Bekijk online

Mme. Alfred Carriere, Klimroos

Copyright Tilly Vriend

Zomerstorm

Dat tuinieren niet over rozen gaat, heb ik al eens eerder geschreven. Vorige week, net toen ik dacht dat alles in de tuin wel zo'n beetje 'klaar' was voor de open tuin op 16 juni, werd die droom wreed verstoord. Het KNMI had code oranje uitgeroepen en dat bleek niet voor niets. De storm die 's nachts over het land raasde, had verwoestende gevolgen.

In onze regio konden we na het ontwaken de rampzalige omvang van de schade aanschouwen. In onze tuin gingen 4 grote bomen tegen de vlakte, waaronder een 50 jarige tamme kastanje die rakelings langs het huis ging en met wortelkluit en al op de grond lag. Maar de grootste ellende zagen we in Nijeveen. Talloze zeer oude eiken langs de weg waren als luciferhoutjes afgeknapt of finaal ontworteld. Bij Kwekerij Bert Visscher was de achterkant uit de kas gewaaid. En dan de ravage. Iedereen die wel eens een boom heeft gekapt, weet dat die boom vele malen groter is dan hij lijkt als hij rechtop staat.

Op bomen die in blad staan, heeft de wind veel meer vat dan op kale bomen in de winter. Vandaar de grote schade. Wij en vele anderen zijn al dagen bezig om de boel op te ruimen. Gierende kettingzagen i.p.v. vogelgezang. Zo zie je maar weer. Als tuinier ben je aan de elementen overgeleverd. En daar moeten we het mee doen. Wij wensen de mensen met stormschade veel sterkte en goede moed. En ga aanstaand weekend toch maar kijken in een van de open tuinen. Want ondanks alles, groeit en bloeit het dat het een lust is, de rozen en jasmijn geuren en veel vaste planten staan te pronken.

Zie Opens external link in new windowde agenda van Groei en Bloei voor allerlei activiteiten in het land.

Hebt U vragen of opmerkingen over/of een bericht voor de volgende nieuwsbrief, aarzel dan niet en stuur uw bericht naar meppelgroeienbloei@gmail.com Dan kijk ik of ik het kan plaatsen. En als U van e-mailadres verandert, laat het ons dan weten, dan blijft U de digitale nieuwsbrief ontvangen.

Tilly Vriend, voorzitter/webmaster Groei en Bloei Meppel e.o.

Stormschade in Nijeveen

8-16 juni: Nationale Tuinweek /landelijk Open Tuinen Weekend van Groei en Bloei 15-16 juni

Tijdens de Nationale Tuinweek worden er talloze activiteiten in het hele land georganiseerd: van open tuinen, workshops tot fietstochten. Het thema van dit jaar is 'De Levende tuin'. Groei en Bloei heeft een aparte website waarop alle evenementen vermeld staan.  zie: Opens external link in new windowhttps://www.groei.nl/tuinweek/evenementen

Ook in Meppel en omgeving  zijn veel tuinen open tijdens het weekend van 15-16 juni. Kijk voor een overzicht op de website van de afdeling Opens external link in new windowhttps://meppel.groei.nl/index.php?id=12418 Let op: niet alle genoemde tuinen zijn beide dagen open!

Voor een overzicht van de Open tuinen in Drenthe, kijk op de Open tuinen Carrousel Drenthe Opens external link in new windowhttps://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/index.php/deelnemers-landelijk2

Een levende tuin maak je zelf: workshop op 13 juni in Lelystad

Workshop 'Een levende tuin maak je zelf'

Wil jij ook graag een tuin met meer kleur en meer leven? Doe dan tijdens de Groei & Bloei Nationale Tuinweek mee aan de workshop 'Een levende tuin maak je zelf' van IVN Natuureducatie, Vogelbescherming en KNNV Vereniging voor Veldbiologie. Deze workshop is een mooi resultaat van de samenwerking tussen Groei & Bloei en de groene organisaties. In 2,5 uur krijg je van ervaren natuurexperts van Vogelbescherming, IVN en KNNV inspiratie, tips en voorbeelden om jouw tuin aantrekkelijker te maken. Voor jezelf en voor vogels, insecten en andere dieren.

13 juni: Duurzaamheidswinkel in Lelystad

Meer informatie lees je in de flyer over deze unieke workshop.

Internationale Kwekerijdagen Bingerden 14-16 juni 2019

Plantenfeest tijdens de Internationale Kwekerijdagen op historisch landgoed Bingerden

De Kwekerijdagen Bingerden hebben nationaal en internationaal faam verworven. Kwekers en bezoekers kijken lang van tevoren uit naar deze jaarlijkse ontmoeting met bevlogen plantenexperts en plantenliefhebbers. Een unieke gelegenheid om bijzondere aanwinsten voor de tuin te vinden in een prachtige natuurlijke en historische omgeving.

Waar:Huis Bingerden

Bingerdenseweg 21

6986 CE Angerlo

info@bingerden.com

Wanneer:14-15-16 juni 2019

Entree:€ 12 pp per ticket in de voorverkoop; € 14 pp ter plekke

13-14 juli 2019: Open Tuinen Carrousel Drenthe: veel open tuinen in omgeving Roden en Zuidlaren

Op de Opens external link in new windowwebsite van de Open tuinen Carrousel is het complete overzicht te zien van de afdelingen en de tuinen die deze zomer meedoen.

Ga eens kijken bij de deelnemers!