Groentips & Groeninfo

Loropetalum - heksenstruik

Tijdens de ledenavond van april 2011 werd de plant van de maand maart door Sjaak van Vliet gepresenteerd. Sjaak is voorzitter van de PR (public relations) commissie en tevens van de Open tuinen. Hij vertelt het volgende:

Goedenavond dames en heren,
Vanavond heb ik als plant van de maand Het vrij onbekende heestertje Loropetalum, met de Nederlandse naam heksenstruik.

 

Klik op de foto's voor een vergroting

Loropetalum chinensis komt van nature voor in China, Japan en in India. Er zijn maar een of twee soorten van bekend. Het is een mooie altijd groene heester met een evenwichtige groei wijze, die sterk vertakt met licht berijpt blad. De jonge blaadjes hebben een soort rijplaagje. De bloemen lijken sterk op die van de Hamamelis ze komen dan ook uit de zelfde familie en verschijnen net als bij de toverhazelaar in het vroege voorjaar. Ook kunnen ze in de zomer nog goed bloeien. Ze geuren heerlijk zoet maar niet overdreven sterk.

 

Winterhardheid Loropetalum

Loropetalum groeit graag in goed doorlatende humusrijke wat zure grond die goed zijn vocht vasthoud. Het liefst in de lichte schaduw op een beschutte plek.


De in Nederland gekweekte soorten zijn wat winterhardheid betref wat sterker en kunnen 5 tot 10 graden vorst verdragen mits ze goed beschut staan.  Loropetalum kan in Japan wel 7 meter hoog worden maar hier in Nederland word hij maximaal 1  meter tot  1 meter 50.  Ook snoeien is niet nodig


Hij uitstekend geschikt als kuipplant. Met zijn prachtige  decoratieve bladeren en zijn mooie bloemen is het echt een aanrader. Daarna en kunt u ze binnen op een lichte plaats overwinteren dan heeft u er jaren plezier van.


Een aantal cultivars van de Loropetalum wil ik voor het voetlicht brengen.

Loropetalum chinense Snow Dance

De Loropetalum chinense Snow Dance bloeit puur wit.


Loropetalum chinense Pipa's Red

De Loropetalus chinense Pipa's Red heeft donkerrood blad en roze / rode bloemen.


Loropetalus chinense Fire dance

Deze Loropetalus heeft bronsgroen tot rode blaadjes met een roze gloed. De hoofd bloei is in Maart /April maar hij bloeit ook van mei tot september met roze bloemen.


Loropetalus chinense Daybreak's Flame

En als laatste de Loropetalus chinense Daybreak's Flame, die heeft robijnrood blad en roze bloemen.

 

Loropetalus zijn stuk voor stuk prachtige planten die erg zijn ondergewaardeerd en die ik u bijzonder kan aanbevelen.


Rest mij nog Intratuin Barneveld te bedanken voor deze planten voor de verloting en met de bon uit uw boekje krijgt u weer 25% korting op deze prachtige planten.

Heeft U nog vragen over de plant van de maand of heeft u nog andere vragen dan kunt u ze nu aan mij stellen.
Ik dank u voor uw aandacht.