Activiteiten & Actueel

Groenbericht juli - augustus totaal

61e jaargang nr. 4 – juli/aug. 2019

afz. Groot Hertoginnelaan 11

2517 EA Den Haag

 

               

 

Het Groenbericht voor de maanden juli en augustus 2019

Tweemaandelijks bericht van de afdelingen Delft, Den Haag,

Leidschendam, Rijswijk en Wassenaar

 

Elk lid van de KMTP/Groei&Bloei kan deelnemen aan alle in

dit bericht opgenomen activiteiten.

 

Agenda voor de maanden juli en augustus 2019

Do. 4-7    Zomeravondfietsen                                        afd. Delft

Za. 13-7  Dag van de Roos – Westbroekpark                            afd. Den Haag

Za. 13-7  Bezoek Dag van de Roos – Westbroekpark    afd. Wassenaar

Wo.   14-8                                                   Bezoek Stadstuin Rusthout                                   afd. Leidschendam

Za. 17-8  Groenochtend – onderhoudsarme tuin            afd. Den Haag

Do. 22-8  Excursie midden-Brabant                               afd. Den Haag

Do. 29-8  Bezoek Fa. Griffioen Boskoop                       afd. Wassenaar

Ma. 16-9  Lezing Besdragende planten                          afd. Leidschendam

Di.  17-9  Nazomerschikking                                         afd. Den Haag

Do. 19-9  Uitslagenavond voortuinkeuringen                  afd. Den Haag

Za. 21-9  Bezoek Westlands museum en druivenkas      afd. Delft

 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

Let op: Het volgende Groenbericht verschijnt rond 1 september 2019.

Geen bericht ontvangen? Meld dit aan Liesbeth Hazekamp, tel. 070-3654445

email: info@denhaag.groei.nl.

AFDELING DELFT en omstreken

Website: http://delft.groei.nl Informatie: info@delft.groei.nl


Aanmelding activiteiten

De aanmelding voor uw activiteit is definitief in volgorde van betaling. Annuleren kan tot 7 dagen voor de activiteit. Het geld wordt teruggestort minus € 2.50 administratiekosten.

 

Zomeravondfietsen.

Donderdag 4 juli: 19 uur.

Startpunt : Parkeerplaats Schuijlenburchstraat, 2614 CB Delft

Op deze hopelijk mooie zomeravond fietsen we met elkaar langs verrassende, vaak onbekende paden in onze eigen omgeving. Buiten de stad zijn er al snel groene paden waar je voelt dat we in een polderland wonen.

We gaan bij deze tocht o.a. op bezoek bij de levende Buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden en maken kennis met wat daar aan inspirerende biologische activiteiten ontplooid worden als de Honey Highway en de moestuin niet te vergeten.

We sluiten de avond gezellig af in de tuin van een van onze leden.

 

Kosten : Geen

Aanmelden vooraf is niet nodig

Informatie : 06 14449401 

 

Voor in de agenda :

‘Ode aan de Westlandse druif’

Zaterdag 21 september: 13 – 16.30 uur

Bezoek aan het Westlands museum met zijn moestuin en een rondleiding bij de Sonnehoeck, een historische druivenkwekerij

Voor meer informatie over de activiteiten kijk op onze website: http://delft.groei.nl. Meld U dan daar graag aan voor de nieuwsbrief. Als U uw e-mailadres recent heeft veranderd graag opnieuw aanmelden.


 

AFDELING DEN HAAG

Secretariaat en Ledenadministratie: Groot Hertoginnelaan11 2517 EA 070-365 44 45 email: info@denhaag.groei.nl website: www.denhaag.groei.nl


Dag van de Roos in het Westbroekpark.

Op zaterdag 13 juli van 10.00 – 16.00 uur is in het Rosarium van het Westbroekpark de traditionele “Dag van de Roos”. Die dag wordt in het park de 59e editie van het Internationale Rozenconcours gehouden en voor het eerst wordt dat georganiseerd samen met het publieksevenement “de Dag van de Roos”.  Het publiek kan, met een app, voor de publieksprijs de mooiste roos uit het park kiezen. Nog meer dan andere jaren heerst er dan in het park de sfeer van een Engelse fair.

Er zijn kramen van de diverse groene verenigingen, de Rozenvereniging en een verkoopstand met de prachtige rozen van Belle Epoque. En natuurlijk zijn er voor het terras bij de vijver, drankjes en versnaperingen en activiteiten voor kinderen.

Uiteraard is ook uw eigen Groei & Bloei aanwezig met een uitgebreide plantenaanbod en een doorlopende demonstratie corsages maken voor op de hoeden of de jurken van de dames. Deze corsages zijn natuurlijk te koop.

