Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr.3 April Oplage 410 stuks

LENTEKRIEBELS

Iedereen krijgt ze en er is bijna niemand die er niet blij van wordt. Lentekriebels zijn voor veel mensen niet alleen de bevestiging dat het voorjaar is begonnen, maar ook het signaal om weer naar buiten te gaan. Vergeten is de winter. Het leven is mooi, het is weer lente. En wij tuiniers, weten niet hoe snel we weer aan de slag willen in de tuin.

Er gebeurt ook zoveel: de kersen bloeien, voorjaarsbollen lachen je toe. Vaste planten komen voorzichtig tevoorschijn; sommige sneller dan andere. Bent u ook zo iemand, die al begint te krabben in de grond als een van de favoriete planten nog niet zichtbaar is? Geduld is een schone zaak, ook in de tuin. Want ze komen echt...

Groei en Bloei Meppel heeft de komende tijd allerlei activiteiten die u blij kunnen maken: excursies, workshops. Ga dit jaar ook eens een Hanging Basket maken! Of kom met uw stekken op de plantenruilbeurs. En de snelle beslissers kunnen nog mee naar Gardenista of Parijs. Daarnaast gebeurt er veel waarin de natuur centraal staat. Maak er tijd voor! Zie  Opens external link in new windowde agenda van Groei en Bloei voor allerlei activiteiten in het land.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei

5 april 2019

 

Secretaris Trienke Spijkerman van bestuur Groei en Bloei Meppel e.o. zwaait af.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering, op 14 maart jongstleden, nam Trienke Spijkerman afscheid als secretaris van het bestuur Groei en Bloei Meppel e.o. Trienke heeft deze functie 8 jaar met grote inzet en betrokkenheid vervuld. Binnen het bestuur had ze een spilfunctie. Ze was het gezicht van de afdeling. Behalve secretaris was ze ook lid van de programmacommissie die jaarlijks zorgt voor interessante lezingen, fraaie tuinreizen en praktische workshops.

We zullen Trienke zeer missen als ambassadeur van de afdeling. Voorzitter Tilly Vriend, sprak namens het bestuur, een dankwoord. Initiates file downloadZie hier de volledige tekst.

 

Tulpenfestival Noordoostpolder 19 april tot 5 mei

Vanaf half april tot begin mei staat Noordoostpolder weer in het teken van het Opens external link in new windowTulpenfestival. De Tulpenroute in Noordoostpolder is de langste aaneengesloten route van Nederland. Het grootste deel van de in Nederland geteelde bloembollen worden hier gekweekt. 

Het Tulpenfestival in 2019 is van 19 april t/m 5 mei. In deze periode worden er naast de wandel-, fiets- en Opens external link in new windowautoroutes langs de tulpenvelden vele activiteiten georganiseerd en zijn er diverse bedrijven te bezoeken.

Vanaf het Tulpenbelevingsveld zijn er helikoptervluchten over het het tulpenschilderij. Ook is er een uitkijktoren vanaf waar het schilderij goed te bekijken en te fotograferen is.

Opens external link in new windowMeer info: 

Excursie naar Gardenista: op 18 mei 2019

Het nieuwe jaarlijkse buitenevent van Groei en Bloei 'Gardenista' op Langoed Ophemert wordt nu al 'de Nederlandse Chelsea flowershow' genoemd; met tal van activiteiten, showtuinen, is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag.

Een busexcursie naar Gardenista wordt georganiseerd door de afdeling Groei en Bloei Coevorden in samenwerking met Groei en Bloei Meppel. Diverse leden hebben zich al aangemeld.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Degenen die nog mee willen, kunnen zich alsnog (maar dan wel heel snel, vóór 15 april) aanmelden bij Baukje Miedema Tel. 0522 -253900 of E-mail: b.miedema@telfort.nl  De prijs van de dagexcursie is inclusief ticket Gardenista, € 30,-- per persoon

Voor meer info over Gardenista kijk op: Opens external link in new windowhttps://gardenista.nl/  Mis het niet!

 

Wilhelminapark Meppel bestaat 100 jaar

Gelezen: Het Wilhelminapark werd honderd jaar geleden in de Reestlanden aangelegd naar een ontwerp van de Haarlemse tuinarchitect Leonard Springer. Een 'hooravond' in Schouwburg Ogterop bracht indertijd 400 mensen op de been, die pleitten voor de aanleg van een park. Een plaatselijke arts verklaarde: 'Een wandelpark bezitten zal voor onze burgers een blijvend voordeel voor de geest en het lichaam beteekenen'  Op 26 februari 1914 werd tot de aanleg besloten en begon men al snel met het ophogen van het park, omdat het anders in de winter onder water zou staan. Er werd 100.000 m3 zand via een speciaal daartoe aangelegd spoorlijntje vanaf het station aangevoerd. 

De tuinbouwschool Frederiksoord maakte een rapport over een gemengde tuinstijl. In 1918 werden werklozen via het Nationaal Steuncomité ingezet om een vijver te graven van ongeveer 1 hectare. Springer noemde zijn tuin een wandelpark en villapark. Een riante rij dure bungalows tegenover het park werd niet voor niets door de Meppelers als 'de Goudkust' bestempeld. De schoolhoofden moesten de kinderen in het begin inprenten dat de jonge boompjes vooral moesten blijven staan. 

De gemeenteraad van Meppel is van plan dit fraaie erfgoed te koesteren en dit jaar aandacht te besteden aan het 100 jarig bestaan. Wij zijn benieuwd. 

 

 

 

 

Expositie 'Kieken in de achtertuin' in museum Schoonewelle in Zwartsluis

In Museum Schoonewelle, wordt tot en met zaterdag 11 mei de foto-expositie ‘Kieken in de achtertuin’ gehouden. Natuurfotografen uit Zwartsluis en de regio exposeren een selectie aan foto’s die tot de verbeelding spreekt. Met vooral veel oog voor detail is het een ontdekkingsreis door wat de regio rondom Zwartsluis aan fraais te bieden heeft. Tal van vogels passeren de revue, maar aansprekend zijn ook de foto’s van insecten en vlinders. Daarnaast komt het afwisselende landschap van met name Noordwest Overijssel aan bod. De exposanten zijn Jitse Maandag, Gerlof Halfmouw en Henk Kuik uit Zwartsluis, John Stam uit Belt Schutsloot, David de Graaf uit Wanneperveen, Gert Paassen uit Zwolle en Lucy van Sluij

Opens external link in new windowMeer info  

Plaats: Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht, (in de ruimte van de wisselexposities op de tweede etage van Sluuspoort Zwartsluis) Handelskade 25 , 8064 DV Zwartsluis 

18 april : Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel.

Op donderdag 18 april bent u van harte welkom bij de planten- en stekkenruil van Groei&Bloei Meppel en omgeving. Een jaarlijkse traditie en een leuke start van het tuinseizoen.

Dit jaar voor de derde keer bij Welkoop in Meppel, Zomerdijk 1, van 19.00 tot 20.30 uur. Na de ruilbeurs wordt er koffie geschonken en volgt een presentatie van medewerkers van Actie Steenbreek Meppel over activiteiten om de gemeente groener te maken.

Exclusief voor leden is er ook weer de gelegenheid hun botte snoeischaar of ander tuingereedschap gratis te laten slijpen! Max. 1 stuks gereedschap per lid.

Maak andere mensen blij met uw stekjes, planten, knollen en bollen en kom thuis met leuke aanwinsten en wetenswaardigheden. Voorzie uw planten van een kaartje met naam. Woekeraars of ander 'hindergroen' aub thuis laten. Planten die na afloop over zijn, zelf weer afvoeren.

Het brengen en halen van stekken en planten en bijwonen van de presentatie, is niet voorbehouden aan leden van Groei&Bloei, alle tuinliefhebbers zijn welkom! 

25 april: Workshop Hanging Basket bij Bert Visscher in Nijeveen

Donderdag 25 april gaan we weer een prachtige Hanging Basket maken .

Bert Visscher heeft de plantjes en de potgrond  en eventueel een hanging basket, voor het geval u die (nog) niet heeft.

U betaalt voor de planten die u gebruikt. Alle leden van Groei en Bloei krijgen 10% korting op de planten die u aanschaft bij Bert Visscher.

Plaats:Tuincentrum Bert Visscher, Kolderveen 21, 7948 NG Nijeveen.

Opgave vòòr 20 april bij Baukje Miedema, telefoon 0522-253900, of  e-mail: b.miedema@telfort.nl

Nieuw bestuurslid Karin Sebèl stelt zich voor.

Mijn naam is Karin Sebèl en ik woon in Ruinen. Tot twee jaar geleden woonde ik veertien jaar in De Wijk. Via Caroline Hendriksen heb ik Groei en Bloei leren kennen en heb ik meegedaan aan enkele activiteiten. Van bloemen en planten word ik blij en gelukkig. Ik vind het inspirerend om andere tuinliefhebbers te ontmoeten en de liefde voor tuinen te delen. Daarom zet ik mij graag in voor de afdeling Meppel van Groei en Bloei.   

