Terugblik lezing: Vaste planten en hun omgeving

Op woensdagavond 19 februari heeft Cor Bras een leerzame lezing gegeven.

Na een hartelijk welkom door de voorzitster was het woord aan Cor Bras. Jarenlang was hij werkzaam in de kwekerij van Ploeger in de Bilt. In 2004 heeft hij samen met zijn broer een eigen kwekerij opgestart onder de naam van Wico Planten (www.wicoplanten.nl), maar is nu alleen verder gegaan met de hulp van zijn vrouw.

Tijdens de lezing kregen we uitleg over de verklaring van de cijfercode systeem van Hansen/Müssel* en hoe je dit op internet kunt terugvinden (zoek op Hansen en Müssel). Het doel van deze cijfercode systeem is dat hiermee de plant op de juiste plaats komt te staan, waar hij zich het meeste thuis voelt en wat ook heel belangrijk is hun verzorging en zeker niet te vergeten de bemesting van gedroogde koe- of kippenmest.

Voor planten in potten is het geven van osmocote in de vorm van losse korrels aan te bevelen. Ook vertelde Cor dat het voor de clematis beter is om er een lage plant voor te zetten dan een dakpan want een bosrank houdt van koude voeten. Over het snoeien en vermeerderen van planten waren veel vragen en hij wist overal raad op, want hij heeft groene vingers al zijn ze meestal, zo hij zelf zegt, bruin.

In de pauze en na afloop was er gelegenheid om nog wat planten te kopen. Na afloop bedankte de voorzitster Cor en zijn vrouw voor de leerzame avond en zo gingen de ongeveer 40 leden weer wat wijzer naar huis.

Opens external link in new windowIn het fotoalbum vindt u meer foto's die tijdens de ledenavond gemaakt zijn.

Nelly Buys en Ger v.d. Sluiszen

* Verklaring van de cijfercode systeem Hansen en Müssel
De doelstelling van deze code is een richtlijn te hebben, waardoor een tuineigenaar een indicatie krijgt op welke plek een plant zich het prettigst voelt. Deze code is uiteraard niet bindend maar indicatief bedoeld.

De cijfercode bestaat uit vier cijfers, gescheiden door punten. De betekenis van de cijfers wordt hieronder verklaard. Let goed op: de betekenis van het tweede en derde cijfer is afhankelijk van het eerste cijfer en staat verklaard onder de betekenis van het eerste cijfer. De betekenis van het vierde cijfer is onafhankelijk van de eerste drie cijfers en wordt helemaal onderaan deze tekst verklaard.

•  Betekenis van het eerste cijfer: Algemene groeiplaats
    •  Betekenis van het tweede cijfer: Specifieke eisen van de plant
    •  Betekenis van het derde cijfer : Standplaats advies
    •  Betekenis van het vierde cijfer: Overige eigenschappen