Activiteiten & Actueel

Open tuindag 2019.

 Juli, maand van energie bij de open tuinen dag van Groei en Bloei 7 juli 2019.

 

In juli is de energie op haar maximum. De tuin raakt volgroeid; alles wordt volwassen. Een prachtige tijd. Hebt u zin om mee te genieten van deze mooie dagen? Doe dan mee aan de open tuinendag van Groei en Bloei afdeling Oost Gelre- Winterswijk op zondag 7 juli 2019.

Tuinliefhebbers in Zieuwent willen u graag hun tuin laten zien. Op de fietsroute er naar toe volgt u voor een deel de kerkpaden. Ook de autoroute brengt u langs alle tuinen. U bent van harte uitgenodigd bij de volgende deelnemers!

 

Een bijzondere start met de Hof van Lof

 

In de pastorietuin van de Werenfriduskerk midden in Zieuwent, bevindt zich de Hof van Lof. Dit is een symbolische tuin waar met planten en struiken het kerkelijk jaar wordt uitgebeeld. In de binnenste border van Advent - Kerst – Pasen – Pinksteren tot Allerheiligen; in de buitenste border worden personen die tot de verbeelding spreken door planten en struiken gesymboliseerd.

 

Een prairietuin met veel belevingswaarde

 

Familie Wopereis, Ruurloseweg 5A

Een voortuin, aangelegd volgens het concept prairietuin (bloementuin),  

Een tuin met veel bloemen ondersteund door grassen. De tuin heeft weinig onderhoud nodig, omdat het aangelegd is in een dikke laag lavagesteente. De tuin heeft door het jaar heen een wisselende bloei en is ook in de winter aantrekkelijk met veel belevingswaarde.

Daarnaast een pas aangelegde struikentuin welke aantrekkelijk is voor vogels.

 

Jan en Els laten graag zien wat ze tot nu toe hebben bereikt

 

Familie Spoorendonk Ruurloseweg 6

Na 35 jaar een stadstuin te hebben gehad in het westen van het land, zijn we 3 jaar geleden de uitdaging aangegaan om van een grotendeels overwoekerd en door omstandigheden verwaarloosd stuk grond van zo'n 2500 vierkante meter een mooie lichte tuin te maken. We zijn begonnen met het rooien van 25 bomen (o.a. een wilg van 16m hoog en 1 m. doorsnede) en ongelofelijk veel struikgewas. Toen zagen we pas wat een mooie ruimte we hadden en zijn stukje bij beetje opnieuw gaan indelen met plaatsing van nieuwe planten en struiken. Tot nu toe is het resultaat een prachtig grote tuin met hier en daar een beschut hoekje. Natuurlijk zijn we nog lang niet klaar, maar laten graag zien wat we tot nu toe bereikt hebben!

 

Zo weinig mogelijk onderhoud was het doel. Is dat ook gelukt in deze 3ha grote tuin?

 

Familie Harbers, Boersweg 7

Toen wij in 2009 bijna 3 ha kale weidegrond moesten gaan omvormen tot tuin stond ons daarbij voor ogen om in de toekomst zo weinig mogelijk tijd aan onderhoud te besteden. Gekozen werd voor twee kikkerpoelen, houtsingels, een boomgaard, een (zwem-)vijver en 350 meter heg bedoeld als vlechtheg. Alles was kaal, de groei kon ons niet snel genoeg gaan.

Nu, 10 jaar later, kunnen we constateren dat de natuur behoorlijk zijn werk heeft gedaan. Alleen… Er moet wel gewerkt worden…Het grasland twee keer per jaar maaien en afvoeren om te verschralen en de bloeirijke vegetatie te ontwikkelen en de biodiversiteit van insecten en andere dieren te vergroten. De houtwallen eenmaal per 10 jaar afzetten om de onder begroeiing dicht te houden en daarmee interessant voor het wild. Het jaarlijks snoeien van fruitbomen, knippen van de heggen twee keer per jaar en wekelijks gras maaien. Al met al besteden we toch wel zo’n 4 tot 6 uur per week aan onze tuin. Voor ons hoeft het niet allemaal mooi glad en strak te zijn om er van te kunnen genieten!

 

Op slag verliefd op deze bijzondere tuin

 

Jacqueline en Nicolette Ruurloseweg 30A

Toen wij deze tuin in 2016 voor het eerst zagen, waren wij op slag verliefd.
Blikvanger was de blauwe regen die op twee plaatsen in de tuin weelderig bloeide. Toen we daar onderdoor liepen, zagen wij allemaal kleinere tuintjes links en rechts van het pad, waarin mooie planten, bloemen en grassen groeiden.

De tuin is door binnenhuis- en tuinarchitect Marcel Wolterinck, de broer van de voormalige eigenaresse, ontworpen.
In 2017 verhuisden we vanuit het westen hierheen en in 2018 is er een deel bijgebouwd aan ons huis, waarbij we helaas 2 tuintjes hebben moeten opgeven. Hier ligt nu een terras, dat nog verdere beplanting krijgt.
Het is een hele uitdaging om deze tuin, met ook veel verschillende heggen, zo mooi te houden en te onderhouden.
 

Altijd al benieuwd geweest naar het hopveld? Hogenelst Hop nodigt je van harte uit

 

Familie Hogenelst Wilgendijk 1, tevens rustpunt

In het voorjaar van 2017 is op de hoek van de Wilgendijk en Kunnerij in Zieuwent een hopveld aangelegd. Reinier en Riet Hogenelst telen er diverse soorten hop. Deze snelgroeiende plant klimt in de zomer langs leidraden tot 6 meter hoog en vormt zo een bijzondere aanblik in het coulisselandschap. Vanaf half juli vormen zich de hopbellen, die na een week of zes rijp zijn en dan voldoende lupuline bevatten. Lupuline is het stofje waar het bierbrouwers om te doen is. Het zorgt nl. voor de bitterheid en het aroma van bier. De hop wordt geteeld zonder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wil je meer weten over de teelt en de planten eens van dichtbij bekijken, bezoek dan het hopveld. Bovendien kun je tegen een kleine vergoeding een kop koffie, thee of fris drinken. 

 

Er is veel te genieten bij KoffieSköpke de Olde Moat    

 

Familie ten Have Oude Maat 2, tevens rustpunt

‘De Olde Moat’ is een natuurgebied, bestaande uit kikkerpoelen, moeras, bos en een bloemenrijk weiland. Midden in het gebied loopt de Baakse Beek, die bij hoog water overstroomt. Sinds kort is er een wandelpad aangelegd, zodat iedereen kan genieten van de mooie natuur. Je ziet veel weide- en watervogels en ook de ijsvogel komt ieder jaar terug. Er is zelfs een nest geplaatst voor de ooievaar.

Op het erf van ‘de Olde Moat’ is een schuurtje gebouwd in de stijl van vroeger. Met hergebruik van de bouwstenen en dakpannen van de oude boerderij uit 1811. Hier kun je heerlijk zitten en genieten van een lekker kopje koffie. En van het uitzicht. Achter het Sköpke is een tuin aangelegd met struiken, bomen en een wildbloemenveldje. Kom, ziet en geniet. Elke dag open, toilet en oplaadpunt aanwezig.

 

Maak kennis met mini-camping de Appelboom en de beeldengroep het Angelus

 

Mini-camping De Appelboom Ottersweg 2

De natuurlijke vijver is een heerlijk plekje om te genieten van het prachtige concert door ons “kikkerkoor”. Daarnaast doen de vogels ook mee met hun prachtige gezang!

Tijdens uw rondgang om de vijver ziet u allerlei fruitbomen, onze groentetuin en de familie “kip”. Op onze camping staat verder een prachtige kunstwerk met als titel "Het Angelus" gemaakt door Marion Bauhuis. Dit werk is geïnspireerd op het beroemde schilderij van Jean-Francois Millet, te zien in museum Musée dÓrsay te Parijs.
Aan het eind van de dag staan een boer en boerin op het land, na hard werken, in gebed verzonken. Op de achtergrond is de kerktoren te zien, een icoon van het boerenleven.

Van weidegrond naar gewijde grond, hoe mooi wil je het hebben?

 

De Groene Kathedraal, begin Rouwhorsterdijk kruising Zegendijk

De Groene Kathedraal is een project van de stichting Distelkring, een Zieuwents initiatief dat natuurlijke projecten ontwikkelt die een langdurige dialoog aangaan met het bestaande landschap.

Het zuilenplan van de Zieuwentse Werenfriduskerk is hier op ware afmetingen aangeplant met Italiaanse populieren, die uitgroeien tot de Groene Kathedraal van de Achterhoek. In de toekomst al van ver te zien, oprijzend uit het omliggende landschap.

Aan de achterkant van de Groene Kathedraal vindt U de start van het Kienbanepad, een route van 2.5 kilometer over agrarisch terrein.

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST