Diversen

De trots van ... Mary Wijnhoven

De wintertuin van Mary straalt gezelligheid uit. In verband met een kascontrole van Groei&Bloei IJsselstein was ik toevallig bij haar te gast. Op mijn verzoek haar over haar tuin te interviewen, reageerde Mary onmiddellijk positief.

Mary en Henk woonden tien jaar geleden in Bilthoven. Bij het zoeken naar een andere woonlocatie stelde Mary de voorwaarde dat er een leuke tuin bij moest zijn. Huis met tuin werden in IJsselstein gevonden. Het is een echte, 130 m² grote, stadstuin met een mooie, natuurlijk ogende vijver van 4 m². De tuin was 5 jaar daarvoor door de vorige bewoonster aangelegd en netjes onderhouden. In grote lijnen hebben Mary en Henk de opzet van deze tuin behouden. De tuin is nu 15 jaar oud. Natuurlijk verandert er in de loop van de jaren het één en ander: op verzoek van de buren is een te grote boom verwijderd, de coniferen zijn flink teruggesnoeid en planten zijn (spontaan) verdwenen of opnieuw aangeplant.

Henk en Mary zijn tweeverdieners. De tijdbesteding voor de tuin is hierdoor beperkt. Het onderhoud van de tuin is Mary’s ding. Henk helpt alleen bij het grote snoeiwerk. Het boeiendste aan de tuin vindt Mary het ‘leven’ in de tuin: de bijen, libellen, padden, salamanders, kolibrievlinders, vogels (roodborstjes, koolmeesjes, een Vlaamse gaai, kwikstaartjes, een zwartkop, een ijsvogeltje, een winterkoninkje en zelfs een paar tortelduiven). Vanaf het eerste jaar huist er ook een egel in de tuin. Die heeft er nu zijn eigen ‘nestje’. Mary zal daarom nooit bestrijdingsmiddelen gebruiken. Zij heeft hierdoor wel last van slakken. Met name de hosta’s hebben hiervan te lijden. Zij overweegt nu ze te vervangen voor slakkenbestendige planten. Tuinafval en ander organisch materiaal wordt in een Vam vat verzameld om daar te composteren. Deze compost gebruikt Mary als bodemverbeteraar voor de grond. Hierdoor is het een biologische tuin geworden.

Fonteinkruid

Mary heeft ooit haar vijverwater bij een tuincentrum laten keuren. Op hun advies heeft zij een chemisch substraat aan het vijverwater toegevoegd. Aanvankelijk werd het water van de vijver helemaal helder, maar een paar maanden later was, tot groot verdriet van Henk en Mary, alles troebel. Het was echt een groot probleem. Op een gegeven ogenblik zag Mary in de krant een aankondiging van een lezing bij Groei&Bloei IJsselstein over vijvers door Ada Hofman. Dit werd voor Mary de eerste kennismaking met Groei&Bloei!! De doelstelling van Ada Hofman is om, op biologische wijze, vijverwater helder te houden zonder gebruik te maken van chemische middelen of filters. Het advies van Ada aan Mary was de vijver met rust te laten. Zij moest alleen Crassula recurva en Potamogeton Lucens aan het water toevoegen. Inderdaad, daarna is de vijver weer helder geworden en biologisch gezien in evenwicht.

Een trendy tuin hoeft van Mary niet. Mary heeft ook geen voorkeur voor bepaalde planten of kleuren: alles is welkom, als het maar niet woekert. Je ziet in deze tuin alle kleuren: blauw, paars, lila, zelfs oranje (bijv. de Geum Coccineum). Mary wil in elk jaargetijde van de tuin kunnen genieten. Zij heeft er daarom heel veel verschillende planten in staan, zoals: een Catalpa boom, heesters, zoals de Rhododendron Arends, Hedera, een mini Sering, een Skimmia, een hibiscus een Amelanchier, kruiden, zoals bieslook, selderij en tijm, fruit, zoals een druif- en een kiwiklimmer en veel vaste planten, zoals Hosta’s, Salvia’s, Solidago, Haustonia, Campanula’s, primulaatjes, Helleborus, Aubrieta hybride, Lobelia’s, Irissen, gevlekte dovennetel, Aquilegia, Bergenia Cordifolia’s, een Trandescantia, Brunnera en geraniums. Mary vindt het jammer dat het niet lukt de Digitalis in de tuin te laten groeien.

Door de groene beplanting, zoals de Hedera buxussen, coniferen, rododendrons, een Skimmia en hulst, heeft de tuin tijdens de winter een groene uitstraling. Maar de uitbundige bloemenzee in mei en juni is voor Mary de favoriete periode. Alles ziet er dan mooi groen en fris uit en je hebt de levendigheid van de vogels en insecten.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915