Activiteiten & Actueel

11 juni, twee open tuinen in Elspeet

We gaan in Elspeet naar twee totaal verschillende tuinen,dat maakt het spannend.

Gabriëlle Mulder woont met haar man en honden in een bijzonder huis en hoewel ze zelf ook tuinen ontwerpt, streeft ze in haar eigen tuin naar een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Het grootste gedeelte is in de zomer een toonbeeld van wat vroeger de bermen zo prachtig maakte. Een feest voor insecten en andere dieren. Het is natuurlijk niet iets waar je invloed op kunt hebben, dus het is elk jaar een verrassing hoe het er uit zal zien. Natuurlijk is er wel enige regie, want naast de oprijlaan zijn buxusvakken aangelegd die dienen als moestuintjes.
Inmiddels moest ook hier de buxus worden vervangen door ilex japonica, want het virus wist ook Elspeet te vinden. Naast het huis is een lange rechthoekige vijver waar behoorlijk grote goudwindes rondzwemmen. Omdat er langs de randen miscanthus groeit, kunnen de reigers niet bij de vissen komen, want ze kunnen door de grassen niet landen. Prima idee en ook mooi.
Aan de achterkant ligt nog een vijver, die is helemaal natuurlijk en grenst aan het bos erachter. Omdat daar herten wonen die maar al te graag naar water willen, was daar wel een hekwerk nodig. En in de vijver zijn roodbuiksalamanders gesignaleerd. Er staan in dat gedeelte van de tuin een paar fruitbomen, o.a. kweepeer en mispel.
Omdat het huis niet te hoog mocht worden, is het de diepte in gebouwd, waardoor het gedeelte van de tuin achter het huis sterk glooiend is. Het is volkomen onvoorspelbaar wat we zullen zien deze avond, maar in ieder geval kan Gabriëlle er enthousiast over vertellen.


De andere tuin is bij bij het huis van de familie Hofman. Gerjan is een van de tuinontwerpers van Buytengewoon, het bedrijf dat achter de woning ligt. Samen met zijn compagnon Bart Bolier ontwerpt hij prachtige tuinen Op de Veenweg is dat te zien, daar kom je binnen langs borders met Annabelles en grassen en staat er een aantal mooie witte berken midden tussen de rododendrons. De vormen zijn aan de voorkant rond. Langs het grote gazon waar ook de kinderen zich uit kunnen leven, liggen rechte borders met Buddleya’s en weer diverse grassen. Een beukenhaag vormt min of meer de toegang tot het gedeelte achter de woning. Hier staan dakplatanen, er ligt een grote langwerpige bak met een beetje water en verder gevuld met keien. En op het “tuinhuis” word je meteen jaloers.
Langs de grote oprijlaan staan diverse planten en in het voorjaar veel bollen. Deze twee zo verschillende maar allebei boeiende tuinen beloven een mooie avond in Elspeet.

Vanuit Harderwijk carpoolen we vanaf het parkeerterrein aan de Nassaulaan (Jumbo) waar we om 18.30 uur vertrekken. Bijdrage aan de rijders: € 2,00 p.p. En u weet, de volgorde waarin de tuinen zijn beschreven hoeft u niet aan te houden. Liever niet zelfs, dan is het bezoek beter verdeeld.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST