Bekijk online
Afdeling  Gorinchem
Nieuwsflits Juli 2019

Agenda juli, augustus en september

AGENDA JULI, AUGUSTUS EN SEPTEMBER 2019

 

Datum                                    Activiteit

Zaterdag 6 juli                        Tuinenreis naar België

Zaterdag 6 juli en

     zondag 7 juli                      Open tuin Sleeuwijk

Zaterdag 3 augustus              Mini-excursie: Villa Augustus

Zaterdag 24 augustus            Fietstocht

Zaterdag 14 september         Open tuin Schelluinen

Maandag 23 september         Lezing: biologisch is best logisch

 

 

 

 

Open tuinen Sleeuwijk op 6 en 7 juli

Open tuin Sleeuwijk op 6 en 7 juli

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli zijn bij Aart Jongerden ('t Zand 37 in Sleeuwijk) de bloementuin, de boomgaard, de kas en het kleine atelier open voor liefhebbers. Er is ook een kleine expositie te bezichtigen met o.a. keramiek van Edith Léon en Stanny Breeden, schilderijen van Riet Scherf en een presentatie van Johan Roodnat die portretten van mensen in beton afgiet.
De tuin is open van 11 tot 17 uur.  De toegang is gratis.

Bezoekers kunnen eventueel hun lunch meenemen en een kopje koffie of thee in de boomgaard drinken.

Open tuinen Midden Brabant op 6 en 7 juli

De zomer barst los met rozenbloei en geur. De borders komen op kleur en het groen is overvloedig.  Tijd om lekker te genieten in je tuin, óf om eens over de heg te kijken bij een ander.

Zaterdag 6 en zondag 7 juli staan de tuinpoorten weer open van de tuinen in Midden Brabant. Je Bent inmiddels al voor het 15e achtereenvolgende jaar van harte welkom in de tuinen.  In de jaren zijn er tuinen die hun poorten al dan niet definitief gesloten hebben en er zijn nieuwe tuinen gekomen die hun plaats in de ronde van de Open Tuinen Midden Brabant hebben ingenomen. De tuiniers zijn trots op hun tuin, hebben die vaak zelf ontworpen en aangelegd en willen je graag mee laten genieten van al het moois. De tuinen liggen niet al te ver van elkaar in Drunen, Sprang-Capelle, Kaatsheuvel, ’s Gravenmoer en Loon op Zand. Pak dus eventueel de fiets en maak er fijne fietstocht van door het mooie Brabantse land. Misschien lukt dat niet in een dag, maar dan plak je er toch nog een dagje bij.

In de diverse tuinen zijn er plantjes te koop. In de Dijkgaerd in Kaatsheuvel is Maria Spapens van De Vaartse Hof aanwezig met haar heerlijke jam uit eigen hof en ook tuinvereniging Groei & Bloei presenteert zich dit weekend.  

De 7 Tuinen in Midden Brabant die dit weekend de poorten open zetten zijn:

Tuin De Dwerg, Kleinestraat 17, Drunen tel. 0416-853363 (Alleen op zondag open)

Groenhoven, Raadhuisstraat 112, Sprang-Capelle tel. 0416-540540

De Dijkgaerd, Zuidhollandsedijk 1, Kaatsheuvel   www.dedijkgaerd.nl      tel. 0416-272936

De Tuynkamer, Vaartweg 35, ’s Gravenmoer   www.tuynkamer.eu  tel. 0162- 322665 

Ons Buiten, Kraanven 10, Loon op Zand,  tel.  0416-363959 (Alleen op zondag open)

Hof ’t Einde, Bergstraat 66, Loon op Zand  www.hofteinde.nl     tel. 0416-365455

Tuinen Landgoed Het Witte Kasteel, Kasteellaan 17, Loon op Zand (Allen op zondag open)

 

De tuinen zijn open van 10.00 tot 17.00 uur en de entree bedraagt € 2,50 p.p.p.t. ,  inclusief een consumptie.

Op www.tuinenmiddenbrabant.nl vind je meer informatie over de diverse tuinen en mooie foto’s en kun je een routebeschrijving samenstellen.

Mini excursie Villa Augustus op 3 augustus

Zaterdag 3 augustus is alweer de 5e mini-excursie van dit jaar. Omdat deze excursie in augustus is lijkt het leuk om naar Villa Augustus te gaan. De tuinen zijn het hele jaar open en de toegang is gratis.

Bij de tuinen zijn ook een restaurant en een hotel. Het hotel is gevestigd in de oude watertoren.Voor maaltijden in het restaurant en het hotel wordt gebruik gemaakt van groente en fruit uit de tuin. Er is een grote verscheidenheid aan gewassen in de tuinen. Leuk is het dat in de borders de groenten, fruit en bloemen door elkaar heen staan. Het is een vrolijk en kleurrijk geheel. Menig bezoeker wordt geïnspireerd door de leuke combinaties, die ook in eigen tuin kunnen worden toegepast.

De excursie is gepland voor de zaterdagochtend. Afhankelijk van de opgegeven deelnemers wordt bekeken van welke plaats we vertrekken. Als je mee wilt, geef dit dan op met Henny Fuit ((henny.fuit@solcon.nl of 06-51047436)

Vermeld dan ook of je plaats in de auto hebt voor eventuele meerijders. 

 

 

 

 

.

Foto's open tuinen wekend Sleeuwijk

Piet en Wil de Jong bezochten de opengestelde tuinen in Sleeuwijk tijdens de nationale tuinweek. De foto's die zij daarvan maakten vindt u op onze website. Opens external link in new windowKlik hier voor de website

Fietsexcursie zaterdag 24 augustus

Op zaterdag 24 augustus gaan we ,in een voor ons vrij onbekend gebied, weer een dagje fietsend tuinen kijken. Vorig jaar niet doorgegaan i.v.m. het weer, dit jaar in de herhaling met mooi weer. 

Wij gaan naar de “Langstraat”. En wel  het gebied tussen Waspik, ’s Gravenmoer en Sprang-Capelle. 

We vertrekken om 9.30 uur vanuit Dussen en zijn daar rond 17.00 uur weer terug.  We verzamelen op de P-plaats van “Partycentrum De Rietpluim”. Onderweg genieten we van het prachtige landschap en bezoeken natuurlijk weer enkele fraaie tuinen. Ook cultuurhistorisch is het gebied interessant en zult u hier en daar wat informatie hierover krijgen. 

Neem zelf een lunchpakket mee, wij zorgen bij de tuinen dat daar wat te drinken is. 

Net als andere jaren, nu weer enkele belangrijke punten:  

Hopen dit jaar op mooi weer, zorg voor zonnepetje en zonnebril. 

Aanmelding naar Henk van den Helm via de mail: hhelm@ziggo.nl

Graag aanmelden vóór 1 augustus as. Met naam en telefoonnummer. 

Geef ook aan met eigen fiets of dat je een fiets gaat huren. 

Kosten zijn € 12.50 pp. Afrekenen ( Graag gepast) bij vertrek bij Henk

Daar we maar 25 fietsers willen hebben ( veiligheid) ……snel aanmelden. VOL=VOL

Zorg dat je fiets in “top conditie” is . 

Na aanmelding krijgen de deelnemers een kaartje met de route naar de vertrekplaats. 

Mocht u wel willen mee fietsen, maar de fiets niet mee kunnen nemen naar de vertrekplaats, is er een mogelijkheid om een fiets te huren bij Vos Tweewielers  in Wijk en Aalburg. Eventueel kan de fiets ook bij vertrekpunt gebracht worden. U dient dit alles wel zelf te regelen. (0416-692110) Vermeld dat jullie met Groei & Bloei fietstocht mee gaan .


Tot de 24ste augustus.


Fietscommissie

Henk ,Maja,  Clazien en  Corrie

Tuinenreis met afdeling Spijkenisse Hoogvliet

Beste tuinliefhebbers,

  

 Van 5t/m 8 augustus organiseren wij, afdeling Spijkenisse/Hoogvliet  in samenwerking met Garden Tours, een reisje naar Noord-Nederland en Duitsland. Wij bezoeken daar een aantal mooie tuinen o.a Jakobstuin en Lianne's Siergrassen en nog diverse andere tuinen die ontworpen zijn door of à la Piet Oudolf met veel grassen enz.

Wij hebben nog plaats en benaderen uw afdeling om te kijken of er interesse is om met ons mee te gaan.

Informatie en prijzen over onze reis staan op de website van Garden Tours of te verkrijgen bij Marianne Kromhout van de reiscommissie Spijkenisse. Ook op de site van G&B Spijkenisse/Hoogvliet staat informatie. Opens external link in new windowKlik hier voor info

Contactpersonen:

Marianne Kromhout  tel.0181 610213 of 06 30550201.

Corrie de Kluijver.      tel.0181 664337 of 06 12246457.

Agapanthus en kasteeltuinenmarkt op Landgoed Rosendael

Zaterdag 20 juli 2019

Agapanthus- en kasteeltuinmarkt  

Liefdesbloemen op landgoed Rosendael

Op Rosendael bevindt zich een grote collectie Agapanthussen (liefdesbloemen). Op zaterdag 20 juli komen kwekers van de bijzondere Agapanthus met hun planten de op Rosendael reeds aanwezige Agapanthuscollectie versterken en bieden zij hun planten te koop aan. Daarnaast geeft de hovenier informatiesessies over de verzorging.  Tijdens deze dag  kan men ook andere planten, streekproducten, ansichten, antiek en curiosa en topkwaliteit tuingereedschap kopen. Een kijkje in het kasteel is ook de moeite waard; u wordt rondgeleid door onze kasteeldames- en heren in kostuum.  

Landgoed Rosendael

Kasteel Rosendael; alsof u er zo in kunt trekken! In deze Gelderse residentie heerst een sfeer van bewoning. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18de- en 19de-eeuwse grandeur van het interieur herleven. Maar de geschiedenis van Rosendael gaat terug tot de tijd dat hier de graven en hertogen van Gelre gedurende 200 jaar verblijf hielden. Vermaard tot over de grenzen is dit kasteel ook om zijn fraaie park. Al in de 17de eeuw was Rosendael voorbeeld van verfijnde tuinaanleg: hagen, kabinetjes, beeldhouwwerk, tuinvazen, vijvers, watervalletjes en fonteinen. Een groen hemeltjen op aerd, aldus dichter en staatsman Constantijn Huygens. Dat bleef zo. De huidige tuinsieraden, zoals de schelpengalerij, bedriegertjes en theekoepel, zijn van de hand van de 18de-eeuwse tuinarchitect Daniel Marot. 

 

Tijd en datum: zaterdag 20 juli, tussen 11.00 en 17.00 uur. 

Entree: volwassenen € 5,00. Meerprijs bezoek kasteel € 5,00 

(voor donateurs, Museumkaarthouders en leden Groei & Bloei gratis kasteelbezoek)  

Adres: Kasteel en park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal.

Informatie: Opens external link in new windowwww.glk.nl/rosendael of mail naar rosendael@glk.nl

Zuid Nederlands kampioenschap bloemschikken

Zondag 6 oktober 2019 organiseert de werkgroep ZNK Bloemschikken in samenwerking met Groei & Bloei afdeling De Langstraat het ZNK Bloemschikken. Het kampioenschap vindt plaats in  Praktijkschool MET-Pro te Waalwijk-Driessen. Afdeling De Langstraat viert dit jaar het 55 jarig bestaan en we maken er een feestelijke dag van.

Via deze link vindt u alle informatie over dit evenement.

Expositie in het Gorcums Museum

                                           

EXPOSITIE DROMEN VAN BOMEN

 

Van 30 maart tot en met 15 september 2019 organiseert het Gorcums Museum de tentoonstelling  Dromen van Bomen, met een verrassende combinatie van oude en nieuwe werken over de boom en het bos.
Voor meer informatie en activiteiten zie de website:  www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstellingen.

Ontvangt u deze Nieuwsflits niet zoals gewenst?

We hebben het al eerder gemeld, er zijn een aantal leden die deze nieuwsflits niet in het juiste format ontvangen. Soms is de tekst niet goed leesbaar, vaker echter zien leden de foto's niet en kunnen zij deze deze ook niet downloaden'.

Mocht dat bij u ook het geval zijn dan kunt u Opens internal link in current windowhier klikken voor een correcte versie.

Jaarboekje 2019 digitaal

Inmiddels hebben alle leden het jaarboekje 2019 ontvangen. Piet de Jong en Dirk Naber hebben zoals gewoonlijk veel inspanning verricht om weer een prachtige uitgave aan te leveren.

Via onze website kunt u het boekje digitaal inzien maar ook Opens external link in new windowvia deze link

Wilt u het boekje downloaden en opslaan op uw eigen computer, gebruik dan Opens external link in new windowdeze link

Bezoek ook de website

Blijf op de hoogte, check regelmatig de agenda op onze website en ook de andere interessante mededelingen

Opens external link in new windowwww.gorinchem.groei.nl

Of Opens external link in new windowonze facebookpagina

Contact: Opens window for sending emailinfo@gorinchem.groei.nl

Lees hier Ons Privacy Statement

Met vriendelijke groet,
Groei & Bloei Gorinchem en omstreken

NIEUWSBRIEVEN EN TIPS

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM HUITING Opens external link in new windowklik hier voor de nieuwsbrief van April

 

Opens external link in new windowTUINCENTRUM STERK

 

Opens external link in new windowDE WEBWINKEL van Groei & Bloei Nederland

 

Informatie