Activiteiten & Actueel

Open tuinen en openbaar groen bekijken in Dieren-West op 29 juni

Open dag op 29 juni 2019 - 11.00 uur tot 16.00 uur


De Initiatiefgroep Dieren-West organiseert allerlei activiteiten om de wijk mooier en leefbaarder te maken. Een daarvan is een Open Dag op 29 juni 2019.
Buurtbewoners worden uitgenodigd om een aantal particuliere tuinen te komen bekijken en plekken, waar buurtbewoners openbaar groen hebben geadopteerd. Natuurlijk zijn belangstellenden die niet in Dieren-West wonen, ook van harte welkom.

In oktober 2018 is een thema-avond geweest met als titel "Droge zomers in Dieren-west?" en op die avond bleek, dat buurtbewoners veel behoefte hebben aan informatie over de manier, waarop ze hun tuin en hun wijk groener kunnen maken en kunnen aanpassen aan de klimaatverandering. De Initiatiefgroep wil met de Open Dag op die informatiebehoefte inspelen.

Bezoekers kunnen op 29 juni allerlei tuinen bekijken. Er is een tuin met een mooie vijver; in een andere tuin liggen slangen met sproeiers; er is een tuin die onlangs van een geheel betegelde tuin veranderd is in een mooi groen plekje; iemand laat het regenwater niet meer naar het riool lopen, maar creëert met een bijzonder waterloopje een moerasje etc. In andere tuinen tref je heel veel insecten, vogels, etc. aan. En al die mensen willen bezoekers laten zien, hoe leuk het is om een tuin naar eigen smaak te hebben en hoeveel of hoe weinig onderhoud dat kost. En ze hopen dat de bezoekers zin krijgen om hun eigen tuin groener in te gaan richten. Twee leden van Groei en Bloei doen ook mee!

De tuin van Menno en Wil de Jong

Er zijn in Dieren-West een aantal interessante plekken, waar de Gemeente op verzoek en in samenwerking met buurtbewoners openbaar groen heeft aangepast en waar buurtbewoners een bijdrage leveren aan het onderhoud. Ook die plekken kunt u bekijken op 29 juni a.s.

De Gemeente Rheden zet op die dag de IkBuurtMee-keet neer bij de Ontmoetingskerk aan de Admiraal Helfrichlaan. Daar kunt u een folder meenemen met een beschrijving van alle plekken die u kunt bezoeken.
U kunt daar informatie krijgen over Operatie Steenbreek, een landelijke actie waar de Gemeente Rheden aan meedoet om tuinen en wijken groener te krijgen. Bijvoorbeeld over het vervangen van tegels door groen, het afkoppelen van regenwaterafvoer en het ingraven van een drainagebuis, de aanleg van een groen dak, etc. Soms is subsidie mogelijk.

Als u een geschikte plek weet om een nestkast op te hangen, waar huismussen kunnen nestelen of een kast waar vleermuizen of steenmarters kunnen slapen, kunt u die in de IkBuurtMee keet aanvragen. U kunt vragen, hoe u een stukje openbaar groen kunt helpen onderhouden.

De Spelerij aan de Veldweg 5 te Dieren is een leuke plek voor kinderen om te spelen; maar is ook een pionier op het gebied van duurzame energie. Vanaf de Veldweg zie je het groene dak van het huis en de grote zonnepanelen op palen. Het regenwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en opnieuw gebruikt. Dat kunt u vanaf de weg niet zien. U kunt tijdens de Open Dag om 12.00 en om 14.00 uur naar de kassa van de Spelerij gaan. Daar staat dan iemand klaar om u een rondleiding te geven langs de waterberging, het sedumdak, de zonnepanelen etc.

De Open Dag is van 11-16 uur. Tot ca 11.30 uur kunt u een kop koffie krijgen bij Polysport, Admiraal Helfrichlaan 89, 6952 GD Dieren. Ook kunt u daar folder krijgen. De dag wordt afgesloten met een matinee en barbecue bij Polysport. Meer informatie bij emmy.vandenberg@freeler.nl.

Naar boven

meer

 

 

 

11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver