Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr.2 Maart Oplage 400 stuks

Beste Leden

Lente in februari ?!

Gisteren meldde het KNMI dat het de warmste 25 februari was, ooit gemeten! Morgen schijnt het nog warmer te worden. Terwijl het een jaar geleden nog flink vroor rond deze tijd. Voorlopig geniet ik ervan met volle teugen en ben ik alweer lekker bezig in de tuin. Wat is het heerlijk om de krokussen en sneeuwklokjes te zien bloeien, en de eerste narcissen met hun gele rokjes. De kerstrozen stralen als nooit tevoren en de Cornus Mas tegen de blauwe lucht maakt me helemaal vrolijk. Even wil ik niet denken aan klimaatverandering, maar eerlijk gezegd maakt ik me soms wel zorgen waar dit heengaat. 

Er gebeurt weer van alles op tuingebied: een inspirerende tuinbeurs as. zaterdag in Ruinerwold, veel stinsenplanten staan in bloei en zijn te bewonderen Zie de kalender op : Opens external link in new windowhttps://www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/ Binnenkort kunnen we alweer naar de bollen. Plan eens een bezoekje aan Keukenhof. Echt niet alleen interessant voor buitenlandse toeristen. Meer dan de moeite waard!

En natuurlijk verwachten wij u op de volgende Jaarlijkse Ledenvergadering op donderdag 14 maart, aanvang 19:15 . Een uitgelezen kans om uw ideeën en suggesties in te brengen, of ons te laten weten wat u wel of niet goed vond  afgelopen jaar. En als u echt wilt weten waar het heengaat met de klimaatverandering, kom dan naar de lezing die we hebben ingelast op 14 maart om 20:00 over de gevolgen van klimaatverandering voor de tuin.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei

26 februari 2019

2 maart: Inspirerende Tuinbeurs Ruinerwold

De Tuinkring Ruinerwold organiseert in samenwerking met Timmerman Sierbestrating en een aantal regionale bedrijven een inspirerende tuinbeurs op zaterdag 2 maart 2019 op het terrein van Timmerman Sierbestrating, Dokter Larijweg 48 te Ruinerwold.

De beurs is er vooral op gericht om al vroeg in het jaar ideeën op te doen voor uw tuin. Het is zelfs mogelijk om gratis advies te krijgen voor een deel van uw tuin, waar u nog geen oplossing voor hebt gevonden.

In en rondom de boerderij aan de  Dokter Larijweg vinden de bezoekers diverse soorten bestrating, bloemen, struiken, woonaccessoires, smeedwerk, tuingereedschap en tuinmachines, barbecues en buitenkeukens, tuinornamenten, overkappingen en tuinhuisjes, outdoorkleding, tuin-verlichting en nog veel meer. Voor de inwendige mens staat er een cateraar op het terrein.

Telefonische informatie bij: Frans Bork (06-51268988) of bij Henri Timmerman (06-55106262)

Waar? Terreinen Timmerman Sierbestrating, Dokter Larijweg 48, Ruinerwold

Wanneer? 2 maart van 10:00 tot 17:00 uur

Entree gratis

 

9 maart: Noordelijke zadenmarkt in Drachten bij kwekerij Passiflora

Het prachtig gelegen complex van de zorgkwekerij Passiflora in Drachten van ruim een hectare groot is een groene oase in de woonwijk Maartenswouden en vormt het decor van de Noordelijke Zadenmarkt. Hét jaarlijkse evenement met talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken.

Dit jaar heeft de zadenmarkt als thema ‘Gezond Groen’ meegekregen. Diverse standhouders bieden zaden van bijzondere groenten aan, maar er zijn ook andere producten te koop. Daarnaast is er een divers programma van lezingen van o.a. hoogleraar en klimaatexpert Pier Vellinga en bodemdeskundige Marc Siepman en zijn er workshops zoals ‘koken op kampvuur’ en ‘wilgentenen vlechten’. 

Opens external link in new windowMeer info

entree: € 1,00

open: zaterdag 11:00 -17:00 uur

 

 

 

 

14 maart: Algemene ledenvergadering van Groei en Bloei Meppel e.o. Aanvang 19:15 uur

Op donderdag 14 maart vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaats van de afd. Meppel van Groei en Bloei. Wist U dat U als abonnee van het tijdschrift Groei en Bloei tevens lid bent van de plaatselijke afdeling? Als zodanig hebt U inspraak in reilen en zeilen van de afdeling, de activiteiten (workshops, lezingen, reizen) en inzage in het financieel verslag en de begroting voor 2019.

