Wandeling op landgoed De Wamberg

Leden van het eerste uur

Een jubileum, dus ook het 125-jarig bestaan van onze afdeling, geeft aanleiding om terug te kijken. Zo is het bestuur in de oprichtingspapieren gedoken van, toen nog "Maatschappij van Tuinbouw en Plantkunde" afdeling 's-Hertogenbosch e.o. In die tijd waren veelal landgoedeigenaren en hun tuinbazen uit de omgeving lid. Ook de eigenaren van “de Wamberg” in Berlicum waren lid.

Daar willen wij op 31 augustus bij stilstaan. We doen dat onder leiding van Joeri de Bekker.
We beginnen om 10.00 uur met koffie of thee bij Joeri in de tuin, waar hij ons een inleiding geeft over de Wamberg. Daarna neemt hij ons mee voor een rondleiding. Tijdens de wandeling geeft Joeri uitleg over het landgoed en wijst ons op de vele bijzondere plekjes en speciale bomen. Ook vertelt hij over het onderhoud.

Deelname: gratis voor leden van Groei & Bloei.Niet-leden betalen: € 5,00.

Vergeet niet geschikte wandelschoenen te dragen. Het zijn immers veelal bospaden waar we lopen.

Aanvang:      10.00 uur tot ongeveer 12.30 uur.

Aanmelden:  vóór 23 augustus bij Opens window for sending emailGerda Scheepens  of telefonisch 073-641 22 70.

Locatie:         Landgoed “De Wamberg”, Wamberg 10, 5258 SM Berlicum.

Joeri de Bekker:
Landgoed De Wamberg vormt één van de oudste en gaafste landgoederen in de omgeving van ‘s-Hertogenbosch. Het is ruim 150 hectare groot en ligt tussen het dal van de Groote Wetering en het dal van de Aa in. De Wambergsche Beek, van oorsprong een zijtak van de Aa, loopt door het landgoed. Vanuit de stad werd dit gebied vanaf de tweede helft van de 14e eeuw ontgonnen en voor landbouw geschikt gemaakt. Tegenwoordig is het vooral natuur- en wandelgebied.

Hoog en droog, laag en nat.
De naam ‘Wamberg’ betekent zoveel als moerasachtige plek (‘wam’) in een gebied met dekzandruggen (‘berg’). De lage, natte delen werden vooral gebruikt als hooi- en weiland, hogere, droge terreinen als akker en als bos. In de loop der eeuwen ontstond op deze plek een landgoed, met speelhuis met bijgebouwen en verspreid liggende pachthoeves. Het hart van het landgoed wordt gevormd door de Grote Wamberg, een pachthoeve uit ca 1360. Rond die tijd is ook Eikenlust ontstaan, een boerderij aan de Loofaert met een duiventoren uit de 16e eeuw.

Aangenaam verpozen
Het speelhuis, in de volksmond ‘het kasteeltje’, is oorspronkelijk een zomerverblijf voor de adel en dateert eveneens uit de 16e eeuw. Het huis werd naast de eerste boerderij gebouwd en vooral gebruikt om in hete zomermaanden de sterk vervuilde stad te ontvluchten en op een aangename plek tijd te verdrijven. De familie Van Lanschot is één van de vroegere eigenaren, maar vanaf de 18e eeuw komt De Wamberg definitief in het bezit van de familie Van Rijckevorsel. Frans van Rijckevorsel laat in de 19e eeuw een parkbos aanleggen, uitgevoerd in de dan heersende landschapsstijl. Kronkelende wandelpaden, waterpartijen en exotische bomen doen hun intrede. Naast de zichtlijn richting de Sint Jan (het Sint Janslaantje) worden vergezichten aangelegd, onder andere naar Eikenlust en naar de kerk van Berlicum. De pachtboerderij naast het speelhuis wordt flink uitgebreid met een jacht- en koetshuis. Een tuinmanswoning aan het begin en een poortgebouw aan het eind van de oprijlaan maken het landgoed tot een statig geheel.

Opengesteld wandelbos
Juist de afwisseling tussen open en meer besloten delen en tussen hoge en lage plekken zorgt ervoor dat het landgoed inmiddels voor veel planten, vogels en andere dieren een aantrekkelijk leefgebied is geworden. Door het grote aantal volwassen loofbomen en de afwisseling van oud en wat jonger loofbos met her en der open weilanden en boomgaarden, is het ideaal voor onder meer reeën, dassen en spechten. En al dat natuurschoon laat ook bezoekers niet onbetuigd. Het landgoed krijgt in de 20e eeuw meer en meer een opengesteld karakter. Tot in de zeventiger jaren was het alleen ná de aanschaf van een toegangskaartje geoorloofd om op het landgoed te wandelen. Tegenwoordig is het landgoed gelukkig vrij toegankelijk voor het publiek. En inmiddels hebben hele generaties Berlicummers hun eerste schaatspasjes leren zetten op de bevroren vijver bij het kasteel.

De nieuwsbrief van G&B afdeling 's-Hertogenbosch wordt mede gesponsord door de adverteerders! Kijk op hun website door op onderstaande link te klikken en breng hen eens een bezoek!

Bas van der Bruggen

Rozenbedrijf de Vorst