Fruit uit eigen tuin

Lezing 12 november – Joke van den Ban

Het onderwerp - lekkere en gave vruchten uit eigen tuin – trok vele nieuwsgierige en leergierige leden.

Joke studeerde aan de Universiteit van Wageningen en was van 1975 tot 1992 docente aan de Middelbare Land- en Tuinbouwschool voor biologisch-dynamische fruitteelt te Kerk-Avezaath tegenwoordig te Dronten.

Zij vertelde hoe elk fruitgewas weer anders groeit op een andere grondsoort, hoe belangrijk het is om gezonde planten te hebben en wat je kunt doen om de grond te verbeteren. Vooral de peren en hun ziekten werden besproken. Denk aan roest, perenvuur, zaagwespen, schurft. Ook woelratten kunnen flink huishouden. Om bij bessen een goede oogst te krijgen is het snoeien van belang. Zo kwam de zwarte bes, de kruisbes en de rode bes aan bod. Na het snoeien en groeien komt het oogsten en bewaren.

Veel werk, maar dan heb je ook iets om in de wintermaanden van te genieten.

Meer foto’s, die tijdens de ledenavond gemaakt zijn, vindt u Opens external link in new windowin het fotoalbum.

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915