Oosterse tuin, een schaduwrijke plek van stilte met een grote vijver, omgeven door interessante struiken en bijzondere bomen. Meneer is beslist een boomliefhebber; er staan veel bijzondere exemplaren.

De tweede tuin ligt 57 km verderop in Hout Blerick. Hier bezoeken we de Brookergarden van Loek en Annemarie Gubbels. Deze tuin is nog groter dan de eerste tuin (5.500 m²). De tuin is door de eigenaren zelf ontworpen en is werkelijk incroyable. Gevarieerd van opzet in verschillende thema's. "Openheid en beslotenheid vormen zowel de doelstelling als de uitdaging" zeggen de eigenaren. Er zijn meerdere waterpartijen en in de vele borders is een enorme diversiteit van vaste planten en heesters, met ertussen eenjarigen die mevrouw zelf opkweekt. Ook hier zijn bijzondere bomen, zoals de Albizia julibrissin. Rondom een andere vijver is een strandgevoel gecreëerd, "want we wonen ver van de zee" zei mevrouw. Verder vinden we hier een orangerie/tuinkamer, een zwembad en een kleine winkel met tuindingen en brocante. We zullen hier lunchen in het mooie, nieuw gebouwde 'café'.

De laatste tuin die we vandaag bezoeken is Tuin Verheggen in Lottum van Theej en Nel Verheggen. Hier krijgen we thee met Limburgse vlaai, wat natuurlijk niet mag ontbreken op deze reis naar het zuiden. Verborgen achter een poort vindt u een kleurrijke, romantische tuin van 4.000 m² met een Engelse sfeer. U wandelt eerst door het oudste gedeelte, waar midden in het gazon een oude Ailanthus altissima staat. Daarna komen Engelse borders, de vier kleuren tuin, een mediterrane tuin, een groene tuin en een spectaculaire verzameltuin. Er is een enorme variëteit aan dahlia's, die ook te koop zijn.

• Niet alle tuinen hebben een pinautomaat. Het is daarom verstandig om voldoende geld mee te mnemen voor eventuele aanschaf van planten e.d.
  • Vertrek: 08.00 uur, vanaf parkeerterrein NS station Bussum-Zuid  per luxe touringcar.
  • Kosten:  leden € 58,--  en niet-leden € 63,--, inclusief lunch
  • Opens internal link in current windowReisvoorwaarden: betaling en annulering
  • Aanmelden via  Opens internal link in current windowaanmeldformulier.

Foto's van Janneke Karssen:  Opens external link in new windowklik hier

Bloemendingetjes