Diversen

Tuinenreis naar de Achterhoek op 25 juni 2014

De weersvooruitzichten voor deze dag waren niet hoopgevend. Bewolking met regen, maar een tropisch warme dag voor een tuinenreis is ook niet echt prettig. In ieder geval werd de regenkleding ingepakt.

Onderweg was het zwaar bewolkt en vielen de eerste regendruppels. Hmm, dat zag er niet goed uit, maar het waren de laatste regendruppels van deze dag. Na een kwartiertje werd het droog en toen wij bij de eerste tuin arriveerden, probeerde de zon zich door het wolkendek te boren.

De eerste tuin die wij bezochten, was De Uiterwaard in Epse. Hier werden wij verwelkomd door Ton Blokvoort die enthousiast over zijn tuin vertelde en op alle vragen een antwoord wist. Deze grote tuin van 6.200 m² heeft kenmerken van een zowel Engelse als een landschappelijke tuin met uitzicht op de Gelderse IJssel.  Door de begroeiing van mais was het uitzicht op de IJssel heel beperkt. Een verrassing van het bewoonde ooievaarsnest.

Na een mooie busrit arriveerden wij bij De Huzarenhof in Joppe. Dit is een prachtig aangelegde, sfeervolle tuin van 3.300m². Vanuit de strak vormgegeven binnenhof met Annabellen leiden de paden je langs glooiende borders. Bijzonder kenmerk is de bosvijver waarvan het waterniveau, wanneer er in een periode veel regen valt, een aantal meters kan stijgen. Indrukwekkend allemaal, temeer als je je realiseert dat de eigenaren in het verleden op 3 hoog in Amsterdam hebben gewoond.

De derde tuin die wij deze dag bezochten was ’t Plantzoentje van Anja Broekhuis in Albergen.  Op humoristische wijze vertelde Anja dat zij aanvankelijk niets over tuinieren wist. In het begin groeide er heipolletjes en coniferen. Dat was gemakkelijk en weinig onderhoud, totdat zij van een buurvrouw in het najaar de eerste plantjes kreeg. Vanaf dat moment groeide (en bloeide) haar passie voor het tuinieren. Momenteel is Anja haar tuin weer aan het uitbreiden. Een cadeautje van haar man voor haar 25 jarig huwelijk. Het is een echte bloementuin.  Schitterend.

Na een lange busrit, waarbij een paar mensen in de bus wagenziek werden, arriveerden wij bij de laatste landschapstuin: ’t Meihuus in Breedenbroek bij Wim en Yvonne Duitshof. Aanvankelijk was dit perceel een boerenbedrijf. Sinds 2000 is dit bedrijf gesloten en in de jaren erna is de tuin geheel opnieuw ontworpen. Zij konden hierbij geen gebruik maken van oude beplanting, m.u.v. een oude lindeboom die nog prominent achterin de tuin staat. Bij de beplanting is vaak gebruik gemaakt van siergrassen. Volgens Yvonne kun je in de keuze van de beplanting zien wie van hen beiden initiatiefnemer hierin is. Voor de voortuin is ruimte gemaakt voor een wilde bloementuin. Eigenlijk vindt Yvonne dit het lastigste onderdeel van de tuin.

Tot slot kregen wij in Renswoude in restaurant De Hof een drie gangen menu. Wim Willemsen verraste ons hier met een bezoek. Tijdens het eten las Willy van Cooten het gedicht ‘De verliefde asperge’ voor. Een mooie afsluiting!!

Na het eten was het tijd richting IJsselstein te gaan. Moe maar voldaan en een bus vol gekochte planten arriveerden wij om 21.00 uur in IJsselstein. Van de tuinen, stuk voor stuk juweeltjes, hebben we uitgebreid mogen genieten.

Natuurlijk had iedereen vandaag zijn eigen favoriete tuin. Het was een geweldige dag en uitstekend georganiseerd door het team van Wim Willemsen. En het weer? Bewolkt, rond de 23˚, geen regen en bijna geen wind. Echt een prachtdag.

Meer foto’s, die tijdens de tuinenreis gemaakt zijn, vindt u Opens external link in new windowin het fotoalbum.

Naar boven

meer

 

 

 

17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915