24-01-2019 Lopen op hout, door Frans Meek

Voor het eerst in de laatste 15 jaren waren er minder dan 25 bezoekers op onze maandelijkse ledenavond.
Dit had alles te maken met de aangekondigde kou en gladheid (die niet kwam).
Erg jammer, want de spreker van het klompenmuseum uit Eelde, maakte er een boeiende en erg interessante avond van.
Hij vertelde vol vuur over het schoeisel dat vele eeuwenlang door het gros van de bevolking in Europa werd gedragen en ook nog na de tweede wereldoorlog door een groot deel van de aanwezigen.
Hij deed uit de doeken hoe het museum, waar hij als vrijwilliger zelf en 60 anderen werken, is ontstaan en verder in de loop de tijd is uitgebreid.
Hij had verschillende boekjes, folders en andere leuke attributen meegenomen die men tegen een schappelijke prijs kon kopen. Hij nodigde ons uit vanaf 1 april eens langs te komen in het museum.                                                  Schrijver dezes kan het aanbevelen! Henk Rave.

21-02-2019

Ruim 40 bezoekers waren afgekomen op de lezing van mevr. Marieke Brown. Ze hield een lezing over het gebruik van zeewier in ons eetpatroon. Het bleek dat ze iemand was die een enorme kennis bezit over dit onderwerp. Ze vertelde dat in het westen des lands het zeewier al wat meer ingeburgerd was en dat de periferie nog meer informatie behoefde en dat ze zodoende door heel Nederland lezingen gaf en ook zaken en supermarkten bezocht om die enthousiast te maken. Er is al een landelijke supermarkt die de producten in het schap heeft staan. Zeewier blijkt welhaast gezond voor alles en iedereen te zijn. Een van de aanwezigen suggereerde zelfs dat het wel wat leek op Haarlemmer olie, maar dat was toch niet zo. Om half tien waren we bijgepraat en kon een ieder zeewier producten kopen die ze rijkelijk had mee genomen. Er werd driftig ingekocht en onze leden zullen de komende tijd er beter uitzien en zich beter voelen.

28 -03-2019

Carla van Schaik, een medelid van Groei & Bloei met het boeiende beroep van planten- en snijbloemenveredelaar vertelde ons aan de hand van dia’s en schema’s over de basis beginselen van het veredelen van in het bijzonder Alstroemeria’s (Inca Lelie). Het lijkt zo simpel, je brengt een mannetje en een vrouwtje bij elkaar en dan komen daar kindertjes van. Het aloude verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. Bij bloemen en planten komt er wel heel veel meer bij kijken als wij mensen willen bepalen hoe die kindertjes eruit moeten komen te zien. Moeten ze grote of kleine bloemen krijgen, lange of korte stengels hebben, welke kleur of kleuren moeten ze hebben, moeten ze ongevoelig zijn voor bepaalde ziekten enz. Vader en moeder hebben hun eigen genetische eigenschappen en geven daar ieder de helft van door aan hun nageslacht. Als veredelaar moet je dus goed weten wat je doet als je gaat proberen een nieuwe mix te maken van al die verschillende mogelijke combinaties van erfelijke eigenschappen. Het is niet verwonderlijk dat het een proces van vele jaren is voordat u weer een bos Alstroemeria’s met een mooie nieuwe kleur kunt kopen die nog langer mooi blijven in uw vaas. Gelukkig hoefden we niet zo lang te wachten op een mooie bos bloemen, want zij had heel veel bossen mee gebracht in zes verschillende kleuren. Na afloop gingen veel aanwezigen dan ook met armen vol bloemen naar huis.
Van de ledenadministratie

Bloemendingetjes