Bekijk online
Afdeling  Gorinchem
Nieuwsflits Juni 2019

Agenda juni, juli en augustus

AGENDA  JUNI, JULI EN AUGUSTUS 2019

 

Datum                                    Activiteit

Zaterdag 1 juni                       Mini-excursie: De Boschhoeve en De Hessenhof

Zaterdag 8 juni t/m

         zondag 16 juni               Nationale tuinweek

Zaterdag 15 juni                     Open tuinen afdeling Gorinchem

Zaterdag 6 juli                        Tuinenreis naar België

Zaterdag 3 augustus              Mini-excursie: Villa Augustus

 

Zaterdag 24 augustus            Fietstocht

Open tuinen in Sleeuwijk

ZATERDAG 15 juni OPEN TUINEN IN SLEEUWIJK

 

VAN 10.00 tot 17.00 uur zijn deze tuinen voor belangstellenden geopend, de eigenaren vertellen u graag over hun passie die tuinieren heet.

 

Sleeuwijk 4254 CN, Smalle Vliet 7: de zelf ontworpen tuin is een oase van rust door in het midden het groene grasveld waarop je heerlijk in de zon kunt zitten. Daarom heen veel kleurige bloemen die op elkaar afgestemd zijn of contrasteren. Hopelijk heeft de blauwe regen een tweede bloei in juni. Naast mooi voor het oog, komen in deze bijvriendelijke tuin ook geur en smaak aan bod voor mens en dier.Geur is belangrijk en ook het eetbare fruit en groente doen mee. Al vroeg worden plantjes opgekweekt in de kas voor tuin en volkstuin.

Sleeuwijk 4254 CK, Vijfmorgen 54: de voortuin staat vol met bloemen, vergeet niet om ook hier even stil te staan. De brede achtertuin bevat veel fruitboompjes en ook de druif geeft natuurlijke schaduw en heerlijke druiven. Ook vogels mogen meegenieten van deze bloemrijke tuin. Achter veel planten zit een herinnering. De vijver is omringd door veel leuke planten en trekt leven aan.

 

Sleeuwijk 4254 XM, Oudeweg 4: de alweer ruim 20 jaar geleden zelf ontworpen tuin ontstond rondom het nieuwe huis wat voorheen weiland was. In de winter kijk je deels door de betonijzeren schuttingen naar de omgeving. In de zomer zijn deze vol gegroeid met klimplanten o.a. vele soorten Clematis en Hedera. Ook druiven en ander fruit gaan de hoogte in en maken deze bijvriendelijke tuin driedimensionaal interessant voor alle bezoekers. Menig potje jam wordt hiervan gemaakt. Op de grond zie je telkens iets nieuws o.a. diverse leuke vijvertjes, bijzondere vast planten, een grote collectie Hosta’s en bijzondere éénjarigen.

 

Sleeuwijk 4254 XB, Rijksstraatweg 59

Rond hun ruim 100 jaar oude huis in Sleeuwijk hebben Cees en Jeannette Zeelenberg een bijzondere tuin aangelegd. De tuin is 3500 m2 groot en in de afgelopen 13 jaar volledig opnieuw opgebouwd. De basisstructuur is een ontwerp van Willem van den Brink (van "de Briellaerd" in Barneveld), maar in de loop der jaren heeft zowel de structuur als de beplanting zich ontwikkeld. Er zijn strakke hagen, weelderige borders er is een prieel met een rose en een witte Wisteria en men kan er, naast veel rozen en vaste planten, meer dan tweehonderd soorten hosta's bewonderen. Vooral de beslotenheid en de vele kleuren groen zorgen voor een rustige sfeer.


Sleeuwijk 

Ook zijn de circa 90 volkstuinen op de Eikenlaan achter het Sovak in Sleeuwijk te bezoeken van de Volkstuinenvereniging. U kunt hier de tuinen bekijken, waarvan nog een tiental gehuurd kan worden en praten met de liefhebbers.

 

 

Mini excursie Kwekerij de Hessenhof en kwekerij de Boschhoeve

Zaterdag 1 juni 2019: De Hessenhof in combinatie met Kwekerij en Tuin De Boschhoeve 

Kwekerij Der Hessenhof in Ede is bij de meeste leden wel bekend. De meesten beperken zich meestal tot de Kwekerij, maar ook de moederbedden achter de heg zijn zeker de moeite waard. Als je op zoek bent naar bepaalde planten zijn die meestal op deze kwekerij te vinden.

Daarna gaan we naar Kwekerij en Tuin De Boschhoeve (Wolfheze bij Arnhem). Hier zijn diverse borders te bezichtigen. Bij aankoop van planten bij de Boschhoeve krijgen leden van Groei en Bloei 10% korting op rozen en vaste planten op vertoon van de bon uit het ‘bonnenboekje’, dat begin van het jaar was bijgesloten bij de maandelijkse uitgave van Groei & Bloei.

Bij de kwekerij zijn moederplantborders aangelegd. Daarnaast is ook een siertuin te bezichtigen. Tot slot zijn er een tuinwinkel en een pluktuin. Dus voor elk wat wils.

Aanmelden bij Henny Fuit (henny.fuit@solcon.nl of 06-51047436). Graag vermelden of je al dan niet eigen vervoer hebt en/of je plaats hebt voor eventuele meerijders. 

Zomermarkt 15 juni bij Tuincentrum Sterk

Op 15 juni organiseert Tuincentrum Sterk in Arkel weer een Zomermarkt. Er is weer een gevarieerd programma die dag.

