Diversen

Tuinenreis 19 juni 2013

Voorafgaand aan de tuinenreis was het weerbericht voor 19 juni alarmerend. Het zou 39˚ kunnen worden, daarna gepaard gaand met extreem onweer!! Om dit te onderstrepen liet het NOS journaal grote, in Frankrijk gevallen hagelstenen, zien. Er stond ons deze dag wat te wachten. Wij waren erop voorbereid.

Om 7.15 uur verzamelden de bijna 60 deelnemers zich voor de tuinenreis naar België. Omdat wij drie tuinen en één rozenkwekerij zouden bezoeken, wisten wij dat het een lange dag zou worden. Het was ’s morgensvroeg al warm en bewolkt. Onderweg vielen de eerste regendruppels. Begon het slechte weer nu al? Dat was een tegenvaller.

Gelukkig was het een kort buitje en bij aankomst bij de eerste tuin, ’t Goede Gevoel in Oevel, was het droog. Wij werden door Griet Mertens verwelkomd en na een introductie, waarin zij vertelde dat zij en haar man de tuin zelf ontworpen en beplant hadden, kregen wij koffie/thee met cake aangeboden. Daarna kregen wij de gelegenheid deze prachtig, goed onderhouden tuin te bekijken en te bewonderen. In 2011 is deze romantische tuin bekroond als de mooiste tuin van Vlaanderen. Er is een lijnenspel van hagen en massieven, speelse borders met zachte en warme kleurencombinaties, verrassende accenten, uitnodigende paadjes, een romantisch prieeltje en zithoekjes. Wij hadden wel de pech dat, door het koude voorjaar, veel bloemen nog niet volop in bloei stonden.

Het volgende doel was de Rozenkwekerij Casteels in Putte. Ook hier werden wij verwelkomd met koffie/ thee/limonades. Geanimeerd vertelde André Casteels hoe zijn kwekerij zich ontwikkelde van een paar soorten struikrozen in een veelheid van rozensoorten: struiken, klimrozen, rozen op stam. En natuurlijk is er een grote diversiteit in kleuren en groottes van de rozen. Wij zagen zelfs een roos die tijdens de winter groen blijft!! Natuurlijk was er volop gelegenheid rozen te kopen.

Met de rozengeur in onze neuzen reden wij naar de volgende tuin: de inmiddels beroemde tuin van Dina Deferme. Deze prachtige 4 ha grote Engels getinte tuin van Dina Deferme bevindt zich in een landelijke omgeving niet ver van Hasselt en behoort tot de meest bezochte privétuinen van België. Dina, die tuin- en landschapsarchitecte is, heeft een prachtige tuin aangelegd. Zij is dan ook meester in het ontwerpen en op kleur brengen van tuinen. De tuin is opgedeeld in kamers, er  is een natuurlijke vijver, een schaduwtuin, een kruidentuin en een voortuin. Een tuin vol verrassingen, waar elk deel pure rust uitstraalt en boeit door een unieke sfeer. De indrukwekkende borders veranderen elke maand van kleur. Zelf vindt Dina de tuin op z’n mooist in augustus. Hier zagen wij een prachtig in bloei staande Amerikaanse Tulpenboom.

De laatste tuin, die wij deze dag bezochten, was de Tuin de ‘Mesenhof’ van de familie Vermeesen in Bergeijk in Nederland. Eddy Vermeessen vertelde hoe, door een uit de hand gelopen hobby, deze verscholen tuin veranderde van een kleine in een grote tuin, verdeeld in diverse kamers. In 2013 is de tuin genomineerd als één van de drie mooiste tuinen van Noord-Brabant. Eddy is de plantenverzamelaar, Marion, zijn vrouw, zorgt voor de harmonie tussen de planten en de kleuren. Ook deze tuin was zeer verrassend, met een grote natuurlijke vijver met veel irissen en hemerocalissen. Hier werden wij ontvangen met heerlijke soep, salade, brood, thee en koffie.

Na het eten was het tijd richting IJsselstein te gaan. Moe maar voldaan en een bus vol gekochte planten arriveerden wij om 20.15 uur in IJsselstein. Van de tuinen, stuk voor stuk juweeltjes, hebben we uitgebreid mogen genieten.
Natuurlijk had iedereen vandaag zijn eigen favoriete tuin. Het was een geweldige dag en uitstekend georganiseerd door het team van Wim Willemsen. En het weer? Bewolkt, rond de 28˚, geen regen en bijna geen wind. Echt een prachtdag.

Meer foto's, die tijdens deze reis gemaakt zijn, vindt u Opens external link in new windowin het fotoalbum.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915