Diversen

De trots van ... Paul van Heerden

De basis vóór en interesse in het tuinieren werd thuis gelegd. Paul is op het platteland opgegroeid. Vanaf zijn jeugd had hij een kinderlijke verbazing voor alles wat groeit en bloeit, vooral als de winter plaatsmaakte voor de lente en zomer. Voor Paul was de tuin een heerlijk speeldomein. In zijn jeugd was er een erg grote tuin ter beschikking, met veel bomen en struiken, waarin hij vaak kaboutertje speelde. Paul’ s moeder hield van de tuin, maar onderhield hem zelf niet. Meestal werd dit door tuinlieden gedaan. Paul vond het dan leuk mee te werken. Later, na zijn studie, veranderde de interesse voor tuinieren langzaam in een gedrevenheid hiervoor. Het werd tijd zijn eigen droom te verwezenlijken, vooral in de huidige tuin.

16 jaar geleden verhuisden Paul en zijn partner Anton naar een oude notaris-/dokterswoning met tuin. Dominant in deze mooie, 1000m² grote stadstuin, was/is de prachtige 160 jaar oude rode beuk. Oorspronkelijk was de tuin als een Engelse landschapstuin aangelegd waarin een vijver was gesitueerd. In de loop van de jaren was de tuin, door grote struiken en bomen, nogal verwilderd en was de vijver verdwenen. Voor Paul was de tuin een inspiratiebron.

Enthousiast ging Paul in de verwilderde tuin aan de slag. De tuin werd ommuurd, struiken en bomen werden teruggesnoeid of verwijderd. Bij deze werkzaamheden werd de gedempte vijver teruggevonden en opgegraven. Paul ontdekte toen dat, door de aanwezige taxuszuilen, er een bepaalde symmetrie rondom de vijver bestond. Vanuit deze situatie tekende Paul een nieuw tuinontwerp. De lijnen van de taxussenzuilen en de vijver werden door de hele tuin doorgetrokken met het doel de tuin in vakken te verdelen waarbij natuurlijk de structuur en symmetrie belangrijk bleef. Met name voor het winters contrast werden de vakken afgezet met (in totaal 200 meter!) buxusheggen en legio meters beukenhagen.

De hagen zorgen voor de rechte lijnen waarbinnen ronde vormen zijn aangebracht. Tegen de tuinmuren werden afgewisseld klimrozen, clematissen, kamperfoelies en bamboe geplant. Veel heesters zijn er in deze tuin niet, alleen een paar vijgen. Wel zie je hier een aantal boomsoorten, zoals de rode beuk, een kastanjeboom, leiplantanen, een veredelde Sorbus en een aantal sierperen- en -appelbomen.

De beplanting van de borders is rustig met een voorliefde voor bladplanten, zoals Hosta’s, Bergenia’s en Hakonechloa’s en bescheiden bloeiende planten. Hoewel aanvankelijk de basiskleur in een deel van de tuin wit was, heeft Paul dit idee later los gelaten. Het gaf teveel een beperking in de plantenkeuzes. Nu zie je in de borders veel blauw, roze, rode en blauwpaars getinte planten, zoals: diverse soorten Geraniums, Echinacea’s, Eupatorium, Astrantia’s, Chelone obliqua, Paeonia’s en bij de vijver de Iris sibirica, de Gillenia trifoliata, afgewisseld met een aantal rozensoorten. Op enkele plaatsen zijn zachtgele getinte planten geplant, zoals de Phlomis, Kirengeshoma, Hemerocallis, Solidago en ook daar gele rozen.

Paul was niet helemaal tevreden met het resultaat. Op sommige plaatsen bleef de groei achter. Een paar jaar later heeft hij de beplanting van een aantal vakken verwijderd en, in overleg met Pascal van tuincentrum Huiting, een nieuw plantenschema opgesteld en de borders opnieuw beplant. Ook dit werkte niet helemaal tot tevredenheid omdat planten zich niet laten dwingen. Uiteindelijk heeft Paul geaccepteerd dat de beplanting niet overal optimaal kan zijn.

Het onderhoud van de tuin wordt veelal door Paul gedaan, behalve het snoeiwerk van de leilindes en plantanen. De beukenhagen, taxussen en buxushagen worden, indien nodig, door Paul gesnoeid. Door zijn drukke werkzaamheden heeft Anton minder tijd hiervoor maar meestal houdt hij zich bezig met het grasmaaien en het preventief spuiten van de rozen. Een probleem in de tuin zijn de slakken die vooral de Hosta’s en ander jong bladplanten wegvreten. Nog voordat de bladplanten hun blaadjes uitvouwen, zie je de beschadigingen. Diverse bestrijdingsmethodes heeft Paul uitgeprobeerd, zoals slakkenjachten in de ochtend- en avonduren, het rondstrooien van eierschillen, bierflesjes neergezet, enz., maar zonder resultaat. Tegenwoordig strooit hij dan toch maar biologische korrels.

In het verleden composteerde Paul het tuinafval en bemestte hiermee de tuin. Tegenwoordig koopt hij de mest in het tuincentrum en bemest hiermee de borders en het gazon dat ook geverticuteerd wordt en extra kalk toegevoegd krijgt.
Gazons eisen ook in deze tuin veel aandacht. Bewust is een paar jaar geleden graszaad gemengd met microclover/miniklaver, dit n.a.v. een artikel in Groei & Bloei.
De miniklaver bindt stikstof uit de lucht en geeft deze weer af aan de grasmat. Deze keuze bevalt goed.

Paul heeft niet alleen ervaring in tuinieren met een kleigrondbasis. Hij is tevens ervaringsdeskundige in het tuinieren op een meer zandgrondbasis. Paul vindt dit een gemakkelijker grondsoort. De moeilijkheid van kleigrond is de vruchtbaarheid ervan. Hierdoor groeien de planten veel sneller en vallen ze sneller om. Paul snoeit daarom de eerste bloei snel weg om zo een tweede bloei te bevorderen. De tweede bloei is steviger doordat de groei trager is. De bloei is minder weelderig. Bij sommige planten doet Paul het zelfs snel na het opkomen, wat leidt tot een fijnere bloeiwijze, zoals b.v. bij de Eupatorium. Tijdens de zomer lijkt de tuin, door de vroege snoei, hierdoor last te hebben van een zomer dip. In het voor- en najaar ziet de tuin er prachtig uit.

Een aantal adviezen van Paul zijn: durf te snoeien en te experimenteren, accepteer dat planten dood kunnen gaan, ga niet te exotisch te werk, maar houd rekening met het klimaat en loop niet alle trends achterna. Doe vooral wat je zelf mooi vindt.

Tijdens het Open tuinenevenement “Gluren in de tuinen van de buren” in Vianen stelt Paul zijn tuin weleens open. Mocht u in de gelegenheid zijn, dan is het een buitenkans deze prachtige stadstuin te bezichtigen. Het is een tuin met mooie zichtlijnen waarin je de perfectie terugvindt. Een aanrader!!

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915