De trots van ... Agnès de Brey

Vorig jaar vertelde Agnès mij dat haar tuin veranderd was. Kom je een keer langs? Ik ben er zo blij mee.

Twee jaar geleden interviewde ik Agnès over haar stadstuin, die zij eigenhandig veranderd had toen zij in 1986 met haar gezin naar het familiehuis verhuisde. Zowel haar ouders, haar grootouders als de overgrootouders hebben in het 400 jaar oude, monumentale huis gewoond. Toen haar ouders in het huis gingen wonen, ontwierp tuinarchitect Mien Ruys de tuin. Agnès’ vader was kunstschilder en zijn inspiratiebron waren de vele bloemen die in de ommuurde stadstuin groeiden. Als klein kind kreeg Agnès haar eigen kleine stukje tuin waardoor haar liefde voor tuinieren ontstond.

Agnès voelde zich happy met haar tuin. Alleen, op het moment dat haar gezondheid haar twee jaar geleden in de steek liet, realiseerde Agnès zich dat zij twee keuzes had, namelijk naar een appartement verhuizen of de tuin laten veranderen in een onderhoudsvriendelijke tuin. Agnès belde Truus Peerdeman om advies en Truus zag goede mogelijkheden voor deze leuke locatie. Truus heeft twee tuinontwerpen gemaakt, waarvan voor Agnès en Henk één duidelijk de voorkeur had.

Bij beide tuinontwerpen is Truus uitgegaan van de Magnoliaboom (beverboom) die in het middelpunt van de tuin staat. Na een paar persoonlijke aanpassingen, zoals gras- i.p.v. grindvlakken, heeft Jaap van Reeuwijk in het voorjaar van 2011 de tuin aangelegd. De tuin is helemaal gestript, alleen de Magnoliaboom en de vijver zijn niet verplaatst. Op aanwijzingen van Agnès werden de Hortensia’s, door haarzelf gestekt en al jarenlang haar lievelingsplant, door Jaap verplaatst. Voor het tuinhuis is een border met door Agnès gestekte buxusplanten aangelegd.

Agnès heeft de beplanting van de tuin zelf uitgekozen. Voor haar geen exclusieve planten, nee, maar planten die bij haar passen: Anemone hybrida’s (herfstanemonen), Distels, Aquilegia (Akelei) Pulmonaria (Longkruid), Alchemilla’s (vrouwenmantel), diverse soorten Geraniums (ooievaarsbek), Digitalis purpurea (vingerhoedskruid), Hosta’s (rondom de Magnolia), Astrantia’s, Pioenrozen, Delphinium (ridderspoor), een paar rozen op stam, een paar klimrozen, een Viburnum (sneeuwbal), diverse soorten clematissen en twee appelboompjes die nu helaas ziek zijn (ze hebben de mazelen) en binnenkort verwijderd worden. In de hoek van de tuin staan een paar hanggeraniums.

Agnès plant de borders niet bewust op kleur, wel gaat haar voorkeur naar uit naar witte, roze, blauwe en paarse tinten. Kleuren die zij absoluut niet mooi vindt, zijn oranje, rode en gele kleuren, met uitzondering van de Alchemilla.

Hoewel Agnès jarenlang de tuin alleen heeft onderhouden, doet zij dit tegenwoordig samen met haar man. Er is een taakverdeling: Henk maait het gras, houdt de vijver schoon en snoeit dikke takken, Agnès verzorgt en knipt de bloemen en snoeit en begeleidt de klimplanten. Door de nieuwe tuinindeling kan zij nu gemakkelijker alle planten verzorgen en snoeien.

Een jaar na de verandering van de tuin is Agnès er nog steeds blij mee. Er is meer ruimte in de tuin, maar ook meer tijd om van de tuin te genieten. Het is een goede beslissing geweest. Door de plantenkeuzes is het helemaal Agnès’ tuin geworden. Haar tuin is veranderd van een romantische in een meer designtuin, maar is daarbij ook een kleurrijke gevoelstuin gebleven. Agnès’ advies is hetzelfde als in 2009: doe wat je zelf leuk en mooi vindt en wat bij je past.

Vergelijk het resultaat eens met de trots van Agnès in 2010!!

Het begin
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog