Bekijk online
Afdeling  Meppel
Nieuwsbrief

Digitaal nieuws 2019, nr. 5 (juni 2019) Oplage 410 stuks

Mme. Alfred Carriere, Klimroos

Copyright Tilly Vriend

Zomerstorm

Dat tuinieren niet over rozen gaat, heb ik al eens eerder geschreven. Vorige week, net toen ik dacht dat alles in de tuin wel zo'n beetje 'klaar' was voor de open tuin op 16 juni, werd die droom wreed verstoord. Het KNMI had code oranje uitgeroepen en dat bleek niet voor niets. De storm die 's nachts over het land raasde, had verwoestende gevolgen.

In onze regio konden we na het ontwaken de rampzalige omvang van de schade aanschouwen. In onze tuin gingen 4 grote bomen tegen de vlakte, waaronder een 50 jarige tamme kastanje die rakelings langs het huis ging en met wortelkluit en al op de grond lag. Maar de grootste ellende zagen we in Nijeveen. Talloze zeer oude eiken langs de weg waren als luciferhoutjes afgeknapt of finaal ontworteld. Bij Kwekerij Bert Visscher was de achterkant uit de kas gewaaid. En dan de ravage. Iedereen die wel eens een boom heeft gekapt, weet dat die boom vele malen groter is dan hij lijkt als hij rechtop staat. 

Op bomen die in blad staan, heeft de wind veel meer vat dan op kale bomen in de winter. Vandaar de grote schade. Wij en vele anderen zijn al dagen bezig om de boel op te ruimen. Gierende kettingzagen i.p.v. vogelgezang. Zo zie je maar weer. Als tuinier ben je aan de elementen overgeleverd. En daar moeten we het mee doen. Wij wensen de mensen met stormschade veel sterkte en goede moed. En ga aanstaand weekend toch maar kijken in een van de open tuinen. Want ondanks alles, groeit en bloeit het dat het een lust is, de rozen en jasmijn geuren en veel vaste planten staan te pronken.  

Zie Opens external link in new windowde agenda van Groei en Bloei voor allerlei activiteiten in het land.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei Meppel e.o.

 

 Stormschade in Nijeveen

8-16 juni: Nationale Tuinweek /landelijk Open Tuinen Weekend van Groei en Bloei 15-16 juni

Tijdens de Nationale Tuinweek worden er talloze activiteiten in het hele land georganiseerd: van open tuinen, workshops tot fietstochten. Het thema van dit jaar is 'De Levende tuin'. Groei en Bloei heeft een aparte website waarop alle evenementen vermeld staan.  zie: Opens external link in new windowhttps://www.groei.nl/tuinweek/evenementen

Ook in Meppel en omgeving  zijn veel tuinen open tijdens het weekend van 15-16 juni. Kijk voor een overzicht op de website van de afdeling Opens external link in new windowhttps://meppel.groei.nl/index.php?id=12418 Let op: niet alle genoemde tuinen zijn beide dagen open!

Voor een overzicht van de Open tuinen in Drenthe, kijk op de Open tuinen Carrousel Drenthe Opens external link in new windowhttps://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/index.php/deelnemers-landelijk2

Een levende tuin maak je zelf: workshop op 13 juni in Lelystad

Workshop 'Een levende tuin maak je zelf'

Wil jij ook graag een tuin met meer kleur en meer leven? Doe dan tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek mee aan de workshop 'Een levende tuin maak je zelf' van IVN Natuureducatie, Vogelbescherming en KNNV Vereniging voor Veldbiologie. Deze workshop is een mooi resultaat van de samenwerking tussen Groei & Bloei en de groene organisaties. In 2,5 uur krijg je van ervaren natuurexperts van Vogelbescherming, IVN en KNNV inspiratie, tips en voorbeelden om jouw tuin aantrekkelijker te maken. Voor jezelf en voor vogels, insecten en andere dieren. 

13 juni: Duurzaamheidswinkel in Lelystad

Meer informatie lees je in de flyer over deze unieke workshop.

 

Internationale Kwekerijdagen Bingerden 14-16 juni 2019

Plantenfeest tijdens de Internationale Kwekerijdagen op historisch landgoed Bingerden

De Kwekerijdagen Bingerden hebben nationaal en internationaal faam verworven. Kwekers en bezoekers kijken lang van tevoren uit naar deze jaarlijkse ontmoeting met bevlogen plantenexperts en plantenliefhebbers. Een unieke gelegenheid om bijzondere aanwinsten voor de tuin te vinden in een prachtige natuurlijke en historische omgeving.

Waar:Huis Bingerden

Bingerdenseweg 21

6986 CE Angerlo

+31 (0) 313 48 42 38

info@bingerden.com

Wanneer:14-15-16 juni 2019

Entree:€ 12 pp per ticket in de voorverkoop; € 14 pp ter plekke 

13-14 juli 2019: Open Tuinen Carrousel Drenthe: veel open tuinen in omgeving Roden en Zuidlaren

Op de Opens external link in new windowwebsite van de Open tuinen Carrousel is het complete overzicht te zien van de afdelingen en de tuinen die deze zomer meedoen.

Ga eens kijken bij de deelnemers! 

(c) Arboretum Arcadië van Wiecher Huisman 

Middeleeuwse tuinen: Aardse paradijzen in oost en west

Vanaf 2 mei 2019 staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

Tuinen waren belangrijk in de middeleeuwen

In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west geven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600.

Waar:Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden

Wanneer:van 2 mei tot en met 1 september 2019

Fasciatie? Een vreemde kostganger in de tuin.

Tijdens een ommetje in haar tuin, ontdekte bestuurslid Baukje Miedema een wel zeer bijzondere bloem. Zoiets had ze nog nooit gezien. Ze stuurde de foto naar de webredactie om dit vreemde fenomeen te delen met andere leden.

Hierbij de foto van de vreemde kostganger. Wat we hier zien is een Digitalis ofwel Vingerhoedskruid met fasciatie of bandvorming. Het kan verschillende oorzaken hebben: een hormonale onbalans in het delende weefsel of genetische veranderingen (mutaties). Ook bacteriële of virale infecties vormen een mogelijke oorzaak. Je ziet het ook weleens bij Veronicastrum. Maar deze digitalis is wel heel bijzonder.

 

 

 

 

Gelezen: in 2020 wordt het wettelijk verboden om gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken op sportvelden

in 2020 wordt het wettelijk verboden om gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken op sportvelden. Deze middelen zijn slecht voor mens, dieren en milieu, zei staatssecretaris van Veldhoven, van Milieu in de 2e Kamer. In september stuurt ze een brief naar de Tweede Kamer waarin ze meer duidelijkheid geeft over de regeling. 

Trienke Spijkerman dankt afdeling

'Na acht jaar is het tijd om afscheid te nemen, met pijn in m’n hart. In die acht jaar heb ik veel fantastische mensen leren kennen, waaronder velen die ook zeer deskundig zijn. Dit komt uiteraard ook doordat we allemaal affiniteit hebben met alles wat groeit en bloeit. ' schrijft Trienke Spijkerman in haar Initiates file downloaddankbrief bij haar afscheid als secretaris van Groei en Bloei Meppel e.o.

Kunstwerken Siemen Dijkstra in bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Ruinen

Tot 1 november staan kunstwerken van beeldend kunstenaar Siemen Dijkstra tentoongesteld in bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen.  De  kunstenaar uit Dwingeloo  toont daar zijn werken met het thema veranderend landschap, geïnspireerd op het Dwingelderveld.

De expositie bestaat uit houtsnedes met afbeeldingen uit het Dwingelderveld en doorlopend draait een audiovisuele presentatie op een groot scherm in het bezoekerscentrum. In deze presentatie toont Dijkstra zijn kunstwerken en licht dit toe. Daarnaast bevat de presentatie een fragment waarin hij laat zien hoe de kunstwerken tot stand komen.

Speciaal voor deze expositie neemt Dijkstra liefhebbers mee tijdens een wandeling of fietstocht door het Dwingelderveld. Op zaterdag 18 mei wandelt Dijkstra door het natuurgebied en vertelt hij over de veranderingen in het landschap die hij ziet. De fietsexcursie vindt plaats op zaterdag 21 september.

Waar: Bezoekerscentrum Dwingelderveld, telefoon 0522 472951. Benderse 22, 7963RA Ruinen. Openingstijden: tot 1 oktober en in alle schoolvakanties op maandag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens feestdagen gelden afwijkende openingstijden. 

copyright foto Siemen Dijkstra

Gehoord op het nieuws: Bijna 600 plantensoorten uitgestorven.

'Bijna 600 plantensoorten zijn de afgelopen 250 jaar in het wild uitgestorven, blijkt uit een nieuw groot onderzoek. Wetenschappers maken zich zorgen en zeggen dat de gevolgen van het uitsterven van plantensoorten worden onderschat.

De onderzoekers van de Koninklijke Botanische Tuinen in Groot-Brittannië en de universiteit van Stockholm zeggen dat er zelfs meer dan twee keer zoveel planten zijn uitgestorven als vogels, zoogdieren en amfibieën samen. Een onderzoekster van de universiteit van Stockholm zegt dat met dit onderzoek voor het eerst duidelijk is welke planten zijn uitgestorven en in welk tempo dat gebeurt.'

Opens external link in new windowmeer info Bron: NOS, 11 juni 2019

Agenda Groei en Bloei afd. Meppel 2018

Het complete programma 2019 - 2020 van Groei en Bloei Meppel verschijnt later deze zomer.

De lezingen vinden plaats in Schouwburg Ogterop, Zuideinde 70 in Meppel en beginnen om 20:00 uur (tenzij anders aangegeven

Entree voor leden gratis, niet-leden betalen € 5,00 

Onze Sponsors : ook uw bedrijfslogo kan hier staan

 Initiates file downloadinformatie voor nieuwe adverteerders

Ook uw bedrijfslogo kan hier staan!


Klik op de foto voor meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie