Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr. 4 (mei, 2019) Oplage 410 stuks

In mei leggen alle vogels een ei

Of dat tegenwoordig nog het geval is, weet ik niet. Maar feit is, dat de vogels druk zijn in de tuin. Het vliegt hier af en aan; ik zie dat meesjes de vogelhuisjes bewonen. De ransuil zit te 'óehoehen' in de Els en het puttertje lijkt hier wel te broeden. Wat heerlijk om al die gasten weer te zien. We helpen ze ook een handje hoor! Laten voldoende materiaal liggen om nesten mee te bouwen, zorgen voor hagen en struiken waarin ze zich kunnen verschuilen en tuinieren biologisch in de hoop dat er voldoende voeding voor hen te vinden is in de grond. Maar verder moeten ze het toch zelf doen. En dat lijkt voor een aantal soorten niet mee te vallen in deze tijden. We lazen in de krant dat zwaluwen onvoldoende modder kunnen vinden om hun nest te bouwen en de kieviten geen insecten  om hun kroost te voeden. Het baart ons zorgen.

Maar gelukkig, het heeft geregend. We kregen alweer visioenen van een hete droge zomer zoals in 2018. Nu schiet alles de grond uit. Wat is de lente mooi. Laten we niet vergeten er goed naar te kijken, want voor je het weet is die lente alweer voorbij.

Er gebeurt heel veel in de tuin, maar ook in het land; eind van de maand alweer het eerste open tuinen weekend van de Opens external link in new windowOpen tuinen Carrousel Drenthe! Er zijn weer heel veel mooie tuinen te bewonderen in onze omgeving. Maar ook interessante tuinevenementen, zoals Opens external link in new windowGardenista staan voor de deur. We zijn heel benieuwd. 

Zie Opens external link in new windowde agenda van Groei en Bloei voor allerlei activiteiten in het land.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei Meppel e.o.

Viburnum mariesii

 

11-12 mei: De tuinen van Frederiksoord: Lentefair

Als de eerste zonnestralen weer door de bloeiende fruitbomen van De Tuinen in Frederiksoord schijnen, dan weet je dat het tijd is voor de Dagblad van het Noorden LenteFair! En met ruim 130 lentespecialisten, is er meer dan genoeg aanbod: diverse kwekerijen maar ook lokale lekkernijen, fijne tuingereedschappen enz. De complete lijst van deelnemers is Opens external link in new windowonline te vinden 

Waar: De tuinen van Frederiksoord

Entree: € 7,50 pp

adres: Majoor van Swietenlaan 1b

8382 CG Frederiksoord/Drenthe

Excursie naar Gardenista: op 18 mei 2019

!Laatste kans: vanwege annuleringen zijn er nog 'n paar plaatsen beschikbaar in de bus!

Het nieuwe jaarlijkse buitenevent van Groei en Bloei 'Gardenista' op Langoed Ophemert wordt nu al 'de Nederlandse Chelsea flowershow' genoemd; met tal van activiteiten, showtuinen, is het een plek waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen tuin en advies kunt inwinnen over een eigen tuinontwerp of tuinvraag.

Een busexcursie naar Gardenista wordt georganiseerd door de afdeling Groei en Bloei Coevorden in samenwerking met Groei en Bloei Meppel. Diverse leden hebben zich al aangemeld.

Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar. Degenen die nog mee willen, kunnen zich alsnog (maar dan wel heel snel) aanmelden bij Baukje Miedema Tel. 0522 -253900 of E-mail: b.miedema@telfort.nl  De prijs van de dagexcursie is inclusief ticket Gardenista, € 30,-- per persoon

Voor meer info over Gardenista kijk op: Opens external link in new windowhttps://gardenista.nl/  Mis het niet!

 

25 - 26 mei 2019: Open Tuinen Carrousel Drenthe: veel open tuinen in onze omgeving

Op 25 en 26 mei zijn veel tuinen in onze regio open voor bezoekers. De afdelingen Groei en Bloei Meppel e.o. en Hoogeveen hebben namelijk de primeur. Voor het eerst is er een open tuinenweekend in mei in het kader van de Open Tuinen Carrousel Drenthe.

Een overzicht van de deelnemende tuinen is te vinden op de Opens external link in new windowwebsite van de afdeling Meppel e.o. en op de Opens external link in new windowwebsite van de Open tuinen Carrousel is het complete overzicht te zien van de afdelingen en de tuinen die deze zomer meedoen.

Ga eens kijken bij de deelnemers! Zoals de fraaie tuin van Joke Kuiperij in Koekange, de volkstuin op de Blankensteinweg in Meppel, de stadstuin van Alie Spijkerman of Kwekerij/tuincentrum Bert Visscher in Kolderveen   om een paar uit de grote diversiteit te noemen.

foto: Tuin van Deli Verlaan

Gelezen: Top 5 rupsenplanten

foto Vlinderstichting: Oranjetipje op Pinksterbloem

Zonder rupsen geen vlinders!

Vlinders in de tuin zijn prachtig. Met nectarplanten in je tuin help je ze een handje. Wil je nog meer doen? Zorg dan ook dat ze hun toekomst kunnen veiligstellen! Door planten neer te zetten waar rupsen van eten.

De meeste rupsen eten alleen wilde planten, en laten je tuinplanten dus met rust. En de vlinders zijn er blij mee!

Top 5 tuinplanten voor rupsen: 

  • Judaspenning (oranjetipje)
  • Grote brandnetel (dagpauwoog, kleine vos, atalanta, landkaartje)
  • Vuilboom (citroenvlinder)
  • Klimop (boomblauwtje)
  • Koolzaad (koolwitjes)

De rups van de dagpauwoog eet uitsluitend brandnetel

bron: nieuwsbrief van de Vlinderstichting, april 2019

8 juni: Pluktuin Bloem en oogst viert de 'start van het bloemseizoen'

Biologische pluktuin Bloem en oogst viert de start van het bloemseizoen met een boekstand van Avontuurlijk tuinieren, miniworkshop eetbare planten en bloemen, rondleiding, veldboeket plukken, avontuurlijke tuinbroodjes en een illustratrice die wilde bloemen tekent.

Bloem en Oogst is een kleinschalige en duurzaam beteelde akker met snijbloemen van het seizoen. Met oog voor de natuur en haar mooie details. Bezoekers kunnen hier hun eigen boeket plukken. Opens external link in new windowmeer info over de pluktuin

Wanneer: 8 juni 2019

Waar: op het terrein van ecologsche leef en ondernemersgemeenschap van De Hobbitstee, Zijlweg 3, 8351 HW Wapserveen  (Volg de bordjes naar De Bakstee)

 

Middeleeuwse tuinen: Aardse paradijzen in oost en west

Vanaf 2 mei 2019 staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

Tuinen waren belangrijk in de middeleeuwen

In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west geven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600.

Waar:Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Wanneer:van 2 mei tot en met 1 september 2019

Help het onderzoek naar mezensterfte: Is chemische bestrijding van de buxusmot de boosdoener?

De buxusmotrupsen komen er weer aan!

De buxusmot vormt de laatste jaren een steeds groter probleem voor de buxusplanten in de tuin. Sommige buxus-bezitters gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Regelmatig ook middelen die wettelijk niet zijn toegelaten. De rupsen van de buxusmot worden echter graag gegeten door verschillende vogels, waaronder de kool- en pimpelmees. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot kan leiden tot een verhoogde sterfte van jonge mezen in de nestkast. In 2018 heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) enkele dode jonge mezen onderzocht op plaatsen in de stad waar ook de buxusmot werd bestreden. Vergeleken met mezen uit een bosgebied bevatten de ‘stadsmezen’ aanzienlijk meer bestrijdingsmiddelen. Het CLM en Vogelbescherming willen nu op grote schaal onderzoek uitvoeren naar het verband tussen mezensterfte en het gebruik van gif tegen de buxusmotrups en vragen daarbij uw hulp. Dit is belangrijk om te voorkomen dat tuinvogels (en veel andere insecten) worden vergiftigd. Wel 14 soorten gif gevonden in dode mezen

Als u in uw tuin plots veel dode (jonge) mezen vindt én u of de buren hebben gif gebruikt om buxusmotten te bestrijden, geef het dan door aan Roy Gommer of Adriaan Guldemond van het CLM. Hun contactgegevens vindt u hier, samen met meer informatie over het bewaren van de meesjes voor onderzoek naar gif. In overleg met u zullen ze bepalen of de meesjes geschikt zijn voor het onderzoek. Lees en/of download CLM-rapport Mezensterfte door buxusmotbestrijding? (pdf). CLM, Postbus 62, 4100 AB Culemborg F 0345 470 799 4100 

Bron: De Vogelbescherming, 26 april 2019

Pimpelmees

 

 

 

 

Fascinerende kunstwerken Siemen Dijkstra in bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Ruinen

Tot 1 november staan kunstwerken van beeldend kunstenaar Siemen Dijkstra tentoongesteld in bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen.  De  kunstenaar uit Dwingeloo  toont daar zijn werken met het thema veranderend landschap, geïnspireerd op het Dwingelderveld.

De expositie bestaat uit houtsnedes met afbeeldingen uit het Dwingelderveld en doorlopend draait een audiovisuele presentatie op een groot scherm in het bezoekerscentrum. In deze presentatie toont Dijkstra zijn kunstwerken en licht dit toe. Daarnaast bevat de presentatie een fragment waarin hij laat zien hoe de kunstwerken tot stand komen.