Leden van G&B hebben de stukken ter voorbereiding van de vergadering ontvangen(de agenda en notulen). Bovendien staan ze  op onze website Opens external link in new windowhttps://meppel.groei.nl/index.php?id=2640

Wij nodigen graag alle leden van de afdeling Meppel en omgeving uit om aanwezig te zijn. 

Aanvang 19:15 uur Algemene ledenvergadering : Toegang  tot de algemene ledenvergadering is alleen voor leden! 

Aansluitend op de vergadering, om 20:00 uur een Lezing over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze tuin, door Rixt Gosliga ( zie hieronder)

Plaats: Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70, 7941 GK Meppel

Lezing 14 maart 20:00 uur: Klimaatverandering: wat doen we met de tuin?

De lezing: Klimaatverandering: wat doen we met de tuin?  zal na de Algemene ledenvergadering, op 14 maart worden gegeven door Rixt van Gosliga, tuinconsulent. Zij zal ingaan op de gevolgen van de klimaatverandering op onze tuin. En de keuzes die we zelf kunnen maken. 

Het onder de aandacht brengen van de meerwaarde van groen is de rode draad binnen tuinadviesbureau De Korenbloem. Door het inrichten van tuinen met volop ruimte voor groen kunnen mensen van natuur dichtbij huis genieten. Rixt geeft de cursussen Natuurrijk Tuinieren en Zelf je tuin inrichten. Tijdens haar rondleidingen in tuinen en parken horen deelnemers alles over tuinontwerpen en plantensoorten.

Zet deze datum alvast in uw agenda! 

wanneer: 14 maart, 20:00 uur

wat: lezing over de gevolgen van de klimaatverandering o.a. voor onze tuin

waar: Theater Ogterop, Zuideinde , Meppel

kosten: gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,00

 

Zaterdag 6 april 2019: Noord Nederlands Bloemschikevenement

De drie noordelijke provincies gaan samen een bloemschikevenement organiseren! U kunt zich nog opgeven voor 1 maart!

Het wordt een feest voor en door bloemschikkers en bloemschiksters. Beginners en (ver)gevorderden, leden en niet-leden, iedereen kan meedoen.

Er zijn twee groepen, beginners en gevorderden.Deelnemers bepalen zelf aan welke groep ze willen deelnemen.

Alle werkstukken worden beoordeeld door een professionele jury en alle deelnemers krijgen een certificaat met de beoordeling. De drie deelnemers met de hoogste beoordeling krijgen bovendien een prijs. Deelnemers in de groep gevorderden maken daarnaast kans op de hoofdprijs:

een Golden Ticket voor het bloemschikevenement op Gardenista.

De opzet is eenvoudig. Er wordt één werkstuk gemaakt per deelnemer. De opdracht is een verrassing. Bloemen en overige materialen voor de opdracht worden verzorgd.

Deelnemers betalen €35,- bijdrage als vergoeding voor de bloemen en de ondergrond en hun consumpties, inclusief de lunch.Niet leden betalen €45. Het NNBE organisatieteam. Contact: NNBE.Groei@gmail.com

Zaaiworkshop start op 26 maart

We gaan dit jaar weer zaaien in de kas van AOC Terra. U kunt natuurlijk zaaien wat u wilt, maar het zal vaak gaan om éénjarigen. Bloemen, maar ook groenten of pompoenen zijn mogelijk.

We gaan beginnen met zaaien op 26 maart om 13:00 uur en het is de bedoeling dat de planten in mei weer uit de kas gaan. Tussendoor zullen we moeten watergeven, uitdunnen en verplanten. We kunnen overdag in de kas terecht. 

  • Workshop zaaien, 26 maart, aanvang 13:00
  • plaats AOC terra, Werkhorst 56, Meppel

Kosten € 5,00 pp 

Voor potgrond wordt gezorgd. Zelf potjes en zaden meenemen. Als dit niet lukt zijn er potjes en zaden aanwezig. Als u belangstelling heeft voor deze workshop kunt u zich opgeven bij Piet Koster, tel. (0522) 855510, Opens window for sending emaile-mail 

Sneeuwklokjesdagen in februari en maart

Dankzij het mooie weer, gaat het hard met de sneeuwklokjes en krokussen.  In het hele land zijn tuinen en parken te bezoeken, waar er veel te zien zijn. De Nederlandse tuinenstichting  (NTs) houdt elk jaar een agenda bij van tuinen die te bezichtigen zijn vanwege hun fraaie collectie stinsenplanten.

Kijk voor een overzicht op: Opens external link in new windowhttps://www.tuinenstichting.nl/

23 maart: Actie Tegel eruit, plant erin bij Intratuin

Lever op 23 maart een tegel in bij de G&B stand bij Intratuin en ontvang 2 gratis planten!

NB: Per familie kunt u max. 2 stenen inleveren voor 2 planten!

Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei de inwisselactie ‘Tegel eruit, Plant erin’. Doe mee en maak Nederland groener! Ook Actie Steenbreek, waarin Groei en Bloei participeert, is op deze dag actief in Meppel!

Zoals ondertussen duidelijk mag zijn: Teveel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, vermindering van biodiversiteit en zorgt voor opwarming van de stad. Samen stappen zetten om te vergroenen heeft dan ook heel veel voordelen. 

18 april : Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel.

Op donderdag 18 april bent u van harte welkom bij de planten- en stekkenruil van Groei&Bloei Meppel en Regio. Een jaarlijkse traditie, en een leuke start van het tuinseizoen.

Dit jaar voor de derde keer bij Welkoop in Meppel, Zomerdijk 1, van 19.00 tot 20.30 uur. Na de ruilbeurs wordt er koffie geschonken en volgt er een presentatie van /over de Actie Steenbreek Meppel.

Exclusief voor leden is er ook weer de gelegenheid hun botte snoeischaar of ander tuingereedschap gratis te laten slijpen! Max. 2 stuks gereedschap per lid.

Maak andere mensen blij met uw stekjes, planten  knollen en bollen en kom thuis met leuke aanwinsten en wetenswaardigheden. Voorzie uw planten van een kaartje met naam. Woekeraars of ander 'hindergroen' aub thuis laten. Planten die na afloop over zijn, zelf weer afvoeren.

Het brengen en halen van stekken en planten en bijwonen van de lezing, is niet voorbehouden aan leden van Groei&Bloei, alle tuinliefhebbers zijn welkom!

Keukenhof open van donderdag 21 maart tot en met zondag 19 mei 2019

In de acht weken dat de Keukenhof geopend is vergapen zich jaarlijks 1.4 miljoen mensen aan ca. 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen. Wat er in de Keukenhof werkelijk interessant is voor tuiniers zijn de adembenemende combinaties van voorjaarsbloembollen onderling, en vooral  die van bollen met vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters.

Dacht u ook altijd dat dit alleen interessant is voor 'toeristen'?  Dan kan ik u uit eigen ervaring verzekeren dat u het mis heeft. Laat u dit jaar eens verrassen.

Bezoekadres: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse

Meer info:Opens external link in new window https://keukenhof.nl/nl/

25 april: Workshop Hanging Basket bij Bert Visscher in Nijeveen

Donderdag 25 april gaan we weer een prachtige Hanging Basket maken .

Bert Visscher heeft de plantjes en de potgrond  en eventueel een hanging basket, voor het geval u die (nog) niet heeft.

U betaalt voor de planten die u gebruikt. Alle leden van Groei en Bloei krijgen 10% korting op de planten die u aanschaft bij Bert Visscher.

Plaats:Tuincentrum Bert Visscher, Kolderveen 21, 7948 NG Nijeveen.

Opgave vòòr 20 april bij Baukje Miedema, telefoon 0522-253900, of  e-mail: b.miedema@telfort.nl

Excursie naar Gardenista: op 18 mei 2019

Voor de busexcursie naar het nieuwe jaarlijkse buitenevent van Groei en Bloei Gardenista  op Langoed Ophemert hebben diverse leden zich aangemeld. Veel leden wisten nog niet of zij op de aangegeven datum konden. De termijn van de vroegboekkorting is verlengd. Vandaar: Degenen die alsnog mee willen, kunnen zich alsnog aanmelden bij Baukje Miedema Tel. 0522 -253900 of E-mail: b.miedema@telfort.nl

Voor meer info over Gardenista kijk op: Opens external link in new windowhttps://gardenista.nl/

 

Tentoonstelling Marjolein Bastin: Tekenen is ademen t/m 17 maart 2019 in noord-veluws museum

Ter gelegenheid van het jubileumjaar van Marjolein Bastin (1943) organiseert het Noord-Veluws Museum een grote tentoonstelling van haar originele aquarellen. Bastin wordt haar hele leven al gegrepen door de schoonheid van de natuur. Zij brengt met haar  tekeningen al meer dan veertig jaar de natuur dichtbij de mensen. Tijdens de tentoonstelling vinden er bijzondere activiteiten plaats, zoals signeermiddagen en lezingen.

Waar: noord-veluws museum , Winckelweg 17a, 8071 DN Nunspeet

Openingstijden: ZONDAG: 13:00 tot 17:00 uur, DINSDAG T/M ZATERDAG:10:00 tot 17:00 uur

Meerdaagse tuinreis 2019 naar Parijs en omgeving

In 2019 gaat de Groei en Bloei 5 daagse tuinreis naar Parijs en omgeving. Vertrek 13 juni 2019. We bezoeken o.a. het Chateau de Chantilly, met 17e eeuwse tuinen van de beroemde tuinarchitect André Le Notre, de Jardin Atlantique op het dak van het station Montparnasse, we brengen een bezoek aan huis en tuin van Claude Monet in Giverny. Zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug zijn wereldberoemd. We bezoeken de Tuileries en de tuin van Palais Royal, Parc Monceau, Parc André Citroën, Père Lachaise. Prachtige tuinen in een schitterende omgeving.

Alle details, zoals het programma, de gegevens over het hotel en de prijs vindt u in de Initiates file downloadbijgevoegde flyer

Gaat u mee? Vul dan het Initiates file downloadaanmeldingsformulier volledig in en stuur dat naar Dalstra reizen, Postbus 67, 9230 AB Surhuisterveen

Voor inlichtingen kunt u bellen of mailen met bestuurslid / contactpersoon meerdaagse tuinreis Baukje Miedema, Stationsweg 50, 7941 HG Meppel. 0522 -253900 E-mail:b.miedema(at)telfort.nl

Tuin van Monet in Giverny

Thematentoonstelling Bomen zijn als mensen: tot en met 24 maart 2019 in Wageningen

De tentoonstelling ‘Bomen zijn als mensen’ is samengesteld met werken uit de collectie van Het Depot. De grote lijn van de tentoonstelling  is dat in de meeste houten beelden de boom nog te herkennen is: nerven, noesten en stronken zijn onderdeel van die beelden. Wanneer u de buitenbeelden bekijkt ziet u dat de bomen vrijwel nog helemaal boom zijn. 

U ziet in de tentoonstelling bomen waar wat aan toegevoegd is, zoals de boom van Jeroen Meijs. U ziet bomen waaruit een tors gemaakt is en waarbij de originele belijning van de nerven als het ware een toegift geeft op de uitgehakte en gestileerde vorm, bijvoorbeeld de figuren van Jan Van Aldenhoven, Jan Pater en Giancarlo Tramontin.

Opens external link in new windowMeer info

waar: Beeldengalerij Het Depot, Arboretumlaan 4, 6703 BD  Wageningen

T 0031 (0)317 467 720 (bereikbaar op donderdag en vrijdag)

Openingstijden donderdag t/m zondag van 11:00 - 17:00 uur

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

  • 14 maart Algemene ledenvergadering begint om 19:15 uur 
  • 14 maart 20:00 uur Lezing Klimaatverandering, de gevolgen voor de tuin door Rixt van Gosliga
  • 23 maart 11:00 uur Actie Tegel eruit, plant erin bij Intratuin Meppel
  • 26 maart 13:00 uur start Zaaiworkshop in AOC Terra, opgave bij Piet Koster
  • 18 april 19:00 uur Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel
  • 25 april 19:00 uur Workshop Hanging basket bij Bert Visscher Nijeveen, opgave bij Baukje Miedema

Het complete programma 2018-2019 van Groei en Bloei Meppel e.o. is Opens external link in new windowhier te vinden.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 Initiates file downloadinformatie voor nieuwe adverteerders

 

 

Informatie