Bekijk online
Afdeling  Noord-Limburg
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 31 augustus 2019

Welkom bij Groei & Bloei Noord-Limburg 

Inleiding

Na de ingelaste nieuwsflits van 14 augustus ontvangt U bij deze de beloofde reguliere uitgebreide versie.
Met name willen we U wijzen op de eerste bijeenkomst van het nieuwe seizoen van onze afdeling. Voor deze seizoensopening gaan we op zaterdag 7 september 2019 op bedrijfsbezoek bij 
Lakei Boomkwekerijen in Lottum.
Verder blikken we in deze nieuwsbrief terug op een aantal activiteiten, treft U een groene agenda en een aantal mededelingen aan. 
In ons afdelingsblad "Groenwijzer" schreef  onze voorzitter, voor de zomervakantie, een terugblik op de laatste activiteiten van vorig seizoen en een vooruitblik op het nieuwe seizoen. Dit persoonlijke verhaal kunt U terug lezen op de website.

Opening seizoen

Voor alle leden van onze afdeling start het nieuwe seizoen met een bezoek aan een boomkwekerij. Dit jaar wordt in Lottum Lakei Boomkwekerijen  bezocht; 5 ha containerveld en 20 ha vollegrond. Hier worden seringen en rozen van hoge kwaliteit geteeld. De teelt van beide gewassen gebeurt van de vermeerdering tot en met de aflevering in Lottum helemaal in eigen beheer.
Enkele jaren geleden mochten we dit mooie bedrijf ook bezoeken in de periode dat de seringen prachtig in bloei stonden. Nu zullen de rozen alle aandacht krijgen. Door de samenwerking met alle vooraanstaande rozenveredelaars in Europa bestaat het assortiment uit zeer gevarieerde toprozen, onderverdeeld in de groepen meerjarige grootbloemige rozen, trosrozen, heesterrozen, klimrozen, bodembedekkers en stamrozen.
Na het welkomstwoord en uitleg over het bedrijf volgt de rondgang door de kwekerij.

Ontvangst:
Zaterdag 7 september 09.30 uur is de ontvangst op het bedrijf. 
Afsluiting:
ca. 12.00 uur
Adres:
Lakei Boomkwekerijen, Hombergerweg 84, 5973 PH, Lottum

Meer informatie vindt U op onze website.

Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

Zondag 6 oktober 2019 organiseert de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken. Iedere bloemschikker kan deelnemen. Meld U aan door vóór 10 september (was 1 augustus 2019) door het inschrijfformulier in te vullen: 

Inschrijfformulier ZNK Bloemschikken 2019  

Of stuur een mail naar znkbloemschikken@gmail.com

U ontvangt vervolgens een link naar het inschrijfformulier. 

Wilt U komen kijken? Tussen 11.00 en 16.00 uur bent U van harte welkom. De entreeprijs is € 2,-.
  

Meer informatie

Enquête over het bloemschikken op Gardenista

De LCB is nieuwsgierig hoe u het bloemschikken op het nieuwe evenement Gardenista ervaren hebt. Hieronder kunt U  daarvoor een korte enquête downloaden.
Bent u zelf niet geweest maar kent u andere bloemschikkers die wel geweest zijn? Dan mogen zij vanzelfsprekend het formulier ook invullen.
Mail het formulier uiterlijk 14 september 2019 naar: bloemschikken@Groei.nl


Invul-formulier

Hovenier Helpt - Samen Nederland groener!

Eind september staat in het teken van Hovenier Helpt. Hovenier helpt is hét initiatief om Nederlanders de kans te geven om een hulpbehoevende te verrassen door aanpak van de groene omgeving met behulp van een hovenier. Iedereen kan op de website van Hovenier Helpt een project aanmelden. Dit kan bijvoorbeeld het vergroenen of opknappen van een tuin zijn. Je kunt iemand verrassen, een hart onder de riem steken en Nederland samen groener maken. Een week lang wordt er aandacht besteed aan elkaar. Je kunt een project aanmelden voor een ander, of zelf aan de slag in een tuin. Iedere inzet is welkom bij Hovenier Helpt!’ 
De week van Hovenier Helpt is van maandag 23 tot en met zaterdag 28 september 2019.

 

Lees meer

 

Bloemig: Bloemenshow in kasteeltuinen Arcen

Van 5 t/m 9 september vindt in de Kasteeltuinen in Arcen de bloemshow “Bloemig” plaats.

Deze bloemenshow is dagelijks te bezoeken van 10.00 -18.00 uur.

In het kasteel en in de tuinen zal veel bloemwerk te zien zijn dat gemaakt is door topbloemisten.  Ook onze afdeling gaat met een groep vrijwilligers een paar objecten aankleden. Er is dus naast de mooie tuinen ook nog mooi bloemwerk te zien. Dit alles is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de kasteeltuinen.

Bloementapijt in Roermond

In september wordt het 25e Bloemtapijt gelegd aan de Kapel in het Zand in Roermond.
De leden van de werkgroep stellen het op prijs om zo veel mogelijk bezoekers te verwelkomen bij deze heugelijke gebeurtenis.
Het tapijt is uniek voor Nederland en is nog altijd gratis te bezoeken, dit jaar van 14 t/m 19 september a.s.
Als U komt krijgt U tekst en uitleg en kunt U ook nog de 13 staties van Cuypers gaan bewonderen.

Openingstijden:
Van 10.00 tot 17.00 uur. In de middaguren is de kapel zelf ook open waar een foto tentoonstelling is over 25 jaar Bloemtapijt.
Adres:
Parklaan 3 , 6045 BS  Kruiswegpark Kapel in het Zand Roermond. 

Lees meer op onze website

 

14-22 september 2019 BLOEMKUNST IN KASTEEL GROENEVELD BAARN

Van 14 tot en met 22 september 2019 verandert Kasteel Groeneveld in Baarn in een bloemenparadijs met de vermaarde expositie Bloemkunst 2019. In alle stijlkamers, maar ook buiten op het rondeel en in de tuin presenteren de beste bloemarrangeurs van Nederland unieke florale kunstwerken. 
Een enorme diversiteit aan bloemen zal de zalen kleuren en geuren. De bloemen die dit jaar verwerkt worden zijn Anthurium, Bladobjecten, Chryant, Lisanthus (Camapanula), de witte Avalancheroos, Gerbera’s, de Troschrysant, Gloriosa, Amaryllis, de Zonnebloem, Freesia, Celosia, Zomerbloemen en Herfstasters. 
Tijdens Bloemkunst 2019 zijn diverse tentoonstellingen, waaronder ‘Vier seizoenen impressies’ (foto’s & muziek) en Mirjam Abraas (grafiettekeningen) ingepast in de bloemexpositie.
Wil je kans maken op gratis kaarten? Geef u op.  De actie loopt t/m 1 september 2019. 

Lees meer

BlikvangersPRijs

Iedereen is inmiddels overtuigd van het nut en de noodzaak om als Groei & Bloei aan de weg te timmeren. Een goede manier om dat te doen, is door het ontwikkelen van gezellige nieuwe activiteiten, waarmee je kunt laten zien dat Groei & Bloei de leukste en de groenste vereniging is van Nederland en België. Dat is goed om mensen aan je te binden, om nieuwe mensen te trekken, maar ook om de aandacht van de lokale pers te trekken.

Om dit nog extra te stimuleren is de BlikvangersPRijs in het leven geroepen. Het belangrijkste doel van de BlikvangersPRijs (citaat van intranet: intranet.groei.nl/index.php) is om de vereniging bij een groter publiek bekend te maken zodat meer mensen die van tuinen en tuinieren houden lid worden en blijven. 
De BlikvangersPRijs wordt ieder jaar eenmaal uitgereikt. De prijs zelf is niet mis: de winnaar krijgt maar liefst € 1.500! De runners-up krijgen € 1.000 en € 500.
De deadline voor inzendingen is15 september 2019.
Het invulformulier staat op intranet.

Terugblik op activiteiten

Na Groei & Bloeiactiviteiten plaatsen we zo mogelijk een korte samenvatting op de website. Foto's plaatsen we in het fotoalbum.
Als U hieraan een bijdrage wilt leveren houden we ons aanbevolen. Teksten en foto's kunt U mailen naar groei@thijsmaessen.nl.
Met verslagen en foto’s creëren we een archief met herinneringen en aandachtspunten voor het organiseren van nieuwe activiteiten. Foto’s worden vaak vrij willekeurig gemaakt. Als U er bezwaren tegen hebt dat er foto's, waarop U in beeld bent, worden gebruikt stellen we het op prijs als U dit aangeeft. Natuurlijk worden reeds gepubliceerde foto’s desgewenst direct verwijderd. 
Soms vinden er activiteiten plaats die dicht bij de groei & bloeier staan. Incidenteel zullen we ook deze opnemen in onze verslaglegging. 
 

===================================================================================================

Meerdaagse cultuur en tuinenreis Sicilië 25 april t/m 2 mei 2019

Dit voorjaar organiseerde onze afdeling voor de 15e keer een meerdaagse, buitenlandse cultuur- en tuinreis. Dit jaar ging de reis naar het Zuid Europese eiland Sicilië. De meeste van de 35 deelnemers waren Groei & Bloei-leden  die elkaar kenden van eerdere reizen en andere activiteiten.
Het was een goed voorbereid programma met goede faciliteiten en deskundige gidsen. Het sloot perfect aan op de doelgroep. Natuur en cultuur kwamen in een evenwichtige verhouding aan de orde. Het was weer een reis om nooit te vergeten. De eerste wensen voor een volgende reis zijn inmiddels geïnventariseerd.
Lees meer

========================================================================================================

Open Tuinendag Groei & Bloei Noord-Limburg

De open tuinen dag van onze afdeling werd dit jaar gehouden op eerste Pinksterdag, 9 juni 2019, van 10 – 17 uur, het eerste weekend van de nationale tuinweek. Dit jaar stelden 4 tuinbezitters, in de regio Meerlo-Oostrum-Oirlo-Leunen, hun tuin gastvrij voor U open.

1 Tuin Henny en Piet Thijssen in Leunen.
Voor- en achtertuin van 1200 m2 met hagen, gazons, bestrating, waterpartij en een aantal oude elementen. 

2 Tuin Louise en Pieter Loenen in Leunen.

Tuin van 3000 m2 met bomen, heesters, hagen, gazons, een jeu de bouleles-baan, een zwemvijver met Koi-karpers, een moestuin en een weids overzicht over het achter liggende land.3 Tuin Wilhelmien en Theo v.d. Werken in Oirlo.
Landelijk gelegen tuin van 1 ha groot gelegen tussen de Witte Vennen en het spoor richting Venray. Kenmerkend zijn het weiland met paarden, de hoogteverschillen, de oude bomen, de waterpartijen en de Japanse sferen.

4 Tuin Trees en Henk Broers in Meerlo.

Afwisselende tuin met bloemen, fruit en groenten. In het midden bevindt zich een grasveld waar de eigenaresse haar schilderhobby demonstreerde. 

  Lees meer

====================================================================================================

Keuring van potrozen
Op 20 juni hebben professionele juryleden, deskundige rozenliefhebbers en bezoekers van de Rozenhof, door kwekers en veredelaars ingezonden potrozen, beoordeeld op criteria als kleur, geur, groei en gezondheid. Onder de keurmeesters bevonden zich 5 leden van onze afdeling.
Het was een hele klus die veel voldoening gaf. 

Bloemschikcursus seizoen 2019/2020

Eind september/begin oktober 2019 start het bloemschikseizoen 2019/2020. De cursus bestaat uit 8 lessen. Diverse thema’s worden uitgewerkt met zelf meegebrachte materialen. De cursussen worden gegeven op maandagavond in Helden, op woensdagmorgen in Meerlo, op woensdagmorgen en donderdagavond in Sevenum en op woensdagavond in Hout-Blerick.

Bij voldoende deelname start er een beginners cursus met 2 lessen in het najaar en 2 lessen in het voorjaar. Deze worden op dinsdagavond in Sevenum gehouden.

Aanmelden en informatie: Ans Coppus tel. 077 3985874  email: Henk.coppus@kpnmail.nl

 

Lees meer

Mailadressen

Om snel te kunnen communiceren willen we graag gebruik maken van de mailadressen van onze leden. In ons ledenbestand ontbreken deze adressen nog bij ongeveer 25% van de leden. We hebben al een aantal keren aangegeven dat we elke gelegenheid aangrijpen om de mailadressen van onze leden te verzamelen. Daarom ook nu weer het verzoek om ons te helpen. Kent U leden waarvan wij niet over het mailadres beschikken help ons dan om dit te verkrijgen. Voor het toesturen daarvan kunt U gebruik maken van ons  contactformulier.

 

Website en sociale media

We doen er alle moeite voor om onze website altijd actueel te hebben.

Op de site vindt U informatie die aansluit bij de interesses van onze leden. U kunt de website o.a. gebruiken voor het opzoeken informatie over activiteiten en bijvoorbeeld contactgegevens van bestuursleden en coördinatoren van de werkgroepen en commissies.

Sociale media kunnen een belangrijke bijdrage leveren met betrekking tot naamsbekendheid. Als Groei & Bloei-afdeling maken we op dit moment enkel gebruik van Facebook. Wellicht gaan we dit in de toekomst uitbreiden. 

We gebruiken dit medium om, onze- en landelijke activiteiten te verspreiden. Daarnaast delen we informatie waarvan we denken dat die onze doelgroep aanspreekt. We stellen het op prijs als U onze pagina volgt en berichten deelt.

Ons Facebookadres is: https://www.facebook.com/GroeiBloeiNoordLimburg/  

Agenda

Overzicht van afdelingsactiviteiten aangevuld met verwante onderwerpen:

7 september 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Seizoensopening

5 t/m 9 september
Bloemig; bloemenshow Kasteeltuinen Arcen

7 en 8 september 2019
Herfstfair Apeldoorn

14 t/m 19 september 2019
Bloementapijt Roermond

14 t/m 22 september 2019
Bloemsierkunst in kasteel Groeneveld!

23 september 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over fruit

23 t/m 28 september 2019
Hovenier Helpt

6 oktober 2019 
Zuid Nederlandse Kampioenschappen Bloemschikken

28 oktober 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing over besdragende planten

19 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Kerstdemonstratie 

25 november 2019
Groei & Bloei Noord-Limburg Lezing bollen en knollen 

28 maart 2020
Tegel eruit, plant erin

20 t/m 24 mei 2020
Gardenista Ophemert

13 t/m 21 juni 2020
Nationale Tuinweek; De Eetbare Tuin

Tot slot

==================================================================

In de voettekst van de nieuwsbrief is de mogelijkheid opgenomen om met ons te communiceren en om wijzigingen aan te brengen in het adressenbestand van deze en de volgende nieuwsbrieven.
=========================================================

Deze en voorafgaande nieuwsbrieven vindt U ook op onze website.

 

Informatie