Diversen

De trots van … Marijke Aleman*

Ik heb een voortuin van 3 bij 5 waarvan het de bedoeling is dat het een mooie groene ontvangst is. De achtertuin meet 11 bij 5 en is ingericht voor één persoon met een zitplekje voor de ochtendzon, een voor de middag/avondzon en een schaduwterras, maar het allerbelangrijkste is dat deze tuin mijn uitzicht vormt vanuit mijn luie stoel. Jaarrond moet het leuk zijn om ernaar te kijken. Dan is er nog een dakterras van 3 bij 5 dat grenst aan de hobbyruimte, heerlijk op het zuiden. En last but not least heb ik een volkstuin van 200 m² op een kwartier fietsen van mijn huis.

De liefde voor planten is gestart met kamerplanten toen ik op kamers ging wonen en dan meteen 35 planten in een kleine ruimte. Gordijnen had ik niet nodig!
Lezen is mijn grootste hobby en tuin- en kookboeken horen daar ook bij. Heel veel theoretische kennis dus die ik 18 jaar geleden in de praktijk kon gaan brengen na de koop van dit nieuw gebouwde huis. De praktijk blijkt verrassend weerbarstig en ik heb heel veel door schade en schande geleerd. De achtertuin is uiteindelijk helemaal uit de hand gelopen. Hij stond vol met hedera, hop, zevenblad, bamboe en varens. Prachtig groen, een feest voor allerlei dieren maar geen enkel plezier meer in het onderhoud. Afgelopen jaar heb ik een hoveniersbedrijf, (Van Reeuwijk), de hele voor- en achtertuin leeg laten halen/uitgraven, inclusief de schuttingen, en daarna natuurlijk weer op laten bouwen naar eigen ontwerp met de geweldige aanvulling van Truus dat ik ervoor moest zorgen dat ik een rondje in de tuin kon lopen. Nu is de tuin weer een feest om te onderhouden.

Wat planten betreft ga ik voor een basis van wintergroen afgewisseld met bloeiende planten in de kleur geel/oranje, van bleekgeel, zalm naar knaloranje en alles daartussenin aangevuld met wit en blauw/paars. Ik heb gekozen voor terracotta kleurige tegels en schutting en daar vind ik dit mooi mee combineren. Heel blij ben ik met mijn muurtje midden in de tuin. Aan de voorkant staan twee tafeltjes waar ik eindeloos kan variëren met planten en seizoensgebonden accessoires en als verrassing bevindt zich aan de andere kant een vijver met een prachtige fonteinbol gemaakt door keramist Joop van Ulden. Een tweede van zijn hand siert de voortuin. Ik vind het leuk als voor- en achtertuin met elkaar in overeenstemming zijn. Het is ook heel leuk om naar kwekerijen te gaan en minder gangbare planten uit te zoeken. Zo kan ik ook tegemoet komen aan mijn verzameldrang. Als ik lees dat de Hessenhof een klimmende, geel bloeiende Dicentra macrocapnos heeft dan word ik meteen hebberig.

De volkstuin is mijn tweede thuis, zo voelt dat als ik het terrein oploop. Heerlijk om ernaar toe te gaan en daarna is het ook fijn weer naar huis te gaan. Het was een kale lap grond toen ik hem huurde. Inmiddels staat er een kas en een huisje dat ik schattig Engels ingericht heb. Rondom staat vaste beplanting en in de verhoogde bedden kweek ik van alles. Zaaien, stekken, vermeerderen end vind ik heel leuk en uitdagend om mee bezig te zijn en ik kan er mijn liefde voor bloemen kwijt. Het tuinieren gebeurt op het hele complex biologisch. Op mijn tuin heb ik ook ecologische gebiedjes ingericht zoals een takkenril, stapelmuurtje en een deel waar hout ligt te vermolmen.

Het allerfijnste van tuinieren vind ik dat je veel buiten bent, ook in jaargetijden en bij temperaturen dat je dat anders niet zo gauw zou doen en dat ik heerlijk aan kan klooien en de tijd vergeten. Bezig zijn met mijn handen als tegenwicht voor mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige, heel gezond! Het feit dat de natuur zich niet laat dwingen en dat je mee moet bewegen met de omstandigheden vormt een blijvende uitdaging.

*note redactie: Marijke heeft zelf haar verhaal geschreven!

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915