Bekijk online
Afdeling  Noord-Limburg
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 2 juni 2019

Welkom bij Groei & Bloei Noord-Limburg 

Inleiding

U ontvangt deze nieuwsbrief om U attent te maken op de Groei & Bloei Nationale Tuinweek van 8 t/m 16 juni 2019 en onze Open Tuinendag van zondag 9 juni 2019.

Groei & Bloei Nationale Tuinweek

Van 8 t/m 16 juni 2019 vindt de Groei & Bloei Nationale Tuinweek plaats. Onderdeel daarvan is het Groei & Bloei Open Tuinen weekend van 15 en 16 juni. Onze afdeling houdt haar Groei & Bloei Open tuinendag op zondag 9 juni.

De Nationale Tuinweek sluit aan bij een groeiende belangstelling voor tuinieren en alles wat met groen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan meer groen om woningen en bedrijven. Vaak kan dat worden gerealiseerd zonder veel (extra) ruimtebeslag, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen, in binnentuinen en verticaal tegen gevels of op balkons.

Thema voor de Tuinweek van 2019 is "De Levende Tuin".. 
In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Een levende tuin is een mooie, natuurlijke tuin met veel ruimte voor planten en dieren. Alle levende tuinen samen maken steden en dorpen veel aantrekkelijker voor mens en dier! 

Gaat U naar een van de activiteiten dan vraagt Groei & Bloei om foto’s/filmpjes op te sturen naar nationaletuinweek@groei.nl en webmaster@groei.nl. Ze kunnen dan gebruikt worden voor de website en sociale media.
Hieraan is een fotowedstrijd verbonden

Er wordt veel geschreven in de regionale en lokale pers over de Groei & Bloei Nationale Tuinweek. Groei & Bloei verzamelt alles dat gepubliceerd is. Stuur de artikelen uit de lokale en regionale media daarom naar nationaletuinweek@groei.nl zodat we ze aan de digitale knipselkrant kunnen toevoegen. 

Twee animaties voor de Groei & Bloei Nationale Tuinweek zijn live! De animatie van vorig jaar is aangepast en  gedeeld via de sociale media (Instagram, Facebook en Twitter). Deze animatie is ook op de afdelingswebsites geplaatst en kun je in het groot ook op YouTube bekijken. Groei & Bloei gaat ook de animatie gebruiken die is ingezet in de aanloop naar de actie Tegel eruit, Plant erin. Deze is aangepast en sluit mooi aan bij het thema De Levende Tuin. 

Lees meer

 

9 juni 2019 Open Tuinendag

Onze afdeling organiseert tijdens de nationale tuinweek de jaarlijkse open tuinendag. 
Deze wordt gehouden op eerste Pinksterdag, 9 juni 2019, van 10 – 17 uur. Dit is de tweede dag van de nationale tuinweek. 
 

Dit jaar stellen 4 tuinbezitters, in de regio Meerlo-Oostrum-Oirlo-Leunen, hun tuin gastvrij voor U open.

Informatie:

Marij Hermans tel. 077 3744858  
Wilma Thijssen tel. 077 3073626  
An Keunen tel. 077 4772631

Lees meer

Open Tuinen estafettes en carrousels

Er zijn een aantal Groei & Bloei afdelingen die met elkaar een estafette of carrousel organiseren. Je kunt dan niet alleen tijdens het landelijke Groei & Bloei Open Tuinen Weekend de tuinen in de regio bewonderen, maar meerdere weekenden in het voorjaar en de zomer. 

Zo is er de Tuinencarroussel Drenthe, de Open Tuinen Estafette Oost-Brabant, de Tuinencarrousel GroningenFryslân iepenet syn tunen en de Tuinenestafette Midden Kennemerland.

Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Zondag 6 oktober 2019 organiseert de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken. Iedere bloemschikker kan deelnemen. Meld je aan door vóór 1 augustus 2019 het inschrijfformulier in te vullen: 

Inschrijfformulier ZNK Bloemschikken 2019 

Of stuur een mail naar znkbloemschikken@gmail.com. 

Je ontvangt vervolgens een link naar het inschrijfformulier. 