Herman Poelsma zal als plantendokter alle groene vragen beantwoorden.

Neem als u de ruilbeurs bezoekt verpakkingsmateriaal mee en als u planten binnenbrengt, zorg er dan voor dat de plantjes geworteld en opgepot zijn anders zijn ze in de buitenlucht direct slap. Vergeet niet naam, kleur en hoogte te vermelden.

Neem om parkeerproblemen te voorkomen het openbaar vervoer, (in die omgeving is het overal betaald parkeren) bus 21/ tram 9 halte Nieuwe Parklaan.

Groen & Doen bij Groei&Bloei

1. Groenochtenden

Er is in juli geen ruilbeurs op de Stadskwekerij, u kunt ons vinden op 13 juli in het Rosarium van het Westbroekpark.

Zaterdag 17 augustus is er weer de maandelijkse plantenruilbeurs op de Stadskwekerij, Kwekerijweg 8a (toegang via de Badhuisweg) open van 9.45 tot 11.45 uur. Graag de planten voor 10.15 uur binnenbrengen en liefst met de naam en de kleur erbij.

Om 10.45 uur hebben we Halsema Hoveniers bereid gevonden om te komen vertellen hoe we door slim gebruik van bodembedekkers een onderhoudsarme tuin kunnen creëren.

Gelukkig zijn we de tijd voorbij dat we bij “onderhoudsarm” alleen dachten aan tegels en potten. Maar we willen ook niet meer terug naar “grasveldje en bordertje”. Paul Halsema zal ons kunnen helpen met tips voor die moderne tuin met weinig onderhoud.

Augustus is een goed moment om de tuin door te lopen en te kijken of er planten zijn die al in het zaad zijn. Wij willen graag zaad hebben voor de ruilbeurzen in het voorjaar. U hoeft het echt niet in porties te verdelen, gewoon in een enveloppe of potje, maar wel gedroogd en geschoond, dus niet een zak vol papaverbollen! Hoe meer mensen zaad binnen brengen, hoe uitgebreider ons assortiment is! Inleveren op de ruilbeurzen. Inl. Anne Kingma, tel 06-50671633,

e-mail: a.kingma@kingmamail.nl

2. Bloemschikken

Bloemschikken september 2019

Dinsdagavond 17 september, aanvang 20.00 uur  Kantine Stadskwekerij,  Nazomerschikking o.l.v. Lia Ruis.

 Nadere gegevens en kosten volgen in ons groenbericht van september/oktober, of zo vlug als mogelijk is op de website: www.denhaag.groei.nl onder het kopje activiteiten & actueel.

Maar u kunt zich al vast aanmelden. Voorlopig graag zowel bij Liesbeth Verster, tel: 323 35 06 of e-mail: liesbeth.verster@ziggo.nl als bij Anne Kingma a.kingma@kingmamail.nl.

 

Betalingen vooraf op betaalrekening NL41INGB0003428311 t.n.v. KMTP afd. Den Haag o.v.v. nazomer . Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermelden. Neem zelf een mes en schaar mee en een draadtang.

EXCURSIES

Excursie naar Midden Brabant op 22 augustus 2019

Deze excursie brengt ons naar midden-Brabant waar we 3 tuinen gaan bekijken en vervolgens een bezoek brengen aan de kwekerij van Yvonne Zeelenberg in Dongen. Alle tuinen en de kwekerij liggen vlak bij elkaar, zodat we tussendoor weinig tijd kwijt zijn.

We beginnen in De Tuynkamer in ‘s-Gravenmoer een tuin van 2700 m2, waar we na de koffie/thee en iets lekkers een uitleg krijgen over het ontstaan en de inrichting van de tuin en daarna een rondleiding.

Vervolgens gaan we naar Kaatsheuvel, naar de tuin De Dijkgaerd, een tuin van 6200 m2. We gebruiken daar de lunch, gezellig aan een aantal lange tafels op het overdekte terras met uitzicht op de vijver. En natuurlijk krijgen we ook een rondleiding door de tuin.

Tuin nr. 3 is het Hof ’t Einde in Loon op Zand, een tuin van 5000 m2. Een natuurlijk ogend geheel met vloeiende lijnen, een mooie wandeltuin met veel afwisseling, waarvan een heerlijke rust uitgaat. Tegenover de tuin lopen op het weiland Alpaca’s. Wie wil kan deze leuke dieren een bezoekje brengen.

Tot slot gaan we naar Dongen. Yvonne Zeelenberg heeft daar sinds ze met haar kwekerij weg moest van Sion, Rijswijk, weer een prachtige kwekerij. Het werd hoog tijd dat de Haagse afdeling van Groei&Bloei, die zulke goede contacten met haar heeft, daar eens een bezoek bracht.

We hopen rond 18.00 uur weer terug te zijn in Den Haag.

We vertrekken om 9.00 uur vanaf het Centraal Station bij de halte van de internationale bussen op de Schedeldoekshaven (deze straat loopt naast en evenwijdig aan het hoger gelegen Prins Bernhardviaduct).

De kosten zijn € 45,- voor leden en

€ 55,-voor niet-leden. Dit is incl. entrees van de tuinen, koffie/thee, lunch en fooi voor de buschauffeur. U kunt het bedrag overmaken op de ING rekening NL42INGB 0003 428311 t.n.v. KMPT afd. Den Haag o.v.v. Brabant. Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam vermeden.

Aanmelden t/m 13 augustus bij Sara de Cock tel. 070 3281478/mail senp.decock@planet.nl. of bij Ria Smits tel. 070-3683966/ mail: hmsmitsdebruin@hotmail.com. Hierbij graag uw adres en telefoonnummer vermelden en of u wel of geen lid bent.

Alleen op 22 augustus zijn de mobiele nummers 06-51466545 (Nelly Vink) en 06-12518021 (Liesbeth Hazekamp) bereikbaar. De excursie gaat door bij een minimum deelname van 25 personen. Uw betaling, nadat u zich hebt aangemeld, geeft recht op deelname. Bij niet doorgaan van de excursie krijgt u hiervan uiterlijk 8 dagen voor het vertrek bericht en wordt het hele bedrag teruggestort. Indien u zelf de excursie annuleert tot 8 dagen voor vertrek ontvangt u uw geld terug minus € 12,50 administratiekosten, maar bij annulering binnen 8 dagen voor vertrek vindt geen terugbetaling plaats.

vooraankondiging

Prijsuitreiking voortuinkeuringen

Op donderdag 19 september om 20.00 uur zullen weer de prijzen worden uitgereikt van de voortuinkeuringen van dit jaar. We zijn daarvoor te gast in de grote zaal van zorgcentrum “Duinhage”, De Savornin Lohmanlaan 202 in Den Haag. Door 15 wijken, verdeeld over de gehele stad, zijn de keurders op pad gegaan en het resultaat laten wij die avond zien.

Voor de pauze zal Fransje van Dorp, redacteur van Groei&Bloei, de hoofdprijzen uitreiken.

Na de pauze volgt de uitreiking van de verschillende wijkprijzen. Alle prijswinnaars krijgen tijdig bericht. De keurders en de sponsors ontvangen een persoonlijke uitnodiging, maar ook alle andere leden zijn van harte welkom.

Ook dit jaar zijn er v.a. 19.30 uur en in de pauze bijzondere bloembollen te koop.

Duinhage is per openbaar vervoer te bereiken met Randstadlijn 3 en de buslijnen 23 en 24.

Kijk ook op de website www.denhaag.groei.nl

Meld u daar aan voor de nieuwsbrief.

.


 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

 

AFDELING LEIDSCHENDAM e.o.

Secr: Abr. Douglaslaan 131, 2273 GR, Voorburg, tel. 070 3877021.

Ledenadm: Frekeweg 118, 2263 KB, Leidschendam, tel. 070 327 26 26

website: http://leidschendam.groei.nl


LEZINGEN

Er zijn bij de afdeling Leidschendam in de maanden juli en augustus geen lezingen. De eerstvolgende lezing is op maandag 16 september over Besdragende planten door Frans van der Graaf. Zeker een aanbeveling. Meer info hierover in het volgende Groenbericht.

 

EXCURSIE

Bezoek Stadstuin Rusthout op 14 augustus. (incl. rondleiding)

Stadstuin Rusthout is sinds april 2013 volop in ontwikkeling en leeft in alle opzichten.

In de Stadstuin bevindt zich een prachtige bloementuin, een fruitallee met veel soorten fruit, een moestuin en mini moestuintjes, dieren en een speelmogelijkheid voor kinderen. Men kan elkaar hier ontmoeten, dingen leren over de natuur en over de herkomst van ons voedsel.

Stadstuin Rusthout wordt ontwikkeld en beheerd door de Stichting Vrienden van Rusthout. Deze Stichting heeft ten doel de ontwikkeling van en het beheer over de – bij voorkeur ecologische – stadstuin. De Stichting kent alleen vrijwilligers. Sinds kort is er een nieuw bezoekerscentrum gerealiseerd dat eind augustus officieel geopend wordt.

De Stadstuin Rusthout is een oase van rust te midden van het drukke Leidschendam.

 

Op woensdagmiddag 14 augustus brengen wij een bezoek aan deze stadstuin. Tijdens de rondleiding is er aandacht voor ecologisch tuinieren.

We verzamelen om 13.00 uur voor de ingang van de Stadstuin aan de Noordsingel 3 tegenover de parkeergarage van Leidsenhage. De kosten bedragen € 5,- ìncl. rondleiding en een kopje thee met iets lekkers uit de Stadstuin. Betalen kan voor aanvang van de excursie aan Anneke Olsthoorn.

 

Gehele jaar tot 21 september “Tuinmetamorfosewedstrijd”.

Ook dit jaar organiseert Groei & Bloei een Tuinmetamorfosewedstrijd, waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Natuurlijk had u op 8 juni een tegel kunnen inleveren bij de Stadstuin Rusthout en daar 2 leuke planten voor terug kunnen krijgen. Maar het is nog veel mooier als u een stapje verder gaat en een werkelijke metamorfose in uw tuin of op uw balkon teweeg kunt brengen, door een dicht geplaveid deel om te toveren tot een ware groene oase. U dient daarmee meerdere doelen: een beter leefklimaat voor u zelf maar ook voor de dieren in de tuin, een betere afwatering van hemelwater, en niet in de minste plaats, een kleurrijker uitzicht voor uzelf.

Wat moet u doen om een kans te maken op een van de aantrekkelijke prijzen? Maak een foto vóór en een foto ná de tuinmetamorfose. Tip: Kies daarvoor de meest optimale groei- en bloeimomenten in uw tuin, liefst met licht bewolkt weer. Stuur uw beide foto’s vóór 21 september a.s. via de mail naar:

 info@leidschendam.groei.nl.

Een deskundige en onafhankelijke jury zal de inzendingen beoordelen. Op een feestelijke bijeenkomst in het najaar zal de uitslag bekend worden gemaakt. De datum en locatie wordt later bekend gemaakt, Deelnemers ontvangen een uitnodiging.

Heel veel succes toegewenst. We zijn enorm benieuwd naar de resultaten!

 

(vooraankondiging)

Cursus Tuinonderhoud najaar 2019

Groei & Bloei, afdeling Leidschendam organiseert dit najaar opnieuw een “cursus tuinonderhoud”.

De lesstof wordt aangeboden met behulp van PowerPoint -presentaties met theorie, praktische voorbeelden van de behandelde onderwerpen plus een aantal zeer illustratieve instructie-filmpjes. Deelnemers ontvangen een uitgebreid naslagwerk.

Waar en wanneer?

Op vijf dinsdagavonden: 24 sept 1, 8, 15 en 22 oktober 2019

In het ECO-gebouw van Stadstuin Rusthout, Noordsingel 3 (t.o. parkeerplaats Leidschenhage).

Aanvang: 19.30 uur tot ca 21.45 uur.

In de nieuwsbrief van sept-okt vindt u uitgebreide informatie.

Wilt u nu al informatie en/of aanmelden dat kan: via e-mail jan.gonnie@alpineflowers.nl

of telefoon 070 327 8959 (na 19.00 uur).

 

Tip voor in de zomer als het regent:

Rijksmuseum van Oudheden in Leiden - Middeleeuwse Tuinen t/m 1 september 2019. https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/middeleeuwse-tuinen/

 

 


 

 

AFDELING RIJSWIJK

Secretariaat: Prunuskade 29 2282 DX Rijswijk. tel:070-3901357 email: info@rijswijk.groei.nl

website:www.rijswijk.groei.nl


Programma Cursussen Najaar 2019

Moderne bloemsierkunst

4 dinsdagavonden: 17/9, 15/10, 12/11, 10/12

In een ritme van om de 4 weken maken we een verrassend stuk. Er wordt gewerkt op een mee te brengen schaal of vaas, of misschien nog iets anders .Dat wordt kort voor de lesavond via een mailtje of telefoontje meegedeeld.

Kosten incl. bloemen     € 43,50

Voor leden Groei&Bloei: € 39,50

Betalingscode = B2

Bloemschikken “Kiest u maar”

5 maandagavonden: 14/10, 28/10, 11/11, 25/11, 9/12

De cursisten bespreken het idee voor wat zij de volgende les willen maken, soms aan de hand van een afbeelding. Dat kan ook af en toe een Ikebana schikking zijn als de cursisten een kenzo (prikker/fakirbed) hebben of willen aanschaffen.De docent maakt een voorbeeldstuk, maar iedereen is vrij het na te maken of er een persoonlijke vorm aan te geven.

Kosten incl. bloemen    € 54,50

Voor leden Groei&Bloei            € 49,50

Betalingscode = B3

Hobbyclubs

Deze groepen zijn voor wie al over de nodige vaardigheden beschikt en het leuk vindt een opgegeven thema zelf creatief vorm te geven.

Hier is ook een ochtendgroep.

Hobby 3

7 woensdagavonden: 18/9, 2/10, 16/10, 30/10, 13/11, 27/11, 11/12

Kosten cursus exclusief bloemen € 55,--

Betalingscode = H3

Hobby 4

7 dinsdagochtenden: 17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 12/11, 26/11, 10/12

Kosten exclusief bloemen         € 55,--

Betalingscode = H4

Wie doorgaat met de cursus/groep kan dat bij de gastvrouw opgeven.

 

Informatie en opgave: mw. E. van Wijngaarden, tel. 070-3965469/e-mail: els@e-van-wijngaarden.speedlinq.nl

De betaling dient uiterlijk 14 dagen voor de aanvang van de cursus overgemaakt te zijn op rekening NL88 INGB 0001 6680 00 t.n.v. Voorl.Cie.KMTP afd.Rijswijk, 2286 CN Rijswijk.

Op de bankoverschrijving graag ook uw eigen naam en de betalingscode vermelden. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van uw betaling.

 


 

Wilt u het groenbericht liever digitaal dan per post ontvangen?

Spaar papier en portokosten en meld u aan bij info@denhaag.groei.nl

 

 

 

AFDELING WASSENAAR

Secretariaat en Ledenadministratie: Joh. De Wittstraat 20 2242 LB Wassenaar tel. . 0651005946 wwestgeest8@gmail.com website: wassenaar.groei.nl


Bezoek aan het Westbroekpark.

Op zaterdag 13 juli, bezoeken we vanaf 10.30 uur het Westbroekpark op “De Dag van de Roos”.

Op deze dag worden de kwekersresultaten van rozenkwekers vanuit de gehele wereld gekeurd en worden eind van de middag de prijzen toegekend aan de winnende rozen.

Dit park van ca. 18 ha. herbergt een rosarium met ca 20.000 rozen in 300 soorten. Daarnaast is er ook een groot aantal soorten vaste planten te bewonderen en is er een beeldenroute door het park.

De afd. Den Haag van Groei&Bloei is er met een plantenmarkt en informatie over rozen, er zijn kraampjes van groene verenigingen, activiteiten voor kinderen, een verkooppunt van rozen van Belle Epoque  en er is catering.

De ingang van het park ligt aan de Kapelweg. Op die dag kan daar door bezoekers niet geparkeerd worden dus bent u aangewezen op het openbaar vervoer of de fiets

Het park is bereikbaar met tramlijn 9, halte Nieuwe Duinweg of bus 21, halte Nieuwe Parklaan.

Info: Wim Westgeest tel.: 06 51005946 en email: wwestgeest8@gmail.com

Ber Hubben tel. 070 5117660 en email: beringe@casema.nl

 

Bezoek vaste plantenkwekerij Fa. Griffioen te Boskoop.

Op donderdag 29 augustus, om 10.30 uur, is onze afdeling welkom op de vaste plantenkwekerij van Bert Griffioen. Dit is de laatste keer dat Bert ons kan ontvangen in zijn hoedanigheid als eigenaar. Het bedrijf omvat in totaal 10 ha. kwekerij, waarvan 6,5 ha. gelegen is in Boskoop,  Er worden jaarlijks ca. 5 miljoen planten geproduceerd in 625 soorten en variëteiten en deze worden op duurzame wijze gekweekt. Er staan ook bijenkasten op de kwekerij. In de loop der jaren is een assortiment planten ontwikkeld dat zich kenmerkt door bloeirijkheid en een snelle bodembedekking, zodat onkruiden weinig kans krijgen. Op de kwekerij krijgt u tips over het gebruik en het onderhoud van vaste planten.

De duur van de rondleiding bedraagt ca. 2 uur en we worden onthaald met koffie en thee.

Het bedrijf is gelegen aan de Insteek 54 te Boskoop.

Wij vertrekken om 9.45 uur vanaf het parkeerterrein achter de winkels aan het Stadhoudersplein. Deelnemers aan deze excursie kunnen tegen een geringe vergoeding meerijden met de bestuursleden.

Aanmelding en Info: zie hiernaast.

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915