Diversen

De trots van ... Didi Voets

Op een mooie zomeravond bezocht ik de trots van Didi: haar prachtige, ongeveer 500 m² grote sfeervolle tuin.

Van huis uit heeft Didi weinig informatie over tuinen meegekregen. Geen moeder, oma of tante die haar de tuingeheimen vertelde. Toen Didi eind jaren zeventig samen met haar gezin vanuit Rotterdam naar een huis met tuin in Zeeuws-Vlaanderen verhuisde, ontstond bij haar belangstelling voor het tuinieren. Alle begin is moeilijk. Toen iemand Didi vroeg waarom zij het onkruid in de tuin zo goed verzorgde en zij ook niet durfde te snoeien, besloten Didi en Ab, nadat zij verhuisden naar een huis met een grotere tuin, zich beter in het tuinieren te verdiepen. Didi werd lid van een tuinenclub. Tijdens de meetings gaven de dames elkaar waardevolle tips. Ook bezochten Didi en Ab in Zeeland een aantal beroemde, mooie tuinen. Hier werd de basis voor haar hobby gelegd.

Didi en Ab zijn een aantal keren in het buitenland verhuisd. Steeds waren er wisselende omstandigheden, maar overal verfraaide Didi de tuin.

Situatie in de tuin vòòr de drainage.

Sinds 1995 woont Didi in een leuk huis in IJsselstein met een echte stadstuin. Het ontwerp van de tuin liet Didi in eerste instantie ongewijzigd. Er was een mooie vijver en het terras had een houten ondergrond. Wel heeft Didi de beplanting naar haar smaak aangepast. Maar na een paar jaar ondervond Didi problemen met de tuin. Met name in de winter was het terras spekglad. Om ongelukken te voorkomen heeft Didi het terras laten veranderen. Ook de drainage van de tuin was erg slecht. Tijdens een beetje regenachtig weer ontstonden in de tuin grote plassen water waarin eenden konden zwemmen. De nieuwe beplanting had hieronder erg te lijden en was meestal twee jaar later weer ‘verdwenen’.

Het was wel even slikken: het was warm weer en één grote puinhoop in de tuin. Tien dagen is Huiting aan het werk geweest. Toen waren de grote lijnen in de tuin zichtbaar. Nieuw gras werd gelegd. Na de renovatie begon het flink te regenen: de tuin bleef droog. Spijt? Ja, spijt dat zij dit niet eerder gedaan heeft. In het afgelopen voorjaar heeft het veel geregend, maar de tuin is niet nat geweest. Bomen en planten groeien uitstekend. Door de vorst van afgelopen winter is het één en ander dood gegaan, maar anderen hadden hetzelfde probleem. Hoewel, in de loop van de zomer herstelden nog een aantal planten.

Didi heeft geen vakkenbeplanting, maar de gebruikte beplanting komt steeds terug, vaak gebruikmakend van symmetrie. In de voor- en achtertuin staan een aantal verschillende bomen, zoals Bolacacia’s, Leilindes (afsluiting van de tuin), een paar Catalpabollen (trompetboom), een Amelanchier (krentenboom) en sinds dit jaar een Malus 'Evereste' (een sierappelboom). Verder staan er een aantal heesters: zoals veel buxus- en taxusplanten, een paar Prunus lusitanica’s (Portugese laurier), in blokken gesnoeid en een paar Spirea Vanhouttei, kort gesnoeid. Bij de beplanting is Didi uitgegaan van wit bloeiende planten, zoals: rozen, witte Hydrangea arborescens (Hortensia’s), de Hydrangea arborescens 'Annabelle's, Hosta’s, Astrantia’s (Zeeuws knoopje), Phloxen (Vlambloem), Geranium’s (Ooievaarsbek), Stachys byzantina 'Silver Carpet' (Ezelsoren), Thalictrum (Ruit), Trifolium ochroleucum (klaver) en de Anemone japonica (Herfstanemonen). Zeker bij de avondschemering geeft het wiegen van de witte bloemen een bijzonder effect. Het is prachtig.

Didi ontdekte ook de beperking van deze kleurkeuze. Tijdens tuinreizen werd zij vaak geïnspireerd door bepaalde planten, maar door de andere tinten kon zij deze planten in de tuin niet planten. Didi heeft nu besloten het idee, om alleen wit bloeiende planten in de tuin te hebben, los te laten. Tegenwoordig zijn er ook lila getinte planten. Verder staan in de tuin planten met donkerrood blad, zoals Heucheria’s en de Cimifuga simplex brunettes (Zilverkaars). Rode, oranje en gele bloemen vindt Didi niet mooi, met uitzondering van de Alchemilla’s (vrouwenmantel). Die heeft zij wel.

In de winter bekalkt Didi het gras en de borders. Zeker bij de rechter border is de grond behoorlijk zuur. Het gazon wordt in het voorjaar geverticuteerd en met eco-style meststoffen bemest. De borders krijgen een aantal keer per seizoen eco-style meststoffen. Sinds vijf jaar helpt Erwin een paar keer per jaar met het grove snoeiwerk van de heggen en de leibomen. De overige werkzaamheden doet zij zelf.

Didi is perfectionist in alles, op zoek naar harmonie. De harmonie zie je terug in haar huis en in de prachtig, moderne, goed verzorgde tuin met een romantisch lieve uitstraling waarin zij het heerlijk vindt om planten te snoeien en te verzorgen. Als zij het gevoel heeft dat de harmonie niet klopt, ontstaan er ideeën om planten in het najaar of komend voorjaar te verzetten of te vervangen, altijd op zoek naar meer perfectie.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915