Activiteiten & Actueel

Tuinenreis 2018

Tuinenreis 2019

Na veel gepuzzel en heel veel telefoontjes is Ria ten Dam er toch weer in geslaagd een interessant programma van 3 prachtige tuinen en 1 kwekerij samen te stellen voor onze Tuinenreis 2019.

Deze vindt plaats op zaterdag 6 juli 2019 en gaat naar de IJsselvallei en Achterhoek.

Het vertrek staat gepland om 08.00 uur zo als gewoonlijk vanaf de Brink in Zuidlaren. In ongeveer 1,5 uur rijden we dan naar De Tuin van Fortmond. Deze is buitendijks gelegen in de uiterwaarden van de IJssel, waar de rivier tussen Olst en Wijhe een grote slinger naar het westen maakt. Het geheel heeft een oppervlakte van 1 hectare, waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en 2000 m2 bloemenweide. Rondom het architectonisch moderne designhuis is een tuin ontworpen met veelal hoogopgaande plantengroepen waartussen veel siergrassen. Het huis en de siertuin liggen op een vroegere rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiing. Tenslotte ligt aan de rand van het terrein een bloemenweide, grenzend aan het natuurgebied De Duursche Waarden.

Rond 11.00 uur stappen we weer in de bus voor een rit van ruim 1 uur naar Ruurlo, het zuidelijkste punt in onze reis. We leggen aan bij Tuin ‘De Valk’. De tuin van Dineke Brethouwer is een romantische, landschappelijk tuin van ruim 5000 m met heel veel borders. Het ontwerp is van Harry Esselink en de beplanting van Dineke zelf. De borders bestaan uit bijzondere vaste planten, heesters en bomen. Alle kleuren zijn toegestaan; rood, geel en oranje doen flink mee. Het is een tuin waar je heerlijk door heen kunt dwalen en door het open karakter zijn er mooie doorkijkjes naar de omgeving. Met de toepassing van veel grassen en herfstbloeiers zoals asters en dahlia’s is de tuin tot ver in september nog prachtig. In deze tuin kunt u de eigen, meegebrachte lunch gebruiken. De gastvrouw zorgt voor melk/karnemelk en soep.

Als het 2 uur is geweest vertrekken we van hier richting Zutphen waar we Rozenkwekerij De Wilde gaan bezoeken. De meesten van ons zullen hier wel eens geweest zijn maar even rondstruinen tussen de rozen leek ons een prima intermezzo. We hebben hier een uur de tijd om te kijken, te ruiken, te wikken en te wegen en waarschijnlijk te kopen. Rond kwart voor 4 staat de bus dan klaar voor een laatste tripje van een half uur naar tuin De Roode Hoeve in Nijbroek. Rondom een meer dan 100 jaar oude IJsselhoeve liggen verschillende tuinen. Hier kan gewandeld worden langs de veldschuren die in mei/juni overdekt door een zee van ramblerrozen en langs 4 bont gekleurde bloemvakken. Lange paden door de wilde grassen laten ons het open landschap met de schaapskudde beleven. Door de boomgaard wordt de voorzijde van de hoeve bereikt, waar weelderige borders op kleur, omsloten door hagen, een rozen berceau en oude bomen, liggen.

Om 10 voor 6 stappen we in voor een kort ritje naar Brasserie Kriebelz in Terwolde. Als alles volgens planning verloopt staat hier om 6 uur het afsluitende diner klaar. Daarna nog anderhalf uur naar het noorden en rond 9 uur ’s avonds weer op de Brink ‘ontschepen'.

Klik voor informatie over prijzen en aanmeldingen op Opens internal link in current windowAgenda.