Diversen

De trots van … Mellien Lieber

Dit keer ben ik de gast van Mellien Lieber. Miellien is eigenaar van een schattige stadstuin van ongeveer 105 m2, die zij met veel liefde zelf onderhoudt. Alleen voor het grove snoeiwerk heeft zij zo nu en dan hulp nodig.

De liefde voor tuinieren bij Mellien ontstond toen zij op 10 jarige leeftijd, samen met haar vader, in de tuin werkte. Vader werkte in de moestuin, maar Mellien mocht de bloementuin verzorgen. Zoals toen gebruikelijk was, stonden in de border hortensia’s en in het voorjaar zaaide Mellien er eenjarig bloemzaadjes. Mellien vond tuinieren zo leuk dat zij tuinarchitect wilde worden. Van haar vader mocht zij dit niet. Hij zag hier geen toekomst in (het was in de jaren ’50). Tuinieren moest een hobby blijven. Tja, toen was vaders wil nog wet. Uiteindelijk heeft Mellien de bibliotheekopleiding gedaan. De interesse voor tuinieren is altijd gebleven. Door zich te abonneren op het tuintijdschrift Floralia, de voorloper van het tijdschrift van Groei en Bloei, heeft zij in de loop de tijd haar kennis behoorlijk uitgebreid.

Aanvankelijk woonde Mellien in een appartement met balkon. Hier experimenteerde zij met een kruidentuin en zaaide zij dahlia’s. Toen zij in 1976 naar een eengezinswoning met tuin zou verhuizen, besloot zij dat ze zich meer in bomen moest verdiepen en volgde zij een cursus van G&B in Utrecht. Op de laatste cursusdag kreeg Mellien een stek van de Tamarix die zij in haar nieuwe voortuin plantte en die er nog altijd instaat.

De tuin bestond eerst alleen uit zware kleigrond. Gezamenlijk hebben de bewoners van deze rijtjeswoningen de klei laten afgraven en laten bewerken met zwarte grond. Veel verstand van de tuin had Mellien nog niet, maar ze wist wel wat zij erin wilde hebben: een berk, een ribes een gouden regen, een rode meidoorn, in het midden gras en veel borders. Het gras is na een paar jaar vervangen voor een terras. Ook de berk bleek, voor deze stadstuin, te groot. Die heeft zij laten verwijderen.

Van een goede vriendin kreeg Mellien allerlei planten. In de voortuin staan voornamelijk bloemen die geel zijn, in de zij- en achtertuin allerlei gekleurde bloemen, zoals Geraniums, Gaura, Delphiniums, Salvia’s, rozen, Leicesteria’s, Lavendel, Libetia formosa, Brunnera’s, cyclaampjes, Talictrum enz. Heesters die bij Mellien is de tuin staan, zijn: Corylopsis  (schijnhazelaar), Callicarpa, Buddleja davidii (vlinderstruik), Hibiscus, Cotinus (Pruikenboom), Amelanchier (Krentenboompje), Forsythia, Kerria japonica (ranonkelstruik), Vitex, Ilex (hulst) en Hydrangea paniculata (schapenkop).

De favoriete periode van Mellien is het voorjaar. De start van een nieuw seizoen. Zij kijkt dan het groen de grond uit. Misschien om die reden staan er bij Mellien allerlei winterbloeiers in de tuin, zoals de Hamamelis (toverhazelaar), de Viburnum x bodnantense 'Dawn' (Sneeuwbal) en de Prunus subhirtella 'Autumnalis' (Japanse sierkers), helleborussen en natuurlijk veel voorjaarsbolletjes, zoals winteraconietjes, sneeuwklokjes, narcissen en tulpen.

Mellien plant niet op kleur, heeft ook geen voor- of afkeur voor een kleur, m.u.v. vuurrood (vindt zij niet zo mooi), maar zij selecteert eerder op gevoel waarbij ze bij de beplanting ook let op het combineren van blad- en bloemkleur. Toch heeft zij wel favoriete planten, w.o. de stokrozen, clematissen (w.o. groenblijvend) en phloxen. Door de veelvoud van planten en heesters heeft Mellien geen ruimte voor eenjarige planten.

Mellien heeft vier gouden tips voor elke tuinliefhebber:

  • Als planten niet in je tuin willen groeien en je hebt het een paar keer geprobeerd, stop er maar mee.
  • In het voorjaar moet je vooral geduld hebben. Soms lijkt het, door een strenge winter, dat de planten niet willen opkomen, maar door de kou kan de groei vertraging oplopen.
  • Je moet vooral doen wat je zelf mooi vindt. Volg niet perse de modetrends in tuinenland.
  • Op elke leeftijd in de tuin blijven werken, is goed voor lichaam en geest.

Tot slot van het gesprek vertelde Mellien nog een bizar incident. In september 2009, zij zat net aan tafel te eten, boorde zich een auto via de trelli-schutting de tuin in en kwam bij de tuinafzetting van de buren tot stilstand. Plotseling stond een geparkeerde auto midden in haar tuin! De bestuurster van de auto is er gelukkig goed vanaf gekomen. Doordat dit incident in september plaats vond, viel de schade aan de tuin mee. De wortels van de meeste planten waren niet beschadigd en herstelden in het volgend voorjaar weer. De trelli-schutting en een paar planten, w.o. een Buxus, moesten wel vervangen worden.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915