Via deze link vindt u alle informatie over deze zomermarkt!

Tuinenreis met afdeling Spijkenisse Hoogvliet

Beste tuinliefhebbers,

  

 Van 5t/m 8 augustus organiseren wij, afdeling Spijkenisse/Hoogvliet  in samenwerking met Garden Tours, een reisje naar Noord-Nederland en Duitsland. Wij bezoeken daar een aantal mooie tuinen o.a Jakobstuin en Lianne's Siergrassen en nog diverse andere tuinen die ontworpen zijn door of à la Piet Oudolf met veel grassen enz.

Wij hebben nog plaats en benaderen uw afdeling om te kijken of er interesse is om met ons mee te gaan.

Informatie en prijzen over onze reis staan op de website van Garden Tours of te verkrijgen bij Marianne Kromhout van de reiscommissie Spijkenisse. Ook op de site van G&B Spijkenisse/Hoogvliet staat informatie. Opens external link in new windowKlik hier voor info

Contactpersonen:

Marianne Kromhout  tel.0181 610213 of 06 30550201.

Corrie de Kluijver.      tel.0181 664337 of 06 12246457.

Agapanthus en kasteeltuinenmarkt op Landgoed Rosendael

Zaterdag 20 juli 2019

Agapanthus- en kasteeltuinmarkt  

Liefdesbloemen op landgoed Rosendael

Op Rosendael bevindt zich een grote collectie Agapanthussen (liefdesbloemen). Op zaterdag 20 juli komen kwekers van de bijzondere Agapanthus met hun planten de op Rosendael reeds aanwezige Agapanthuscollectie versterken en bieden zij hun planten te koop aan. Daarnaast geeft de hovenier informatiesessies over de verzorging.  Tijdens deze dag  kan men ook andere planten, streekproducten, ansichten, antiek en curiosa en topkwaliteit tuingereedschap kopen. Een kijkje in het kasteel is ook de moeite waard; u wordt rondgeleid door onze kasteeldames- en heren in kostuum.  

Landgoed Rosendael

Kasteel Rosendael; alsof u er zo in kunt trekken! In deze Gelderse residentie heerst een sfeer van bewoning. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18de- en 19de-eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre gedurende 200 jaar verblijf hielden. Vermaard tot over de grenzen is dit kasteel ook om zijn fraaie park. Al in de 17de eeuw was Rosendael voorbeeld van verfijnde tuinaanleg: hagen, kabinetjes, beeldhouwwerk, tuinvazen, vijvers, watervalletjes en fonteinen. Een groen hemeltjen op aerd, aldus dichter en staatsman Constantijn Huygens. Dat bleef zo. De huidige tuinsieraden, zoals de schelpengalerij, bedriegertjes en theekoepel, zijn van de hand van de 18de-eeuwse tuinarchitect Daniel Marot. 

 

Tijd en datum: zaterdag 20 juli, tussen 11.00 en 17.00 uur. 

Entree: volwassenen € 5,00. Meerprijs bezoek kasteel € 5,00 

(voor donateurs, Museumkaarthouders en leden Groei & Bloei gratis kasteelbezoek)  

Adres: Kasteel en park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal.

Informatie: Opens external link in new windowwww.glk.nl/rosendael of mail naar rosendael@glk.nl

Zuid Nederlands kampioenschap bloemschikken

Zondag 6 oktober 2019 organiseert de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken. Het kampioenschap vindt plaats in  Praktijkschool MET-Pro te Waalwijk-Driessen. Afdeling De Langstraat viert dit jaar het 55 jarig bestaan en we maken er een feestelijke dag van.

Via deze link vindt u alle informatie over dit evenement.

Expositie in het Gorcums Museum

                                           

EXPOSITIE DROMEN VAN BOMEN

 

Van 30 maart tot en met 15 september 2019 organiseert het Gorcums Museum de tentoonstelling  Dromen van Bomen, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.
Voor meer informatie en activiteiten zie de website:  www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen.

Ontvangt u deze Nieuwsflits niet zoals gewenst?

We hebben het al eerder gemeld, er zijn een aantal leden die deze nieuwsflits niet in het juiste format ontvangen. Soms is de tekst niet goed leesbaar, vaker echter zien leden de foto's niet en kunnen zij deze deze ook niet downloaden'.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt u Opens internal link in current windowhier klikken voor een correcte versie.

Jaarboekje 2019 digitaal

Inmiddels hebben alle leden het jaarboekje 2019 ontvangen. Piet de Jong en Dirk Naber hebben zoals gewoonlijk veel inspanning verricht om weer een prachtige uitgave aan te leveren.

Via onze website kunt u het boekje digitaal inzien maar ook Opens external link in new windowvia deze link

Wilt u het boekje downloaden en opslaan op uw eigen computer, gebruik dan Opens external link in new windowdeze link

Bezoek ook de website

Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

Opens external link in new windowwww.gorinchem.groei.nl

Of Opens external link in new windowonze facebookpagina

Contact: Opens window for sending emailinfo@gorinchem.groei.nl

Lees hier Ons Privacy Statement

Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

NIEUWSBRIEVEN EN TIPS

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM HUITING Opens external link in new windowklik hier voor de nieuwsbrief van April

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM STERK

 

Opens external link in new windowDE WEBWINKEL van Groei & Bloei Nederland

 

Informatie