 

Tentoonstelling Ruud van Empel : Making Nature in Museum Belvédère

Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel heeft met zijn foto's wereldfaam verworven. De fotowerken die hij in deze expositie toont, bestaan uit zorgvuldig gecomponeerde 'computercollages' waarin de natuur-bomen, planten en bloemen- tot gloedvolle schoonheid komen. .

Opens external link in new windowMeer info

Museum Belvedere

Oranje Nassaulaan 12

8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud

Open: Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, op maandag gesloten. 

Geopend op beide Paasdagen (21 en 22 april)

Te zien tot 26 mei

Gelezen: Letterzetter velt fijnsparren

'De letterzetter, een kleine kever, heeft grote percelen fijnsparren op de zandgronden aangetast. Staatsbosbeheer moet tot begin mei flink kappen in bospercelen. De letterzetter is een kevertje dat altijd in sparrenbossen voorkomt. Het beestje heeft nu zo kunnen toeslaan door de zeer droge zomer van 2019 en de zachte winter. De bomen zijn in minder goede conditie en de kever heeft zich ongehinderd kunnen voortplanten'. Opens external link in new windowMeer info 

Gelezen in het Dagblad van het Noorden, 21 maart 2019

Acht op de tien vlinders verdwenen

Acht op de tien vlinders verdwenen: Vlinderstichting luidt de noodklok.

Tussen 1890 en 2017 is het aantal dagvlinders met minstens 84% achteruitgegaan, waarbij 15 soorten zelfs helemaal uit Nederland zijn verdwenen. Dit blijkt uit een analyse van langetermijngegevens (tot 127 jaar terug) door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Vlinderstichting, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation.

"Vroeger zag je veel meer vlinders." We kunnen ons nu al haast niet meer voorstellen hoeveel dat er moeten zijn geweest. Want het is waar: vroeger waren er echt veel meer.' Lees verder Opens external link in new windowNieuwsbericht Vlinderstichting vrijdag 29 maart 2019

Keukenhof open van donderdag 21 maart tot en met zondag 19 mei 2019

In de acht weken dat de Keukenhof geopend is vergapen zich jaarlijks 1.4 miljoen mensen aan ca. 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen. Wat er in de Keukenhof werkelijk interessant is voor tuiniers zijn de adembenemende combinaties van voorjaarsbloembollen onderling, en vooral  die van bollen met vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters.

Laat u dit jaar eens verrassen.

Bezoekadres: Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse

Meer info:Opens external link in new window https://keukenhof.nl/nl/

Meerdaagse tuinreis 2019 naar Parijs en omgeving

Zin in een fijne tuinreis? Er zijn nog enkele plaatsen in de bus!

In 2019 gaat de Groei en Bloei 5 daagse tuinreis naar Parijs en omgeving. Vertrek 13 juni 2019. We bezoeken o.a. het Chateau de Chantilly, met 17e eeuwse tuinen van de beroemde tuinarchitect André Le Notre, de Jardin Atlantique op het dak van het station Montparnasse, we brengen een bezoek aan huis en tuin van Claude Monet in Giverny. Zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug zijn wereldberoemd. Ook bezoeken we de Tuileries en de tuinen van Palais Royal, Parc Monceau, Parc André Citroën, Père Lachaise. Prachtige tuinen in een schitterende omgeving.

Alle details, zoals het programma, de gegevens over het hotel en de prijs vindt u in de Initiates file downloadbijgevoegde flyer

Gaat u mee? Vul dan het Initiates file downloadaanmeldingsformulier volledig in en stuur dat naar Dalstra reizen, Postbus 67, 9230 AB Surhuisterveen

Voor inlichtingen kunt u bellen of mailen met bestuurslid / contactpersoon meerdaagse tuinreis Baukje Miedema, Stationsweg 50, 7941 HG Meppel. 0522 -253900 E-mail:b.miedema(at)telfort.nl

Tuin van Monet in Giverny

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

  • 18 april 19:00 uur Plantenruilbeurs bij Welkoop Meppel
  • 25 april 19:00 uur Workshop Hanging basket bij Bert Visscher Nijeveen, opgave bij Baukje Miedema
  • 18 mei excursie naar Gardenista ; opgave bij Baukje Miedema

Het complete programma 2018-2019 van Groei en Bloei Meppel e.o. is Opens external link in new windowhier te vinden.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 Initiates file downloadinformatie voor nieuwe adverteerders

 

 

Informatie