Groentips & Groeninfo

Goedenavond, dames en heren,
Vanavond wil ik u wat vertellen over het bijzondere geslacht Cercis.

Het geslacht Cercis telt zes soorten waarvan de Cercis siliquastrum het bekendste is. Hij komt veel voor in Zuid Europa, het middellandse zeegebied en in het midden Oosten.

 


Cercis of Judasboom

De naam Cercis is afkomstig van het Griekse woord kerkis, wat schietpoel betekent; een verwijzing naar de lange platte peulen. De Nederlandse naam is Judasboom. Een mogelijke verklaring voor de Nederlandse naam is het bijbelse verhaal dat Judas zich aan zo’n boom heeft opgehangen.

Wel of niet waar, feit is dat Cercis een fantastische mooie en bijzonder fraai bloeiende boom is die 3 tot 5 meter groot kan worden en 2 meter breed. Hij behoort tot de familie van de vlinderbloemige.

 

Bloei

De prachtige lichtroze of paarsroze bloemen verschijnen in April/Mei op het nog kale hout. Ze staan in bundels op de takken en soms ook op de stam.
Hoe warmer de zomer is hoe uitbundiger zal de bloei het volgende jaar zijn.

 

Peulen

<i><font size=1>Cercis peulen</font></i>

De bladeren zijn cirkelvormig met een hartvormige voet en een gave rand, en kunnen ongeveer 10 cm groot worden.
Na de bloei komen er vrij opvallende peulen aan de takken, die tot ver in de winter blijven hangen, vooral deze peulen verraden de familierelatie met andere vlinderachtigen zoals de blauwe regen.

 

Grondsoort

Een Cercis is niet veeleisend. Hij is behoorlijk droogteresistent, en geeft de voorkeur aan een warme zonnige standplaats, het liefst op een kalkhoudende zandgrond. Kies de standplaats zorgvuldig, want als hij een aantal jaren vaststaat is hij met zijn lange penwortels moeilijk te verplaatsen.

 

Snoei

<i><font size=1>een Cercis heeft niet veel snoei nodig</font></i>

Snoeien doen we in de zomer om de wonden tegen inrotten te beschermen.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de scheuten niet te dicht op elkaar groeien.
Veel snoeien is eigenlijk niet nodig. U kunt de planten verjongen door de takken net boven de grond weg te zagen.

 

 

 

Soorten

<i><font size=1>de Cercis canadensis 'forest pansy'</font></i>

Naast de meest bekende Cercis siliquastrum hebben we hier nog 2 bijzonder mooie soorten.
De Cercis chinensis “Avondale”. Een prachtige plant die al op jonge leeftijd bloeit met donker rozerode bloemen en na 10 jaar ongeveer 1.50 hoog is.
Zeer geschikt voor de wat kleinere tuin. Ook is hij goed winterhard.

Maar mijn favoriet is wel de Cercis canadensis “Forest Pansy”. Een nieuwe aanwinst met roodachtige bloemen en in de zomer mooi purperrood blad. hij kan 2 tot 3 m hoog worden en is als wat grotere boom goed winterhard.

Zo beste mensen dit was weer mijn bijdrage van deze bijzondere plant van de maand. Deze fraaie planten zij weer door Intratuin Barneveld ter beschikking gesteld voor de verloting en bij aankoop krijgt u weer 25% korting op deze prachtige planten.

Ik dank u voor uw aandacht.

Cercis

Tijdens de ledenavond van april 2009 werd de plant van de maand mei door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Sjaak is voorzitter van de PR (public relations) commissie en tevens van de Open tuinen. Hij vertelt het volgende:Laat je voorlezen!

● Geen zin om te lezen?

● Te kleine letters?

Klik onderaan deze pagina op het plaatje om de tekst voor te laten lezen.