Bekijk online
Afdeling  Gorinchem
Nieuwsflits Mei 2019

AGENDA  APRIL, MEI, JUNI EN JULI 2019

 

Datum                                    Activiteit

Maandag 29 april                   Lezing: Vlinders en libellen

Zaterdag 4 mei                       Mini-excursie: Japanse tuin park Clingendael

Maandag 13 mei                    Rondleiding Gorcums Museum in het kader van de expositie Dromen over Bomen

Vrijdag 17 mei                        Mini-excursie: Gardenista kasteel Ophemert

Zaterdag 25 mei                     Lentefair Huiting met als thema: de levende tuin

Zaterdag 1 juni  t/m                Mini-excursie: De Boschhoeve en De Hessenhof

Zaterdag 8 juni  

zondag 16 juni                        Nationale tuinweek

Zaterdag 15 juni                     Open tuinen afdeling Gorinchem

Zaterdag 6 juli                        Tuinenreis naar België 

 

Uitgebreide informatie volgt in de komende nieuwsflitsen. 
Lezing Vlinders en libellen in de tuin

Maandag 29 april 2019

Lezing door Ineke Radstaat 

Vlinders zijn geliefde insecten bij veel mensen. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor en mooie kleuren. Toch gaat het in Nederland niet zo goed met de vlinders. De Vlinderstichting zet zich daarom in voor het behoud en herstel van vlinders in ons land. Tuinbezitters kunnen veel doen voor vlinders.

De ongeveer 60 soorten libellen in Nederland zijn een stuk minder bekend, maar ook hier zet De Vlinderstichting zich voor in. Het zijn bijzonder fraaie dieren en zeggen daarbij veel over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze brengen het grootste deel van hun leven onder water door. 

Tijdens deze lezing zullen we een kijkje nemen in de intrigerende levenswijze van vlinders en libellen. Hoe komen ze de winter door? Waar ontmoeten ze elkaar? Welke soorten kun je in je tuin of in de omgeving verwachten? Na deze avond heeft u flink wat tips om uw tuin om te dopen in een vlinder- en libellenparadijs.

 

Wijkgebouw De Heul, Nieuwe Hoven 141

4205 BC Gorinchem

Aanvang : 20:00 uur

Niet leden € 3,-

 

Rondleiding Dromen van bomen, Gorkums museum 13 mei

Maandag 13 mei van 14.00 uur tot 15.30 uur, opent het GORCUMS MUSEUM, speciaal voor leden van Groei en Bloei haar deuren in het kader van de expositie DROMEN VAN BOMEN. Een exclusieve rondleiding wordt gegeven door de heer Gijs Brandt in samenwerking met de Vereniging Groei en Bloei. Deze rondleiding is voor leden van Groei en Bloei en mogelijk voor andere belangstellenden tot maximaal 25 personen.

Voor Groei en Bloei leden is de rondleiding en toegang gratis. Wanneer je een Museumjaarkaart hebt, deze dan wel graag meenemen.`

Introducees betalen € 2,50 voor de rondleiding en de entree museum, ook graag een museumjaarkaart meenemen als je die hebt!

Aanmelden in volgorde van binnenkomst, tot uiterlijk 6 mei bij Opens window for sending emailinfo@gorinchem.groei.nl 

Mini excursie naar Gardenista

Nog een paar weken en dan is het alweer vrijdag 19 mei: Gardenista-dag

Gardenista is het nieuwe jaarlijkse buitenevent van Groei en Bloei op het landgoed van Kasteel Ophemert. Dit is de plek waar je alles kunt vinden omtrent groen en groenbeleving. Gardenista is een tuinevenement, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Het is geen beurs, geen fair, geen braderie of de zoveelste plantjesmarkt… Het is een bijzondere samensmelting van de groene wereld met amusement en gastronomie. Dit is wat Gardenista hoopt te kunnen bieden.

Naast groenexperts, heerlijke gastronomie onder andere uit de eigen moestuin, bloemschikkunst en amusement is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag.

Toegang G&B-leden: € 12,50 bij kassaverkoop op vertoon van pas/lidnummer (max. 2 pers. per pas)

Vroegboekprijs G&B-leden (online): € 9,50 via gardenista.nl/tickets/

De vroegboekprijzen gelden t/m 30 april, dus tijdig aanmelden loont. Als er voldoende aanmeldingen zijn kan ik een groepsticket verzorgen, zodat niet iedereen zelf aan de slag hoeft.

Als je er belangstelling voor hebt, laat het dan snel weten, want dan weten we het aantal deelnemers en kunnen we bekijken hoe we het vervoer geregeld kan worden.

Het zou zonde zijn om met half lege auto’s te rijden. Als er voldoende aanmeldingen zijn zal geprobeerd worden om bijv. een (kleine) bus te huren, zodat we gezamenlijk kunnen rijden. 

Aanmelden bij Henny Fuit (henny.fuit@solcon.nl of 06-51047436). Graag vermelden of je al dan niet eigen vervoer hebt en/of je plaats hebt voor eventuele meerijders. 

Mini excursie Kwekerij de Hessenhof en kwekerij de Boschhoeve

Zaterdag 1 juni 2019: De Hessenhof in combinatie met Kwekerij en Tuin De Boschhoeve 

Kwekerij Der Hessenhof in Ede is bij de meeste leden wel bekend. De meesten beperken zich meestal tot de Kwekerij, maar ook de moederbedden achter de heg zijn zeker de moeite waard. Als je op zoek bent naar bepaalde planten zijn die meestal op deze kwekerij te vinden.

Daarna gaan we naar Kwekerij en Tuin De Boschhoeve (Wolfheze bij Arnhem). Hier zijn diverse borders te bezichtigen. Bij aankoop van planten bij de Boschhoeve krijgen leden van Groei en Bloei 10% korting op rozen en vaste planten op vertoon van de bon uit het ‘bonnenboekje’, dat begin van het jaar was bijgesloten bij de maandelijkse uitgave van Groei & Bloei.

Bij de kwekerij zijn moederplantborders aangelegd. Daarnaast is ook een siertuin te bezichtigen. Tot slot zijn er een tuinwinkel en een pluktuin. Dus voor elk wat wils.

Aanmelden bij Henny Fuit (henny.fuit@solcon.nl of 06-51047436). Graag vermelden of je al dan niet eigen vervoer hebt en/of je plaats hebt voor eventuele meerijders. 

Samenvatting Lezing Mooie moestuin of eetbare siertuin?

Marie José Meertens verzorgde onlangs de lezing "Mooie moestuin of eetbare siertuin? Zij stuurde een samenvatting die té uitgebreid is om in deze nieuwsflits op te nemen. Via Initiates file downloaddeze link kunt u de samenvatting downloaden.

LENTEFAIR TUINCENTRUM HUITING 25 MEI

Op zaterdag 25 mei organiseert Tuincentrum een lentefair met als thema: De levende tuin. Onze afdeling zal daar weer een stand bemensen om Groei en Bloei onder de aandacht te brengen en bezoekers op de hoogte te brengen van de voordelen van het lidmaatschap van onze afdeling. 

Graag komen wij in contact met leden die ons deze dag daarbij willen helpen. De verzorging door de medewerkers van Tuincentrum aan de standhouders is ieder jaar weer voortreffelijk. 

Doe je mee? Meldt je dan aan bij Marja Pierhagen:  marja@pierhagen.nl of 0183 690608

Terugblik workshop en diner Omnia College

Dinsdagmiddag 9 april heeft Judy Keijzer van het Omnia College een workshop verzorgd.

De 13 deelnemers hadden een heel gezellige middag en een leuke workshop. Zij konden hun creativiteit helemaal inzetten voor het maken van het bloemstuk. 

Met dank aan de adviezen van Judy ging iedereen met een mooi bloemstuk naar huis. Hierbij foto’s van een aantal gemaakte bloemstukken. 

Na afloop van de workshop hebben ook 13 personen deelgenomen aan het drie-gangen diner bij restaurant Teach Inn van het Omnia College. Het was leuk dat er ook ‘eters’ waren die niet aan de workshop hadden deelgenomen, maar speciaal voor het diner waren gekomen. We zaten aan één grote tafel. 

Al met al weer een zeer geslaagde middag en gezellige avond in het Omnia College.  

Foto's workshop en diner Omnia

Foto's ruilbeurs 13 april j.l.

Expositie in het Gorcums Museum

                                           

EXPOSITIE DROMEN VAN BOMEN

 

Van 30 maart tot en met 15 september 2019 organiseert het Gorcums Museum de tentoonstelling  Dromen van Bomen, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.
Voor meer informatie en activiteiten zie de website:  www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen.

Ontvangt u deze Nieuwsflits niet zoals gewenst?

We hebben het al eerder gemeld, er zijn een aantal leden die deze nieuwsflits niet in het juiste format ontvangen. Soms is de tekst niet goed leesbaar, vaker echter zien leden de foto's niet en kunnen zij deze deze ook niet downloaden'.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt u Opens internal link in current windowhier klikken voor een correcte versie.

Jaarboekje 2019 digitaal

Inmiddels hebben alle leden het jaarboekje 2019 ontvangen. Piet de Jong en Dirk Naber hebben zoals gewoonlijk veel inspanning verricht om weer een prachtige uitgave aan te leveren.

Via onze website kunt u het boekje digitaal inzien maar ook Opens external link in new windowvia deze link

Wilt u het boekje downloaden en opslaan op uw eigen computer, gebruik dan Opens external link in new windowdeze link

Bezoek ook de website

Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

Opens external link in new windowwww.gorinchem.groei.nl

Of Opens external link in new windowonze facebookpagina

Contact: Opens window for sending emailinfo@gorinchem.groei.nl

Lees hier Ons Privacy Statement

Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

NIEUWSBRIEVEN EN TIPS

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM HUITING Opens external link in new windowklik hier voor de nieuwsbrief van April

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM STERK

 

Opens external link in new windowDE WEBWINKEL van Groei & Bloei Nederland

 

Informatie