Terugblik op seizoen 2018-2019

Normaal is juni de maand dat er volop groei waarneembaar is in de tuinen. Zeker nu de zomer op de kalender ook echt begonnen is. In tuinen waar de waterhuishouding in de bodem goed is groeien de planten goed en vertonen een flinke groeispurt. Echter de droogte van 2018 is nog steeds merkbaar aan de lage grondwaterstand in de diverse regio’s van onze afdeling en aan de droogte in sommige tuinen. De ondergrond op de tweede en derde “steek” diepte is in veel tuinen nog erg droog. Zeker op de zandgronden heeft dit consequenties voor de plantengroei, immers op die diepte zit nauwelijks water waardoor de flora ernstig hinder daarvan zal ondervinden. Controleer daarom regelmatig de vochttoestand van de grond en tref de juiste maatregelen om de waterhuishouding in uw tuin op peil te houden of te brengen.
Nu het jaar er weer bijna voor de helft op zit kijk ik met veel genoegen terug naar de activiteiten die de verschillende commissies in het voorbije eerste en  tweede kwartaal hebben georganiseerd.
- Allereerst stel ik vast dat onze website up to date is en dat heel veel interessante informatie hierop te vinden is. Bovendien wordt de agenda goed bijgehouden. U hoeft dus niks te missen!
- Nieuw was de avond bedrijfsexcursie met rondleiding door het bedrijf in het Tuincentrum ‘Bij Stox’ in Venlo. De heer Peter Stox ontving persoonlijk het gezelschap en hield een prima verhaal over het bedrijf.
- De meerdaagse tuin- en cultuurreis naar Sicilië was voor alle deelnemers een boeiende en onvergetelijke reis.
- De bustocht naar het landelijke evenement ‘Gardenista’ in Ophemert bleek erg in de smaak te vallen bij de deelnemers. Veel waardering voor de locatie als geheel en in het bijzonder voor de verrassende bloemschikpresentatie op het landgoed. Hopelijk in 2020 een vervolg hierop.
- De plantenruilmarkt in Hegelsom bleek weer een aantrekkelijke activiteit te zijn. Een mooie locatie, veel bezoekers  en er werd flink geruild.
- In het eerste weekend van de landelijke Nationale Tuinweek in juni 2019 hield onze afdeling voor de leden de Open Tuinendag in de regio Leunen, Oirlo en Meerlo. Vier tuinbezitters stelden hun tuinen gastvrij open voor onze leden en ik ben er van overtuigd dat velen die dag van de fraaie tuinen hebben genoten.
Commissieleden namens alle deelnemers hartelijk bedankt voor het vele werk dat jullie in de voorbije twee kwartalen voor de vereniging hebben verricht. Jullie inspanning kunnen we echt niet missen!
Daarom stoppen we er nu een paar maanden mee en wensen iedereen een welverdiende vakantie toe. Veel zon, veel rust en hopelijk alle dagen genieten van de tuin waaraan je al vanaf de herfst vorig jaar hebt gewerkt om hem nu zo mooi mogelijk te krijgen.
De opening van het seizoen 2019-2020 vindt plaats op zaterdag 7 september a.s.. We bezoeken dan boomkwekerij’ ‘Lakei’  in Lottum. Ik vertrouw er op heel veel leden dan te mogen verwelkomen op deze prachtige kwekerij.
De cursussen bloemschikken, seizoen 2019-2020 starten a.s. oktober weer met een geheel  nieuw programma. Het docententeam is bezig met de voorbereidingen om de cursussen komend jaar weer prima te laten verlopen.  Na een welverdiende vakantie staan de docenten te popelen om weer te beginnen. Schroom niet om je op te geven, want dan ben je verzekerd van leuke avonden in het winterseizoen en…. je brengt iedere cursusavond een geweldig mooi zelfgemaakt bloemstuk mee naar huis. Wat wil je nog meer?
De eerste lezingavond wordt maandag  23 september gehouden met het interessante onderwerp ’Fruit uit eigen tuin verwerken’ . Laat je verrassen.
In deze Groenwijzer en op onze website vind je alle informatie over de komende activiteiten van onze vereniging.

Fijne vakantie!

Chrit Hovens, voorzitter

Als u de foto's van deze avond wilt zien, Opens internal link in current windowklik dan hier.

In de tekst over deze lezing kunt u enkele links naar websites aantreffen. Hier kunt u meer achtergrond informatie vinden over dit specifieke onderwerp.

De geur van succes - Blik op de Tuin no. 916
voor t eerst parkieten aan mn plant