Lezing bijzondere en nieuwe vaste planten door Hans Kramer

Voor een volle zaal hield Hans Kramer van Kwekerij de Hessenhof een prima lezing.

Een breed scala van onbekende planten werden behandeld.

Het assortiment van de tuincentra werd vergeleken met die van de echte kwekers, waarbij bleek dat de tuincentra te veel opgefokte planten met veel kunstmest leveren en spuiten om ze klein en vrij van schimmels en insecten te houden. Hij noemde ze plofplanten. Als voorbeeld noemde hij o.a. de lage astertjes die momenteel te koop zijn. Dat zijn vaste planten, maar door het kunstmatige opfokken overleven deze planten slecht en zijn ze meestal na een jaar al verdwenen. Als ze al terugkomen, blijken ze niet goed te bloeien, last van meeldauw te hebben en geen 25 cm hoog maar 1 meter of meer.

Een goede plant wordt alleen verkregen door zorgvuldig te selecteren op goede eigenschappen, langzaam groter groeien  en resistentie tegen ziekten en plagen. Daarvoor is hij steeds op zoek naar gezonde planten in binnen en buitenland.

Bij de dia’s zaten prachtige nieuwe planten die we nog niet kenden. Beslist een aanvulling voor elke tuin.

In de pauze en na afloop werden er veel planten verkocht die hij had meegenomen.

Er is voorgesteld om nog deze maand met de leden te gaan kijken op de kwekerij. Hierover zal een e-mail aan de leden verstuurd worden.

Verslag Lida Hellingman-Soeting.

Opens external link in new windowIn het fotoalbum ziet u nog meer foto's die tijdens deze lezing gemaakt zijn.

Het begin
Tuinieren op een balkon, op 10 hoog