Speciaal voor deze expositie neemt Dijkstra liefhebbers mee tijdens een wandeling of fietstocht door het Dwingelderveld. Op zaterdag 18 mei wandelt Dijkstra door het natuurgebied en vertelt hij over de veranderingen in het landschap die hij ziet. De fietsexcursie vindt plaats op zaterdag 21 september.

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, telefoon 0522 472951. Benderse 22, 7963RA Ruinen. Openingstijden: tot 1 oktober en in alle schoolvakanties op maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens feestdagen gelden afwijkende openingstijden. 

copyright foto Siemen Dijkstra

Expositie 'Kieken in de achtertuin' t/m 11 mei in museum Schoonewelle in Zwartsluis

In Museum Schoonewelle, wordt tot en met zaterdag 11 mei de foto-expositie ‘Kieken in de achtertuin’ gehouden. Natuurfotografen uit Zwartsluis en de regio exposeren een selectie aan foto’s die tot de verbeelding spreekt. Met vooral veel oog voor detail is het een ontdekkingsreis door wat de regio rondom Zwartsluis aan fraais te bieden heeft. Tal van vogels passeren de revue, maar aansprekend zijn ook de foto’s van insecten en vlinders. Daarnaast komt het afwisselende landschap van met name Noordwest Overijssel aan bod. De exposanten zijn Jitse Maandag, Gerlof Halfmouw en Henk Kuik uit Zwartsluis, John Stam uit Belt Schutsloot, David de Graaf uit Wanneperveen, Gert Paassen uit Zwolle en Lucy van Sluij

Opens external link in new windowMeer info  

Plaats: Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht, (in de ruimte van de wisselexposities op de tweede etage van Sluuspoort Zwartsluis) Handelskade 25 , 8064 DV Zwartsluis 

Tentoonstelling Ruud van Empel t/m 26 mei: Making Nature in Museum Belvédère

Fotograaf en beeldend kunstenaar Ruud van Empel heeft met zijn foto's wereldfaam verworven. De fotowerken die hij in deze expositie toont, bestaan uit zorgvuldig gecomponeerde 'computercollages' waarin de natuur-bomen, planten en bloemen- tot gloedvolle schoonheid komen. .

Opens external link in new windowMeer info

Museum Belvedere

Oranje Nassaulaan 12

8448 MT, Heerenveen-Oranjewoud

Open: Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, op maandag gesloten. 

Geopend op beide Paasdagen (21 en 22 april)

Te zien tot 26 mei

Meerdaagse tuinreis 2019 naar Parijs en omgeving

Op de valreep nog zin in een fijne tuinreis? Er zijn nog enkele plaatsen in de bus!

In 2019 gaat de Groei en Bloei 5 daagse tuinreis naar Parijs en omgeving. Vertrek 13 juni 2019. We bezoeken o.a. het Chateau de Chantilly, met 17e eeuwse tuinen van de beroemde tuinarchitect André Le Notre, de Jardin Atlantique op het dak van het station Montparnasse, we brengen een bezoek aan huis en tuin van Claude Monet in Giverny. Zijn schilderijen van de vijver met waterlelies en de Japanse brug zijn wereldberoemd. Ook bezoeken we de Tuileries en de tuinen van Palais Royal, Parc Monceau, Parc André Citroën, Père Lachaise. Prachtige tuinen in een schitterende omgeving.

Alle details, zoals het programma, de gegevens over het hotel en de prijs vindt u in de Initiates file downloadbijgevoegde flyer

Gaat u mee? Vul dan het Initiates file downloadaanmeldingsformulier volledig in en stuur dat naar Dalstra reizen, Postbus 67, 9230 AB Surhuisterveen

Voor inlichtingen kunt u bellen of mailen met bestuurslid / contactpersoon meerdaagse tuinreis Baukje Miedema, Stationsweg 50, 7941 HG Meppel. 0522 -253900 E-mail:b.miedema(at)telfort.nl

Tuin van Monet in Giverny

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

  • 18 mei excursie naar Gardenista ; opgave bij Baukje Miedema
  • 25 en 26 mei: Open tuinen Carrousel Drenthe: open tuinen in Omgeving Meppel en Hoogeveen
  • 16 juni Meerdaagse tuinreis naar Parijs en omgeving. Opgave bij Baukje Miedema

Het complete programma 2019 - 2020 van Groei en Bloei Meppel verschijnt later deze zomer.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 Initiates file downloadinformatie voor nieuwe adverteerders

Ook uw bedrijfslogo kan hier staan!


Klik op de foto voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie