Bekijk online
Afdeling  Noord-Limburg
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 12 mei 2019

Welkom bij Groei & Bloei Noord-Limburg 

Inleiding

Voor de groenliefhebber is het topseizoen. Daarmee samenhangend is ook Groei & Bloei extra actief. Dit is de reden dat U regelmatig nieuwsbrieven ontvangt waarin we U attenderen op een activiteit waarbij we betrokken zijn. Dit keer willen we Uw aandacht vestigen op de open tuin van botanische tuin Jochumhof in Steijl op zondag 19 mei. Ook dit jaar zal onze afdeling zich daar presenteren.

We gebruiken deze brief ook om U op de hoogte te houden van alles wat zich rond onze afdeling afspeelt. Extra aandachtspunt is de oproep voor diegenen die op 18 mei met ons meegaan naar Gardenista om de ledenpas mee te nemen.

Open tuin Jochumhof 19 mei 2019

Verborgen achter oude muren, midden in het mooiste kloosterdorp van Nederland, vindt u de Jochumhof; een enclave van natuur, historie en rust met een fenomenaal uitzicht over de Maas.

Ontdek de Botanische tuin: struin tussen de unieke verzameling bijzondere, oude en exotische planten, heesters en bomen.

 Open Tuinendag
Zondag 19 mei
11.00 – 17.00 uur 

Op deze dag wordt de tuin opengesteld. Er staan dan verschillende kraampjes waar planten en allerlei andere tuinattributen kunnen worden gekocht.  Door plantendeskundigen worden die dag uitgebreide adviezen gegeven over de meest voorkomende vragen over tuinplanten, de groei ervan en voorkomende ziekten en plagen. 

Ook andere, met Jochumhof verwante, verenigingen zijn aanwezig  om hun activiteiten te tonen.
Zo ook de G&B-afdeling Noord-Limburg.
Wij staan met een stand op een fraaie locatie om zodoende het reilen en zeilen van onze vereniging te laten zien en dat onder de aandacht te brengen van de vele bezoekers die op deze dag naar Jochumhof komen. Op de verschillende sfeervolle terrasjes  is het immers altijd erg gezellig voor jong en oud.  Wij verwachten dat we er enkele nieuwe leden kunnen werven.

Website Jochumhof

Gardenista

Op 18 mei is het zo ver; We gaan samen met, diegenen die zich daarvoor hebben opgegeven, met de bus naar Gardenista bij kasteel Ophemert in Garderen.

Het belooft een gigantisch tuinevenement te worden waar je alles kunt vinden over groen en groenbeleving.

Op de website van Gardenista staat de agenda voor deze dag.

We hebben een dringend verzoek aan de deelnemers: 

Neem uw ledenpas mee.
Deze is nodig voor de ledenkorting op de entree.

 Als U zich hebt opgegeven krijgt U geen verder bericht.

Ons programma met informatie over vertrekplaatsen en tijden staan op onze website.
Informatie: Hennie Ummethun (henny_ummenthun@hotmail.com)

Het evenement vindt plaats van 15 tot en met 19 mei. Als U niet met ons mee gaat hebt U dus alle kans om op een ander moment te gaan.

Terugblik op activiteiten

Na Groei & Bloeiactiviteiten plaatsen we zo mogelijk een korte samenvatting op de website. Foto's plaatsen we in het fotoalbum.
Als U hieraan een bijdrage wilt leveren houden we ons aanbevolen. Teksten en foto's kunt U mailen naar groei@thijsmaessen.nl

Soms vinden er activiteiten plaats die dicht bij de groei & bloeier staan. Incidenteel zullen we ook deze opnemen in onze verslaglegging. 

Kom in de kas
In het weekend van 6 en 7 april vond voor de 42e keer de open dag voor de glastuinbouw plaats. Landelijk deden 220 bedrijven mee. In onze regio waren het bedrijven uit Meijel, Grashoek en Helenaveen; 4 glastuinbouwbedrijven en 1 fruitteeltbedrijf.

Landelijk werd deze dag bezocht door zo’n 210.000 belangstellenden. In onze regio waren dat er 13.000. Ongetwijfeld waren daar veel groei & bloeiers bij.

De weersomstandigheden waren ideaal. Daardoor was het aantal fietsende bezoekers waarschijnlijk extra groot. Knap hoe de organisatie het voor mekaar heeft gekregen om het verkeer probleemloos rond te leiden en van parkeerplaatsen te voorzien. 

Wat is de innovatie snel gegaan. De tijd van kleine ambachtelijke bedrijfjes met veel handwerk lijkt nog zo dicht bij. Op de site vindt U een foto impressie van dit evenement op 7 april 2019 in onze regio. 

 

 

Tuincentrum bijSTOX
Om van het voorjaarsgroen en de overdaad aan kleuren te genieten waren we op woensdagavond 24 april 2019 te gast bij tuincentrum bijSTOX in Venlo. Tijdens de rondleiding werd er natuurlijk volop gediscussieerd over planten en de toepassingen ervan. We werden getrakteerd op koffie, fris en vlaai. De eigenaar gaf uitleg over de geschiedenis van het bedrijf, het sortiment en hun visie op groen en alles wat daaraan verwant is. 
Op de website staat een verslag van deze activiteit.

Foto’s vindt U in het fotoalbum


Plantenruildag

Op zaterdag 4 mei hield Groei & Bloei afdeling Noord-Limburg een ruildag voor planten, zaden en tuinattributen. Deze werd gehouden bij familie Jenniskens in Helgelsom. 

 

Na een gastvrije ontvangst met koffie, thee en gebak werd er, in een gezellige sfeer, tot 12 uur volop geruild. Daarna volgde er een rondleiding door de tuin van familie Jenneskens.
Met ongeveer 50 deelnemers kunnen we spreken van een goed bezochte en geslaagde dag.
Op de website staat een verslag.

Foto's staan in het fotoalbum

 

Bloemschikcursus seizoen 2019/2020

Eind september/begin oktober 2019 start het bloemschikseizoen 2019/2020. De cursus bestaat uit 8 lessen. Diverse thema’s worden uitgewerkt met zelf meegebrachte materialen. De cursussen worden gegeven op maandagavond in Helden, op woensdagmorgen in Meerlo, op woensdagmorgen en donderdagavond in Sevenum en op woensdagavond in Hout-Blerick.

Bij voldoende deelname start er een beginners cursus met 2 lessen in het najaar en 2 lessen in het voorjaar. Deze worden op dinsdagavond in Sevenum gehouden.

Aanmelden en informatie: Ans Coppus tel. 077 3985874  email: Henk.coppus@kpnmail.nl

Is bloemschikken iets voor jou? Kom dan op woensdag  15 mei  van 19.30-21.30 uur eens vrijblijvend een kijkje nemen in Zalzerhaof Hout-Blerick. 

U bent van harte welkom. 


Mailadressen

We hebben al een aantal keren aangegeven dat we elke gelegenheid aangrijpen om de mailadressen van onze leden te verzamelen. Daarom ook nu weer het verzoek om ons te helpen. Kent U leden waarvan wij niet over het mailadres beschikken help ons dan om dit te verkrijgen. Voor het toesturen daarvan kunt U gebruik maken van ons contactformulier.

Website en sociale media

We doen er alle moeite voor om onze website altijd actueel te hebben.

Op de site vindt U informatie die aansluit bij de interesses van onze leden. U kunt de website o.a. gebruiken voor het opzoeken informatie over activiteiten en bijvoorbeeld contactgegevens van bestuursleden en coördinatoren van de werkgroepen en commissies.

Sociale media kunnen een belangrijke bijdrage leveren met betrekking tot naamsbekendheid. Als Groei & Bloei-afdeling maken we op dit moment enkel gebruik van Facebook. Wellicht gaan we dit in de toekomst uitbreiden. 

We gebruiken dit medium om, onze- en landelijke activiteiten te verspreiden. Daarnaast delen we informatie waarvan we denken dat die onze doelgroep aanspreekt. We stellen het op prijs als U onze pagina volgt en berichten deelt.

Ons Facebookadres is: https://www.facebook.com/GroeiBloeiNoordLimburg/  

Landelijke website Groei & Bloei

De landelijke website van Groei & Bloei bevat een schat aan informatie. 
Hieronder staat een willekeurige selectie van pagina's die de moeite waard zijn om te bezoeken:

Download zaaikalender
Video's tuinnieren
Tuinkalender
Groenadvies voor leden
Gratis digitale nieuwsbrief
Promotiefilm

Agenda

Het bruist weer van (buiten)activiteiten. Veel daarvan zijn gericht op de tuin- en natuurliefhebber. Ook onze afdeling heeft haar jaarprogramma klaar staan.

Als groen je hobby is, is het niet altijd even gemakkelijk om te kiezen tussen het bezoeken van zo’n activiteit en het werken in en genieten van de tuin.
Als Groei & Bloei afdeling worden we regelmatig benaderd om activiteiten van anderen aan onze leden bekend te maken. 
In de volgende agenda vindt U, tussen onze eigen activiteiten, hieruit een selectie .


19 mei 2019
Opening van de bijenoase voor MFA en de groenten- en kruidentuin in Arcen
19 mei 2019
Open tuinendag Botanische Tuin Jocumhof Steijl
2 juni 2019
IVN Baarlo-Maasbree Rondleiding stadstuinderij Venlo
8 juni 2019
Open Dag Nijmeegse Stadstuinen
8 t/m 16 juni 2019
Nationale tuinweek
9 juni 2019
Groei & Bloem Noord-Limburg Open tuinendag
7 september 2019
Groei & Bloei Noord Limburg Seizoensopening
7 en 8 september 2019
Herfstfair Apeldoorn
23 september 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over fruit
28 oktober 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over besdragende planten
19 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Kerstdemonstratie 

25 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing bollen en knollen  

Tot slot

==================================================================

In de voettekst van de nieuwsbrief is de mogelijkheid opgenomen om met ons te communiceren en om wijzigingen aan te brengen in het adressenbestand van deze en de volgende nieuwsbrieven.
=========================================================

Deze en voorafgaande nieuwsbrieven vindt U ook op onze website.

 

Informatie