Groentips & Groeninfo

Tuinontwerpstudio Bladgoud

Tuin inrichten - tuin vullen

"Het inrichten van een tuin is heel wat anders dan het vullen van de tuin met de dingen en de planten die je hebt of die je daar speciaal voor gaat zoeken", zegt Wilco Boksebeld van Tuinontwerpstudio Bladgoud als hij vertelt over het bedrijf van hem en zijn vrouw Marjet. "En een tuin inrichten en kennis van planten zijn ook verschillende dingen. Wel begin ik bij het maken van een tuinontwerp altijd vanuit het groen en pas de verharding daarop aan. Maar als ik met een klant ga praten over de wensen ten aanzien van de tuin begin ik eerst te vragen hoe iemand de tuin wil beleven; hoe wil je thuis komen, hoe wil je de tuin gebruiken en wat ga je in de tuin doen? Als je daar antwoord op weet, kan er een tuin ontworpen worden waarin je je thuis voelt en die bij je past.

De tuin is eigenlijk een stukje natuur dat je rondom je heen bij je huis hebt. En groen en planten zijn goed voor je gezondheid, dat is ook wetenschappelijk bewezen. Helaas komen er steeds meer mensen die een zekere angst voor groen, voor de natuur hebben. Ze hebben geleerd dat groen is om naar te kijken en door te lopen, maar dan wel op de paden blijven en geen bloemen plukken.

Vroeger beleefden de meeste mensen de tuin toch meer praktisch; om te kweken, plek om de was te drogen, bloemen te plukken en ook om naar te kijken. Hoveniers kwamen bij klanten om van seizoen tot seizoen eenjarige bloemen te vervangen en een tuin te onderhouden. Maar met het stijgen van de loonkosten is dat veranderd. Aan de aanleg van een tuin wordt veel geld uit gegeven en aan onderhoud heel weinig. En dat is eigenlijk wel jammer. Je zou ook langzaam aan een tuin kunnen opbouwen door regelmatig onderhoud en af en toe iets veranderen. Dat is zeker zo mooi. Mensen komen nu vooral voor rust in de tuin en vragen voornamelijk om de aanleg van een onderhoudsarme tuin. Ik moet vaak heel wat praten om klanten te laten inzien dat groen een belangrijk onderdeel is van een boeiend ontwerp en dat je met de juiste planten ook een onderhoudsarme tuin kunt hebben".

Op de vraag wat het bijzondere is van een "Boksebeld tuin" zegt Wilco Boksebeld dat hij tuinen zo wil ontwerpen dat ze boeiend zijn en blijven om naar te kijken. "Als je iets voor de hand liggends ontwerpt, ben je er zo op uitgekeken", zegt hij. "Het gaat er juist om een tuin net even anders te maken dan je verwacht, door bijvoorbeeld bewust kleine fouten te maken in een symmetrisch ontwerp, die je in eerste instantie niet opvallen, maar waardoor je wel verrast wordt. In mijn ontwerpen probeer ik af te wijken van de standaard en dingen zo te maken dat ze goed passen in de tuin en de omgeving. En daarvoor bewerk ik soms bestaand materiaal. Duurzaamheid vind ik ook belangrijk bij het ontwerp en aanleg van een tuin. Nu er zo goedkoop materiaal uit China ingevoerd wordt, wordt vaak vergeten dat we ook in Europa prachtig natuursteen hebben en dat materiaal gebakken uit rivierklei ook honderden jaren meegaat. En rivierklei wordt snel weer opnieuw gevormd.

Ik probeer altijd om het groene deel van het vak aandacht te geven, ook in het ontwerp. Het komt wel voor dat ik een ontwerp maak voor "tuinhaters" die daarna heel enthousiast worden voor de beplanting in hun tuin. Maar ik maak me ook wel zorgen over de vraag of de toekomstige generatie klanten nog wel (bijzondere) beplanting in de tuin wil hebben. Er is een hoop kennis verdwenen bij klanten en ook bij de nieuwe generatie hoveniers. Gelukkig is er nog steeds een behoorlijke groep amateurs die veel bijzondere en specialistische plantenkennis hebben. Maar plantenkennis en een tuin inrichten zijn twee verschillende dingen. De ruimte buiten inrichten vinden veel mensen vaak moeilijker dan hun huis inrichten. Ik ben dan ook van plan om ooit nog eens workshops tuinontwerp te gaan geven. Mensen helpen bij het verhelderen van hun wensen ten aanzien van de tuin en dat dan werkelijk verwezenlijken en een vraagbaak zijn voor (aspirant) klanten, vind ik een belangrijk onderdeel van mijn werk. Aarzel niet om de telefoon te pakken en vragen te stellen", zegt Wilco Boksebeld aan het eind van het gesprek.

Inke Mensink

Naar boven

meer

 

 

 

17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST