Diversen

De trots van … Jacqueline Kote

Een uniek, prachtig plekje in het Linschotense bos waar wandelliefhebbers in het weekend hun rondje lopen en hier woont Jacqueline Kote in een mooi, authentiek huis met een natuurlijke, romantische bostuin waarin je vogels uitbundig hoort fluiten.

Jacqueline’s vader had samen met zijn jonger broer een gemengd landbouw- tuinders- en hoveniersbedrijf, met o.a. een kersen- en appelboomgaard. Hierin stond een speelhuis waarin Jacqueline met haar vriendin vaak speelde. In de zomer werd ’s avonds veel in de boomgaard gepicknickt. Haar vader nam uit de tuin bloemen voor haar moeder mee: gladiolen, leeuwenbekjes en asters. Zo ontstond in haar jeugd de liefde voor het buitenleven en de interesse in het tuinieren. Hier leerde Jacqueline dat je tegenslag in de natuur gewoon moet accepteren.

Vanaf 1980 woonden Jacqueline en haar man Wim met veel plezier in het dorp Linschoten. Toen 13 jaar geleden, in 1999, de mogelijkheid zich voordeed om te verhuizen naar de woning in het bos, grepen Jacqueline en Wim dit met beide handen aan.

De tuin is ± 1500 m², maar leek eerst, door de vele hokken en boomstronken, kleiner. Omdat Jacqueline twijfelde over de aanpak van de tuin, vroeg zij advies aan een bevriend tuinarchitect. Hij kwam met een moderne plan van aanpak. Voor Jacqueline voelde dit niet goed. Zij voelt zich meer aangetrokken tot een natuurlijke liefhebberstuin dat juist in deze omgeving heel goed past. Zij besloot op haar gevoel af te gaan. Eerst werden oude bomen, boomstronken en een gedeelte van de heg verwijderd. Jacqueline vindt coniferen in deze omgeving niet passen, alleen de oude kerstboom heeft ze laten staan.

Omdat een vijver een mooie weerspiegeling geeft waardoor de levendigheid van de tuin wordt bevorderd, wilde Jacqueline graag een vijver aan de zijkant, de schaduwzijde, van de tuin. Bij graafwerkzaamheden bleek daar de septic tank te liggen. Terstond werd besloten de vijver naar de andere kant van de tuin, vlak bij het schuurtje, te verplaatsen. Achteraf gezien vindt Jacqueline dit een veel betere oplossing.

Al werkend, zonder een echt plan, ontstonden de tuinlijnen. De grond bestaat uit zware klei. Het kan behoorlijk nat zijn en er is redelijk veel schaduw. Bij de beplanting zijn dit geen gemakkelijke omstandigheden. Met vallen en opstaan heeft Jacqueline hiermee leren omgaan. Je komt tot ontdekking dat bepaalde planten, door de moeilijke condities in de tuin, weer ‘verdwijnen’. Tja, je kunt het daarna nogmaals een paar keer proberen, maar Jacqueline maakt zich hier niet druk om. Tijdens tuinreizen liet Jacqueline zich graag inspireren en kocht zij andere planten.

Eén van de eerste aankopen was de klimroos Catharina, witte trosroosjes met een mooi hartje en, na de bloei, botteltjes. Het nadeel van deze roos is dat hij één keer per seizoen bloeit. Jacqueline heeft er nu twee Guirlande d’amours bijgezet: het zijn prachtige doorbloeiers. Daarnaast heeft zij ± 10 soorten clematissen. Andere planten in de tuin zijn o.a.: Betula’s (berken), oude Taxussen, Corylus avellana (Hazelaars), de Viburnum opulus (Gelderse roos), Buddleja davidii (vlinderstruiken), Ilex aquifolium (hulst) en hortensia’s (wit/groene en roze kleuren). Begin voorjaar wordt de tuin gekleurd met sneeuwklokjes, narcissen, Helleborussen, Myosotis (Vergeet-mij-nietjes) en Allium ursinum (daslook). Een prachtig gezicht als start voor het zomerseizoen. In de zomer domineren de zomerbloeiers in de paars, roze en witte tinten: veel Phloxen (Vlambloemen), Geraniums, Hosta’s, Verbena’s (IJzerhard), varens en subtiele grasjes.

Er is in de tuin niet op kleur of grootte geplant, wel op tinten. De hanging baskets rond de schuur hangen vol met paars getinte lobelia’s. In potten staan ook wat eenjarige planten. Voor Jacqueline de sport om die opnieuw te kweken (zoals Plumbago auriculata - Mannentrouw) of hortensia opnieuw in potten te stekken.

Jacqueline houdt niet van oranje, geel en rode kleuren in de tuin, met uitzondering van de Leycesteria Formosa (Grootmoeders oorbel), maar deze Formosa heeft schattig kleine bloemetjes waardoor de oranje tinten niet erg opvallen. Een plant die Jacqueline absoluut niet mooi vindt, is de Hemerocallis (daglelie). Verder is Jacqueline wat plantenkeuze betreft niet kritisch, als het maar homogeen blijft en niet gaat woekeren.

Jacqueline bemest de rozen met rozenmest. Door de juiste rozenbemestig heb je minder last van luizen en een prachtige bloei. Ook de moestuin wordt bemest. In de rest van de tuin laat Jacqueline de natuur zijn gang gaan. In de kleigrond zit voldoende voeding. Bestrijdingsmiddelen gebruikt zij ook niet. Jacqueline maakt gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen: de lijsters. Zij eten de slakken in de tuin op. De Hosta’s zien er altijd prachtig uit.

De laatste paar jaar heeft Jacqueline problemen met de buxussen. In de achtertuin zijn ze verwijderd en zij heeft besloten ze niet te vervangen. Een aandachtspunt van dit jaar is de mosbestrijding in het gras. Hoewel Jacqueline het gras jaarlijks verticuteert, ontstaat door de schaduw en de zware klei teveel mos in de tuin. Jacqueline doet zelf het onderhoud van de tuin, zelfs het schoonmaken van de vijver. Toch wordt zij regelmatig verrast door hulp van vrienden of haar broer.

Voor Jacqueline moet de tuin leven uitstralen, het moet geen showroom zijn. Hij hoeft niet perfect te zijn, maar een natuurlijke uitstraling hebben.

In het schuurtje verkoopt Jacqueline allerlei brocante spulletjes en zelf gemaakte jam. Meestal is het op zaterdag geopend. U bent van hart welkom om deze gezellige tuin te bekijken.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915