Groentips & Groeninfo

15 april: Potjeslatijn en Raar maar waar!

Na de jaarvergadering gaan we over naar de lezing van Kabbes. Het is nog even spannend, want juist op dit moment begeeft de beamer van Brian het…gelukkig is er nog een beamer in de zaal.

Brian is sinds 1985 bezig met het kweken van bijzondere planten. Hij houdt van kweken, niet van tuinieren…heeft voor een jaar een rubriek in Groei en Bloei en schrijft ook voor diverse bladen en kranten. De eerste lezing heeft als naam ‘potjeslatijn’. Er zijn heel veel verschillende namen voor een zelfde plant. Noem bijvoorbeeld de paardenbloem: tientallen bijnamen, in elk deel van Nederland heet het anders.

Carl von Linne keek voor het eerst naar de geslachtskenmerken van de plant. Het is bijna niet voor te stellen, maar vrouwen mochten geen orchideeën in bezit hebben, want deze waren veel te opwindend….

Carl benoemde elke plant met twee Latijnse namen. Voor het kievitsbloempje verzon hij twee namen waarvan de eerste dobbelbeker betekende en de tweede parelhoen. Met een beetje fantasie zie je dat wel terug aan het kievitsbloempje. Het viel hem op dat er meerdere planten waren die op het kievitsbloempje leken, zoals de keizerskroon. Hij keek ook naar de geur (uien-Allium) en tulpen. Zo hoort vrouwenmantel tot de rozenfamilie, evenals appel, bramen en perziken! Brian vertelt smakelijk verder over de namen van planten, families en kwekersrechten. Hij sluit af met een paar beelden van Kirgizië, waar hij samen met zijn vrouw, reizen begeleidt door ongerepte natuur. Na de pauze, met een verloting, gaat hij verder met de lezing ‘raar maar waar’.

Wij worden getrakteerd op hilarische foto’s van prachtig gevormde planten, met bloemen die lijken op aapjes en eenden. Een naaktslak met bladgroen lijkt daarentegen weer op een bloemetje, terwijl het een dier is. Een sprinkhaan die eruit ziet als een kiezelsteentje, een zeewierpaardje, twijgspinnen, zee anemonen, passiebloemen met gele stipjes, zodat de monarchvlinder denkt dat een andere vlinder haar voor is geweest met eitjes leggen…Bladvlinders die lijken op een herfstblaadje…knalgele dotterspinnen en kwallen die eigenlijk bestaan uit allemaal kleine ‘stekjes’….een korstmospad, braamkevers die zich vrijwillig laten opeten door vogels, zodat de eitjes verspreid worden en we eindigen met een gigantische kokosnoot, coco de mer, alleen te vinden op Madagaskar en die nogal doet denken aan bepaalde delen van een vrouw. Een zeer dure kokosnoot en intussen zeldzaam te noemen. Na deze grappige, maar ook interessante lezing, sluiten we de avond af en bedanken we Brian voor zijn bijdrage.

meer
11
Sep
TOMATENOOGST
08
Sep
Zomerijver