Meer informatie

Terugblik op activiteiten

Na Groei & Bloeiactiviteiten plaatsen we zo mogelijk een korte samenvatting op de website. Foto's plaatsen we in het fotoalbum.
Als U hieraan een bijdrage wilt leveren houden we ons aanbevolen. Teksten en foto's kunt U mailen naar groei@thijsmaessen.nl.
Met verslagen en foto’s creëren we een archief met herinneringen en aandachtspunten voor het organiseren van nieuwe activiteiten. Foto’s worden vaak vrij willekeurig gemaakt. Als U er bezwaren tegen hebt dat er foto's, waarop U in beeld bent, worden gebruikt stellen we het op prijs als U dit aangeeft. Natuurlijk worden reeds gepubliceerde foto’s desgewenst direct verwijderd. 
Soms vinden er activiteiten plaats die dicht bij de groei & bloeier staan. Incidenteel zullen we ook deze opnemen in onze verslaglegging. 
 

Tuincentrum bijSTOX
Om van het voorjaarsgroen en de overdaad aan kleuren te genieten waren we op woensdagavond 24 april 2019 te gast bij tuincentrum bijSTOX in Venlo. Tijdens de rondleiding werd er natuurlijk volop gediscussieerd over planten en de toepassingen ervan. We werden getrakteerd op koffie, fris en vlaai. De eigenaar gaf uitleg over de geschiedenis van het bedrijf, het sortiment en hun visie op groen en alles wat daaraan verwant is. 

Op de website staat een verslag van deze activiteit. 

Foto’s vindt U in het fotoalbum


Plantenruildag
Op zaterdag 4 mei hield Groei & Bloei afdeling Noord-Limburg een ruildag voor planten, zaden en tuinattributen. Deze werd gehouden bij familie Jenniskens in Helgelsom.  

Na een gastvrije ontvangst met koffie, thee en gebak werd er, in een gezellige sfeer, tot 12 uur volop geruild. Daarna volgde er een rondleiding door de tuin van familie Jenneskens.
Met ongeveer 50 deelnemers kunnen we spreken van een goed bezochte en geslaagde dag.
Op de website staat een verslag.
Foto's staan in het fotoalbum

 

Gardenista
Op zaterdag 18 mei ging onze afdeling met 38 deelnemers naar  Gardenista in Ophemert. Het was voor de eerste keer dat Groei & Bloei dit tuinevenement organiseerde. Best spannend voor de organisatie en veel nieuwsgierigheid bij de bezoekers.
De eerste deelnemers vertrokken om 8 uur in Beringe daarna sloten de overige reisgenoten aan in Blerick en Venlo.
Van 10 tot 17 uur kregen we de tijd om ons, eventueel aan de hand van het programmaboekje, vrijblijvend over het terrein te bewegen. 

De eerste indruk was erg goed: Als bus-gasten werden we perfect ontvangen en stonden we binnen een mum van tijd op het terrein.

 

Al snel was iedereen verspreid over het landgoed. Velen bezochten 1 of meer workshops en presentaties over onderwerpen als gazons, schaduwplanten, flora van Patagonië, tuingereedschap, moes tuinieren, bloemschikken enz. Veel ideeën konden worden opgedaan in de diverse modeltuinen en bij de standhouders.

Er was een goed evenwicht tussen vermaak en tuin gerelateerde zaken. Natuurlijk was de verleiding groot om her en der wat niet alledaagse producten te kopen. 
Het was een geslaagde dag onder de meest ideale weersomstandigheden.

 

Meer foto's

Opening bijenoase Arcen
Op zondag 19 mei opende burgemeester Scholten van Venlo de bijenoase in Arcen. Tijdens deze activiteit werd ook Groei & Bloei gepresenteerd. De burgemeester was persoonlijk geïnteresseerd.

Zie video

Open tuinendag Jochumhof
Zondag 19 mei j.l. was het de hele dag gezellig druk tijdens de Open Tuinendag van Jochumhof. Daar in Steijl, verborgen achter oude muren met een fenomenaal uitzicht over de Maas, ligt deze mooie botanische tuin met haar unieke verzameling bijzondere en exotische planten, heesters en bomen. Vele honderden bezoekers genoten van de prachtige accommodatie en de diverse kraampjes van Bijenvereniging, Vogelwacht, Vlindervereniging tot Groei en Bloei en alles wat daar nog tussen kan. Het geheel zorgde, onder een zonovergoten hemel, voor het echte “groene planten”marktgevoel. De belangstelling voor het kopen van planten was redelijk groot, maar veel mensen genoten in deze prachtige locatie ook van het perfecte terrasjes-weer. Veel leden van onze vereniging gaven acte de presence.
Onze G&B-stand moest het meer hebben van de voorlichting over alles wat Groei en Bloei zoal doet. Juist het fijne bloemschikwerk van Ans Coppus oogstte bewondering en de gemaakte bloemstukken werden gretig gekocht. Ook mochten we een nieuw lid verwelkomen.

Al met al een mooie dag! 

Bloemschikcursus seizoen 2019/2020

Eind september/begin oktober 2019 start het bloemschikseizoen 2019/2020. De cursus bestaat uit 8 lessen. Diverse thema’s worden uitgewerkt met zelf meegebrachte materialen. De cursussen worden gegeven op maandagavond in Helden, op woensdagmorgen in Meerlo, op woensdagmorgen en donderdagavond in Sevenum en op woensdagavond in Hout-Blerick.

Bij voldoende deelname start er een beginners cursus met 2 lessen in het najaar en 2 lessen in het voorjaar. Deze worden op dinsdagavond in Sevenum gehouden.

Aanmelden en informatie: Ans Coppus tel. 077 3985874  email: Henk.coppus@kpnmail.nl

Mailadressen

Om snel te kunnen communiceren willen we graag gebruik maken van de mailadressen van onze leden. In ons ledenbestand ontbreken deze adressen nog bij ongeveer 25% van de leden. We hebben al een aantal keren aangegeven dat we elke gelegenheid aangrijpen om de mailadressen van onze leden te verzamelen. Daarom ook nu weer het verzoek om ons te helpen. Kent U leden waarvan wij niet over het mailadres beschikken help ons dan om dit te verkrijgen. Voor het toesturen daarvan kunt U gebruik maken van ons  contactformulier.

 

Website en sociale media

We doen er alle moeite voor om onze website altijd actueel te hebben.

Op de site vindt U informatie die aansluit bij de interesses van onze leden. U kunt de website o.a. gebruiken voor het opzoeken informatie over activiteiten en bijvoorbeeld contactgegevens van bestuursleden en coördinatoren van de werkgroepen en commissies.

Sociale media kunnen een belangrijke bijdrage leveren met betrekking tot naamsbekendheid. Als Groei & Bloei-afdeling maken we op dit moment enkel gebruik van Facebook. Wellicht gaan we dit in de toekomst uitbreiden. 

We gebruiken dit medium om, onze- en landelijke activiteiten te verspreiden. Daarnaast delen we informatie waarvan we denken dat die onze doelgroep aanspreekt. We stellen het op prijs als U onze pagina volgt en berichten deelt.

Ons Facebookadres is: https://www.facebook.com/GroeiBloeiNoordLimburg/  

Landelijke website Groei & Bloei

De landelijke website van Groei & Bloei bevat een schat aan informatie. 
Hieronder staat een willekeurige selectie van pagina's die de moeite waard zijn om te bezoeken:

Download zaaikalender
Video's tuinnieren
Tuinkalender
Groenadvies voor leden
Gratis digitale nieuwsbrief
Promotiefilm

Agenda

Het bruist weer van (buiten)activiteiten. Veel daarvan zijn gericht op de tuin- en natuurliefhebber. Ook onze afdeling heeft haar jaarprogramma klaar staan.

Als groen je hobby is, is het niet altijd even gemakkelijk om te kiezen tussen het bezoeken van zo’n activiteit en het werken in en genieten van de tuin.
Als Groei & Bloei afdeling worden we regelmatig benaderd om activiteiten van anderen aan onze leden bekend te maken. 
In de volgende agenda vindt U, tussen onze eigen activiteiten, hieruit een selectie .
 

8 juni 2019
Open Dag Nijmeegse Stadstuinen

8 t/m 16 juni 2019
Nationale tuinweek

9 juni 2019
Groei & Bloem Noord-Limburg Open tuinendag

20 juli 2019
Agapanthus- en kasteeltuinmarkt op landgoed Rosendael

7 september 2019
Groei & Bloei Noord Limburg Seizoensopening

7 en 8 september 2019
Herfstfair Apeldoorn

23 september 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over fruit

6 oktober 2019 
Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

28 oktober 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over besdragende planten

19 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Kerstdemonstratie 

25 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing bollen en knollen 

Tot slot

==================================================================

In de voettekst van de nieuwsbrief is de mogelijkheid opgenomen om met ons te communiceren en om wijzigingen aan te brengen in het adressenbestand van deze en de volgende nieuwsbrieven.
=========================================================

Deze en voorafgaande nieuwsbrieven vindt U ook op onze website.

 

Informatie