Groentips & Groeninfo

Gaultheria procumbens

Tijdens eenledenavond werd de plant van de maand door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Sjaak is voorzitter van de PR (public relations) commissie en tevens van de Open tuinen. Hij vertelt het volgende:

• Gaultheria procumbens

Vanavond is de plant van de maand de bij u allen bekende Gaultheria procumbens, in het Nederlands ook wel bergthee genoemd.

Gaultheria komt veel voor in centraal Noord-Amerika daar groeit het struikje als bodembedekking in de bossen op zure grond. Hij is dan ook familie van de grote groep Ericaceae, die een sterke voorkeur hebben voor zure niet te droge grond.

Bloeiwijze

Gaultheria is volkomen winterhard, wordt slechts 15 cm hoog en kan 20 tot 30 cm breed worden. Het blad is in het voorjaar donkergroen. Later in de nazomer verkleurt het naar de tinten rood en groen. In juni/juli bloeit het struikje met kleine witte, of iets roze, urnvormige bloemen.

 

Vruchten

Na de bloei ontwikkelen zich een grote hoeveelheid felrode bessen die tot het voorjaar aan de plant blijven. Die bessen verslijmen op den duur, waardoor het zaadje vrij komt. De bessen zijn gewoon eetbaar.

 

Thee van Gaultheria blaadjes

Van de kleine blaadjes wordt in zijn oorspronkelijk groeigebied in Noord- Amerika vaak thee getrokken. Vandaar ook de Nederlandse naam bergthee. Ook wordt uit het blad "wintergroenolie" gewonnen wat wordt gebruikt tegen reumatische pijnen.

Standplaats

• Gaultheria procumbens

Plant de Gaultheria met veel tuinturf, op een halfschaduwrijke plaats onder hoge heesters. De plantafstand is ongeveer 20 cm om het goed dicht te laten groeien.

 

Snoei

Gaultheria wordt breder door middel van kruipende uitlopers. Het is geen woekerende struik en snoeien is niet nodig. 

 

Gebruik

De laatste jaren is Gaultheria procumbens erg in, en wordt rond deze tijd van het jaar bijna overal in verwerkt. In mandjes, schalen, bloembakken, enz. Maar ook binnenshuis in bloemstukken, bakjes en kerststukken.

 

Verzorging

Voor een tijdelijk verblijf in de huiskamer zijn er twee belangrijke verzorgingstips. De Gaultheria houdt van een vochtige grond en een lichte standplaats. Dan kan hij 4 tot 6 weken goed blijven, maar dan moet hij echt naar buiten of in de vuilnisbak!

 

Kortingsbon

Gaultheria procumbens is in diverse schalen en mandjes, maar ook in kleine en grote potten, op vertoon van uw Groei & Bloei pas en met de bon uit het najaarsboekje met 25% korting bij intratuin Barneveld te verkrijgen.

Ook de planten hier achter mij zijn weer door Intratuin Barneveld ter beschikking gesteld voor de verloting, waarvoor weer onze dank.
Zo dames en heren dit was weer mijn bijdrage aan de plant van de maand. Ik hoop dat u met deze prachtige besjesplant sfeervolle kerstdagen zult hebben.