Diversen

Bezoek aan Agnes' kruidentuin

Agnes Looman

Woensdag 29 augustus zijn we met een groep van 20 personen naar de kruidentuin tegenover het landgoed Eykenstein in Maartensdijk geweest. Het was een prachtige zonnige dag en de tuin lag op een bijzonder mooi plekje. Eerst over een pad langs wat bomen en achter een stenen muur lag eerst een groentetuin en daarna de tuin vol met allerlei soorten kruiden.

Het was heerlijk om buiten van de kruidenthee te genieten en het verhaal van Agnes aan te horen. Ze heeft er een prachtige tuin gemaakt vol kruiden die voor allerlei kwalen gebruikt kunnen worden. Ik geef hier een paar voorbeelden:

  • St. Janskruid: tegen somberheid en als slaapmiddel
  • Solidago - gulden roede: oogsten net voor de bloei en het reinigt de urinewegen
  • Monarda: bloeddruk verlagend. Het lijkt op earl grey als je het mengt met pepermunt of groene munt
  • Vlaszaad: werkt bij obstipatie

Het viel me op dat het vooral om de oervorm van de planten ging. Dus geen cultivars die wij vaak in de tuin hebben. De kruiden worden in een droogmachine, die door de Kleine Aarde ontworpen is, gedroogd. Je mag de kruiden voor het drogen niet wassen!

Na de rondleiding kon iedereen volop kopen, zowel bij de kruidentuin als bij de groentetuin.

De reacties van de mensen waren erg positief. Het was een zeer interessante excursie en het gaf het gevoel dat je met kruiden gezond kunt blijven: aldus Janny Mast.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915